Образованието потъва, 63% от българите разочаровани!

Галъп интернешънъл: Само 16% дават положителен отговор
14 сеп 2018 18:00, Анисия Иванова
35
Образованието потъва, 63% от българите разочаровани!
Снимка: Галъп интернешънъл

63% от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване преди няколко години.

Това сочат данните по актуални през септември въпроси от изследване, направено от "Галъп интернешънъл" в периода 5 - 11 септември сред 769 души. Това е ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода "лице в лице".

На въпрос: "Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?" 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят.

През 2012 г. в аналогичен сондаж на "Галъп интернешънъл" 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха.

За 6 години процентът отговорили "към по-лошо" е нараснал с 15 пункта, а "към по-добро" е спаднал със 7. Макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието, коментират от "Галъп интернешънъл".

По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега - са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.

На въпрос: "Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?", през 2018 г. 41% отговарят: "Да следват в чужбина".

38% отговарят: "Да следват в България". Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

Дългогодишният изследователски опит на "Галъп интернешънъл" по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците.

Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи, допълват социолозите.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Това са част от данните по актуални през септември въпроси - на базата на редовните изследвания Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Това е ежемесечното, независимо във финансирането си, национално представително проучване, което повече от четвърт век изследва мненията всеки месец по метода "лице в лице". Настоящето изследване е проведена между 5 и 11 септември сред 769 души. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Аз съм програматорЗвучи като аз съм ключ.Програматор е уред адаптер за "флашване".
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще имаме образование , като до 5 клас не може да се повтаря. Като иде в 5 клас човека неграмотен до 7 клас най-много да се научи да чете. Или в 7 клас вече е грамотен но необразоват. Това го взехме от европейците. Те европейците затова са слабо образовани и търсят специалисти от източна Европа.
31
1
 
4
 
! Отговори
иван преди 5 години
Да увеличат парите на учителите поне на 3000лв. Аз съм програматор и взимам 7000лв. Как се оправят учителите с толкоз пари незнам
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОН при всичките си ръководства от '89 година насам умишлено занижава нивото на образование за да падне до ромския манталитет и да се "учи" само до 4ти или 7 ми класове.Защото ромовете само до толковаиздържат да стоят(не да учат) в училищата.
29
1
 
9
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Развалихме образованието по европейски модел. Забравихме добрата стара Българска система по всички предмети и като *** въведохме мързеливата и ограничена европейска система.Елате в някой университет и вижте как пишат и попълват входящите документи студентите. Жалка работа. Те не знаят една молба да напишат. За правопис не говорим- това е тъмна и непристъпна джунгла. А за правоговор въобще да не говорим. Всички говорят на наречието характерно за родните им места. ЖАЛКА РАБОТА
28
0
 
9
 
! Отговори
Е какво му е? преди 5 години
Образованието зи е добре! Ориентирано е към земеделието - производството на тикви, кратуни,кауни, репи, компири.Резултатите са окуражителни.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месара......то и без това цялата ви история е такава.....по романа на Вазов.....пък кога е живял какво е видял не е интересно...***
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаме да има България и български народ, бизнесът трябва да мине на втори план.ЕДИН УЧЕБНИК по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и ЕДИН УЧЕБНИК по ИСТОРИЯ!ТОВА Е! Прости хора лесно се управляват. Бедни и глупави хора лесно се купуват.А образованието обслужва и произвежда точно това....
25
2
 
3
 
! Отговори
Matematika преди 5 години
Da chetat korana...im stiga...
24
2
 
18
 
! Отговори
месара преди 5 години
до 23 :когато аз съм учил история се пишеше и казваше турско робство, има и една книга, под игото, а не, под присъствието. мисля че тоя който ме е учил е по запознат от теб!
23
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До22. Не се казва турско а е Османско. И "робството" е било по дълго в Гърция, Македония, Крит. Но никой в тия държави не пише робство. И тебе някакъв елит те е учил.
22
2
 
31
 
! Отговори
месара преди 5 години
щом в историята се пише (положително) за ахмед доган, и че не е имало турско робство а присъствие в България, по тетрадките снимки на чалга елита, за какво образование говорим!
21
1
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
И по-зле ще става, ако не почнат да закриват "институти". В частния бизнес не се интересуват от дипломи ами от можене. А най големия работодател - държавата, назначава само калинки
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се видят димукрадите докаде я добутаха.
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието целенасочено се унищожава...............по план.Така искат западните държави................българите да сме прости, бедни и да сме обслужващ персонал!Всичко е по-план за унищожаването на БГ-народ!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е, да се насочат към частния бизнес. Цял свят, научните разработки са на 90 процента от частни институции. Да не мислите, че MIT е "държавно" училище ?
17
3
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Дори програмиста от Харбър Бридж е бил тормозен от бесни доценти за пари и често налитан от загорели лелки на 50+ в унито и затова е изперкал
16
3
 
31
 
! Отговори
Аз преди 5 години
РОДИТЕЛИ ! Научете децата си да четат книги, разговаряйте с тях и се интересувайте от ежедневието им . Не ги оставяйте по цял де на улицата и с телефони в ръце . Научете ги да уважават вас , учителите и всичко около тях.Тогава мисля ,че ще са по-добри и в училище.А българското образование си е добро.
15
16
 
14
 
! Отговори
Българин 1 преди 5 години
Това не пречи даскалята да реват за високи заплати и да са в безсрочни отпуски! Лоша продукция високи заплати!!!
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали младите учители бяха много надеждни?! Те щяха да оправят образованието. Назначавайте ги! Продължавайте! Назначавайте и учители по "бързата писта"! Те ще довършат започнатото.