Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище

7000 експерти издирват напусналите от образователната система
Обновена: 15 сеп 2018 08:02 | 14 сеп 2018 21:38, Анисия Иванова
120
Стряскащо! 60 000 българчета в риск от отпадане от училище
Архив: Булфото

През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане от образователната система.

"Държавата успя да обедини всичките си институции, за да работят заедно за привличането или връщането на децата в училище. Работим съвместно, за да прекъснем липсата на интерес към образованието", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.

Вълчев отбеляза, че усилията не приключват със записването на учениците. След това се изисква постоянна работа от учителите и затова държавата инвестира в увеличението на техните възнаграждения.

Още по темата

Той информира, че се налагат глоби от общините на родители, които не пускат децата си на училище. Издадени са 509 наказателни постановления на родители и са спрени над 100 300 социални помощи за миналата учебна година.

В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват до момента 7099 представители на различни институции.

Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември. По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици.

Последните данни от държавния прием след седми клас показват, че са сформирани 27 паралелки със защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, електрообзавеждане на електрически превозни средства за градския транспорт, ядрена енергетика, металургия на цветните метали. В 65 паралелки учениците ще се обучават за професии с очакван недостиг на пазара на труда - монтьор, машинен оператор, оператор за заваряване и за стругарство.

През тази година 591 училища ще получат финансиране за купуване на ученически шкафчета за учениците от първи до седми клас, като общото финансиране на програмата е за близо 2 милиона лева, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя добави, че за тези училища ще бъдат купени над 111 000 шкафчета за над 114 000 ученици. Министър Вълчев каза, че програмата за купуването на ученическите шкафчета е за основните и началните училища, за да се олекотят ученическите раници на учениците от първи до седми клас. Тези ученици общо в страната са около 450 000, съобщи образователният министър.

Красимир Вълчев каза, че програмата за купуване на ученическите шкафчета ще продължи и догодина, като вероятно ще бъде финансирана със същите средства - около 2 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ура, ура, ура!Само такива новини да ни пишете за напред!
38
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ОсманЛошо, няма! Нека се обичат да живеят в мир и да работят, за да се грижат за дома, децата си!
37
1
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Виждали ли сте рус ром със зелени очи. Аз съм виждал. Как става това? От климата ли е или нещо друго. Побеляха избеляха вече не знаем. Мой познат се ожени уж за туркиня после се оказа че не е такава. Като се запознаха родителите и се разбра каква е работата. Ама любов, не гледа раса, произход и т.нт. в крайна сметка изпихме по една ракия на сватбата.
36
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименМай не четеш, какво пиша! Писах, че ако имат интерес и "марсианци" ще станат. Но е факт, че претендират, че говорят Турски език/говоря за тези, които създават гета и са все онеправдани/!Не зная на кланове ли се делят, на племена ли, но има и много читави и трудолюбиви! Говоря за тези по гетата!
35
0
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Раждат много. И в турските региони лека полека се умножават. Не създават проблеми. Работят. Но се умножават, избелявят не знам как. Трудно ги различавам вече. Но са много. Наистина много.
34
4
 
8
 
! Отговори
Държавата на фекалий преди 5 години
Който стой в тази държава е или с психични проблеми или знае че е 100%некъдърен...жалко за старците който са я създали тази държава жалко и за децата...останалите са миризливите фекалий (администрацийте)който са се продали за по 600,700лв,и мизерстват защото знаят че са фекалий,а фекалийте само смърдят..да ви е честита и нека пребъде държавата на фекалийте...
33
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Чета коментариите и се чудя как народа свикна да си мисли с окупаторите, че всеки трябва да учи?! Тогава всеки му се полага да е директор, а свинете в кочините трябва да се научат да ядат с вилици и лъжици. На тези, натрапени на България деца, може да се дава диплома за завършено средно със специалност сантехник, когато идват да се запишат. Спират им се пособията и минават на заплата, която ще я получават след като българин бригадир приема обекта им всеки работен ден.
32
2
 
0
 
! Отговори
Biolo преди 5 години
Ne e stres...otivat v angliiski scool...koi e lud da si prasta decata v bg scool i da uchat samo istoriiki za buntovnici, chetnici, teroristi, anarhisti, obeseni, razstreliani, obezglaveni, nemili, nedragi, partizani, hayduti, piani, voini, tsare, popove...
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не ги приемайте, като свои защото се "турчеят"! .Това беше преди. Сега повечеро се българеят.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са природно образовани, на тях образование не им трябва.
29
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименКакъв седми клас? Те от четвърти започват размножителен процес! Тук е мястото Държавата да се намеси, ако не може да се оправи, да остави другите етноси да се намесят, защото тези са омръзнали на всички!И с апел към турците в България: "Не ги приемайте, като свои защото се "турчеят"! Тези ако имат файда и "марсианци" ще станат, може да сте последни, но ще унищожат и вас!Някой може да ме нарече "ксенофоб", но виждаме, какво става всеки ден и това е реалността!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има далавера във вкарването на тия 60 хил. ученици в училище. Затова е цялата драма. Никой не издирва някого от благородни чувства.
27
5
 
0
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Тези дечица са етнически потиснати! Те искат да получат образование в Германия, където и да станат баровци на бюра, а не чистачи и копачи като в България. Те не се чувстват българи и се обиждат от такива подмятания. Рано или късно те ще оглавят властта, но ги спира дивашкия нюх, че ще спрат и пособията!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България я олицетворяеам с красива градина, която обаче е вече занемарена и я превземат всякакви плевели и бурени от които отърване няма.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, което се прави насила, получава отпор.Не се опитвайте да ги пречупите. Насила не се учи.И да учат, и да не учат, после никой не ги взема на работа в Бг.
24
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 5 години
До 1И кой ще им плаща сметките?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недоумявам защо ги издирват. Ще ги вкарат насила в училище, те ще си стоят ей- така в час, ако изобщо посещават училище в последствие, нищо няма да научат, защото не искат. Тия в МОН разбират ли какво значи, че не искат да учат? След 7 клас повече няма да ходят на училище. Няма и да работят. Ще емигрират. Никой не може да ги задържи насила тук. С принуда и наказателни действия ще постигнат обратен ефект. Още повече ще намразят българите и Бг.
22
1
 
15
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
Крайно време е държавата да спре да мотивира безцеремонната ромска раждаемост. Това е самоубийство. Да ни е честито десетилетието на ромското включване 2005-2015. Сега му жънем реколтата.
21
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименА те сещат ли се, че като унищожат нас, трябва да си изкарват помощите и детските сами?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българчета друг път. Българчета са само, когато трябва да получат нещо .. иначе са си чисти ....