За 17 г.: Над 1000 училища са затворили завинаги!

Повечето са основни, най-малък е броят на закритите гимназии
12 сеп 2018 08:20,
42
За 17 г.: Над 1000 училища са затворили завинаги!
Снимка: pixabay.com

Учениците у нас са намалели с над 260 000 във всички випуски, а заради демографската криза през последните 17 години закритите школа са 1084. През учебната 2000/2001 година образователните институции са били 3497, докато през 2017/2018 г. те вече са 2413.

Това означава, че близо една трета от школа са затворили завинаги врати, а класните им стаи тънат в разруха, пише "Монитор".

Повечето от тях са основни, най-малък е броят на закритите гимназии.

Въпреки негативната тенденция през последните 17 г. се наблюдава лек ръст на средните училища. Те са се увеличили с 20.

Пик в закриването на училища бележи 2008 г. Тогава през юни 325 школа изпращат последните си ученици.

Най-много закрити учебни заведения у нас има в Южна Централна България, където попадат областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Но пък имате демокрация и западни ценности ,така че какво мърморите ;) ???
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При демокрастията е така - има банани за маймуните, а училища няма. А и не й трябват...
35
0
 
6
 
! Отговори
Виктор Юго: преди 5 години
"Който затваря училища, отваря затвори!"
34
1
 
6
 
! Отговори
пито-платено преди 5 години
Искахме банани и тоалетна хартия,получихме ги!*** народ сме,и туй-то!Язък за България!
33
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Младите са в София и чужбина! В провинцията няма недостиг на учители, поради същата причина и затворените училища! София се задъхва от всичко, но там са парите!
32
0
 
22
 
! Отговори
пътник преди 5 години
За сметка на това с открити 5000 чалготеки и кръчми за друсалки. Всичко е ОК по планът за унищожаване на населението в бг.
31
3
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
През тия 17 години управляваха Сакскобурготски и после бодигарда от Банкя !!! Затова...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василия сложи снимка от българско училище!!!!!!
29
1
 
4
 
! Отговори
месара преди 5 години
ами тия области се заселиха в София, как няма там да се затварят училища! там останаха само възрастните им родители за да им правят зимнина!
28
0
 
14
 
! Отговори
Което означава, преди 5 години
че 1000 села са останали само на карта. Грозна работа.....когато бях малък, разбирайте преди 15-тина години, на село имаше ДВЕ училища.....сега едното вече е окрадено от "индиице" и се руши тотално...жалка работа.
27
0
 
16
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
В цяла България няма свободни работни места за учители извън София.Един приятел няколко години търси работа като учител в Пловдив и региона.Навсякъде имало по 20 кандидати за едно работно място.Аз съм от Пазарджик и жената е учителка та знам,че и тук наплива за учители е голям.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва още толкова училища да закрият.В моето село има основно училище с 30 ученика общо.А реално го посещават не повече от 15-20 ученици.И класовете са смесени.Всички ученици са ***.Българите си пращаме децата в близкият град.Ама има учители, директор,зам-директор, които нищо не правят и получават заплати.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога по програмиране в техникума ни преподаваше човек, завършил такава специалност и изкарал курс преквалификация. По химия ни преподаваше инженер- химик, изкарал курс в Бургас. По статистика ни преподаваше човек, завършил УНСС. Нито програмирането научих, нито химията, нито статистиката. Изпяваха материала, искаха да се пази тишина и толкова. Пропилени години. След техникума продължих в съвсем друго направление.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е толкова тъжно това, че училищата за затворили врати, колкото фактът, че учениците са затворили вратите си за училището.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Нищо не се изгражда с времето. То трябва да бъде подготвено, изградено в определена среда с помощта на специалисти, които са повече от учители. Иначе в клас влиза човек, който не знае нито какво да каже, нито откъде да тръгне, нито как да поднесе материала. Ще наизусти урока от учебника, ще го изпее на учениците и ще излезе. Няма подход, няма цел, няма задачи, няма коректив. С времето ще научи наизуст учебника. Потърпевши ще са учениците.
22
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Герберастите е*аха майката на България, ама вий си гласувайте за Тикви и мутри!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може някой завършил икономика да го направиш за 1 год. начален учител. Началният учител преподава език, литература, математика, роден край и разни други. Тези предмети трябва да ги е учил в университет. После- това, което изредих в пост 19. Икономист, инженер могат да преподават по математика или ИТ. Но начални учители- НЕ. Лаборантът може да стане учител по химия или биология. Някой живял в Германия или Испания може да стане учител по немски или испански, но начален учител- не.
20
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 5 години
Така е, но - според нашата образователна система, след като завършат университет, висшистите от много специалности се считат за лица с нужната квалификация да бъдат учители. Това, което описваш, се изгражда с времето.Аз имах предвид реалната възможност да се осигурят учители за София.Макар че чувам и други неща - в София нямало места за учители.Не знам каква е истината, но знам, че когато на хора от БАН кажеш да станат учители,отговарят "В провинцията няма да ида, аз съм се установил в София!"
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Направо ме втриса при мисълта за педагогически КУРСОВЕ. Това е принизяване на професията до нивото на сервитьор, шивач, зидаро- мазач, професии, които се усвояват с курс.Учителството се учи 5-6 години- първо усвояваш самия предмет от А до Я, после психология, педагогика на дисциплината, философия, най- малкото 2 месеца наблюдения по училища, пробна практика няколко месеца, държавна практика няколко месеца с базов учител, педагог, психолог, методист. Само практиката е минимум 1 г
18
0
 
12
 
! Отговори
Българина преди 5 години
3 млн за 30г, 30 процента деца, делено на 1000 училища, точно 1000 деца за едно училище. Закрити са 1000 училища с по 1000 ученика това са големи училища, в които *** не бяха 50 процента а 5 или 10.... Видими резултати