За 17 г.: Над 1000 училища са затворили завинаги!

Повечето са основни, най-малък е броят на закритите гимназии
12 сеп 2018 08:20,
42
За 17 г.: Над 1000 училища са затворили завинаги!
Снимка: pixabay.com

Учениците у нас са намалели с над 260 000 във всички випуски, а заради демографската криза през последните 17 години закритите школа са 1084. През учебната 2000/2001 година образователните институции са били 3497, докато през 2017/2018 г. те вече са 2413.

Това означава, че близо една трета от школа са затворили завинаги врати, а класните им стаи тънат в разруха, пише "Монитор".

Повечето от тях са основни, най-малък е броят на закритите гимназии.

Въпреки негативната тенденция през последните 17 г. се наблюдава лек ръст на средните училища. Те са се увеличили с 20.

Пик в закриването на училища бележи 2008 г. Тогава през юни 325 школа изпращат последните си ученици.

Най-много закрити учебни заведения у нас има в Южна Централна България, където попадат областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
19
 
! Отговори
До Гошу преди 5 години
:))) На мен знанията по геометрия ми свършиха работа при довършването на сграда, в която имах и жилище, и магазин.Попаднахме на едни наперени бояджии, които се изумиха от това, че знам как се изчислява лицето на кръг и на цилиндър (единият ъгъл на сградата е оформен като кула), а също и че знам как да изчисля площта на помещение с неправилна форма.Докато говорех с тях, се приближи шефът им, който дотогава правеше изчисленията пухтейки от зор. И съобщи цифра, с 23% по-висока от реалната площ!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Ти чуваш, а аз съм в тази среда.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуИзумяваш ме с инфантилността си!Геометрията е навсякъде- пътища, сгради, градинки, паркове, селско стопанство, готварство, шофьорство и още, и още...Не може да се обучаваш само от компа- говорните ти умения, устната реч, работата в екип, изграждането на междуличностни отношения в реална среда, къде остават?Ако наблягаше на отношенията в реала, нямаше да пишеш толкова повърхностни коментари. Излез от нета! Върви сред хората!
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Аз чувам други неща, но може и да си прав. Сигурно има райони, където за учител няма работа.Но, както виждаш, хрантутим мастодонта БАН, от когото почти няма полза и който се намира точно в София и може да осигури достатъчен брой преподаватели висшисти, след като минат квалификационен педагогически курс. Макар че много от специалностите, които са завършили, задължително са включвали и изпит по педагогика.
13
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9По времето на Костов бягаха от мизерията, осигурена от кръга около Жан Виденов.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Друго е страшноНе е вярно, че недостигат учители!Има много безработни учители и то точно по периферията. Учителите едва правят пълен норматив, за да получат цяла заплата. Няма ученици, няма паралелки по периферията.УЧИТЕЛИ СЕ ТЪРСЯТ САМО В СОФИЯ.МЕСТА В ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА НЕ ДОСТИГАТ САМО В СОФИЯ.В провинцията за едно учителско място кандидатстват 20-30 човека.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуНе е лошо това, че има възможност и за дистанционно обучение, но за самите деца е добре известно време да бъдат сред себеподобни, за да изграждат социални умения.Само да си играят с други деца не е достатъчно.Важно е да се научат да живеят и да действат в среда, която наподобява служебната - в училище изпълняват задачи, съобразяват се с правила, наложени институционално, съревновават се помежду си и така печелят престиж и бонуси.Всичко това ги подготвя за живота на зрелите хора.
10
0
 
10
 
! Отговори
МИРО преди 5 години
ЗАСПАЛИЯТ НАРОД ЛЕСНО СЕ УБИВА И УНИЩОЖАВА! ТЕЗИ ДОЛНИ *** И ПРЕДАТЕЛИ ПЪРВО УНИЩОЖИХА НАШАТА КУЛТУРА!!!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко училища бяха закрити през 1997- 98 год.???Колко учители останаха безработни???Голямата сеч беше преди 2000г.- масова емиграция. Родителите бягаха нелегално зад граница, заедно с децата си. Точно по времето на Костов. По това време въведоха делегираните бюджети, които убиха образованието.Преди закритите училища бяха публикувани на сайтовете на всяко РИО. Сега данните ги скрили. Да не се вижда провала.
8
2
 
15
 
! Отговори
Друго е страшно преди 5 години
До ;-)Учители наистина не достигат, но предимно в периферните училища.Не закриването на училища е страшно. След като на село доходите са ниски, младите хора се изтеглят към градовете - тази тенденция я има още през соца. Днес се закриват селски училища, но в София за една трета от децата в предучилищна възраст няма място в детските градини и трябва да се построят нови.Страшното е това, че много от младите българи раждат децата си в чужбина.Други пък ги създават тук, но после и те заминават
7
1
 
2
 
! Отговори
Шабан преди 5 години
Това е прекрасно!
6
0
 
13
 
! Отговори
;-) преди 5 години
А сега нека пуснат дезинформацията за недостиг на учители!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че се въдят гламави чингя. Не случайно България е на първо място в галактиката по брой шуробадженакорушветчийски лапачи на глава от населението.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не се вземат здрави мерки вървим към закриване на държавата.
3
0
 
23
 
! Отговори
X преди 5 години
А сега кажете имената на виновните за това!!! Кажете и какво трябва да се промени за да се върнат тези 1000 училища в работен порядък! Кажете колко време би отнело това!!! 30 години стигат да унищожавате народа на България!
2
19
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Време е вече за нова форма на обучение. В този вид училището трябва да отпадне, а и доста неща в самото обучение. Може да се учи дистанционно, от вкъщи, през компютъра, като материалите за всеки клас са качени на сайта на министерството на образованието. После се правят контролни, тестове и така се слагат оценки. Също така не виждам защо трябва да се учи геометрия, освен ако не искаш да ставаш математик? Като ти трябва нещо свързано с нея, питаш си Гугъл и той ти казва
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 1000 училища!!!! Това е толкова стряскащо, че направо те оставя без думи. Училищата в селата стоят като призраци, пусти и празни. Държавата лека полека изчезва. Не ни трябва война.