Образованието потъва, 63% от българите разочаровани!

Галъп интернешънъл: Само 16% дават положителен отговор
14 сеп 2018 18:00, Анисия Иванова
35
Образованието потъва, 63% от българите разочаровани!
Снимка: Галъп интернешънъл

63% от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване преди няколко години.

Това сочат данните по актуални през септември въпроси от изследване, направено от "Галъп интернешънъл" в периода 5 - 11 септември сред 769 души. Това е ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода "лице в лице".

На въпрос: "Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?" 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят.

През 2012 г. в аналогичен сондаж на "Галъп интернешънъл" 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът отговорили "към по-лошо" е нараснал с 15 пункта, а "към по-добро" е спаднал със 7. Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието, коментират от "Галъп интернешънъл".

По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега - са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.

На въпрос: "Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?", през 2018 г. 41% отговарят: "Да следват в чужбина".

38% отговарят: "Да следват в България". Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на "Галъп интернешънъл" по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците.

Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи, допълват социолозите.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Това са част от данните по актуални през септември въпроси - на базата на редовните изследвания Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Това е ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода "лице в лице". Настоящето изследване е проведена между 5 и 11 септември сред 769 души. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ОБРАЗОВАНИЕТО А ДЪРЖАВАТА ПОТЪВА ИЛИ ПО ТОЧНО Е ПОТЪНАЛ МАФИЯ КОРУПЦИЯ И КРАЖБИ.
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са 63% недоволните. Повече са. Нашето т. нар. образование е средновековна форма за зубрене на често пъти остаряла и нунужна информация и не знам да се харесва на хора със здрав разум.
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ СТАВАТ ПО ЗЛЕ
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е нормално образованието да потъва. Като всичко друго е потънало. Във всички основни институции , всички служителите са с висше едно и с по две. Но ето пробит регистър, пробит НАП, пробит НОИ. Значи трябва да се вкарат от запада и да оправят работата. Но те са повече със средно и как ще ги приемат наште.?
9
2
 
10
 
! Отговори
НалиПредлагатХората? преди 5 години
От БАН да останат няколкото институции, чрез които се набавя научна информация, а великите "учЕни" да станат преподаватели в университетите и в училищата. Който от тях сътвори и научен труд, да го представя за обсъждане или в катедра в университет, или на научен съвет в БАН, който обаче ще работи без хонорари.Така хем държавата ще спести доста милиони от издръжката на тарикати и лентяи в БАН, хем учебните заведения ще се сдобият с нужния брой преподаватели!
8
1
 
40
 
! Отговори
slavi преди 5 години
Образованието лошо , здравеопазване лошо , съдебна система не зачита конституцията и законите ! Що за държава е това ?
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС ни рани, не е нужно вишу за да те ранят наготово.
6
1
 
25
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
Принципът "Парите следват ученика", въведен от Даниел Вълчев, в съучастие с Орешарски, убиват образованието бавно и сигурно.Скоро ще го доубият окончателно.Честити да са ви знанията, получени от "нередовните" учители, с които се канят да запълнят дефицита, и то-съвсем официално го обсъждат.Като добавим и некадърността на ръководните кадри на Герб, назначени за началници и директори-картинката е пълна.Пимер-ремонтите започнаха на 1 септември, тогава отпуснаха пари, за дългите и сложни ремонти.
5
12
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Потъва ми шнорхела в дълбоката Янка с твърдата нянka
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От как сме демокрация има ли нещо, което не копае дъното?
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да потъва, но пък е демократично.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И к'во като потъва на кой му трябват образовани хора за да са нужни образовани хора трябва да се развиват някакви технологии, индустрия да има. До 4-ти клас да учат и после на Слънчака трябат бачкатори, камериерки и готвачи и жрици и келнери.
1
0
 
25
 
! Отговори
гого преди 5 години
ами всички тези търтей в това министерство да се изринат до един