Супа, плодове... Родители поръчват онлайн обедното меню за децата си

Чрез електронна платформа могат да изберат храната за тях в училище
16 сеп 2018 19:10,
22

Бургас стана първият град в страната, в който родителите ще могат да поръчват обедното меню на децата си в училище чрез електронна платформа. Системата стартира пилотно за две учебни заведения през 2017, а от новата учебна година ще обхване вече всички училища в общината, предава Bulgaria ON AIR.

Адвокатът Момчил Момчилов започва да поръчва онлайн храна за своята дъщеря Ния, още когато платформата стартира пилотно. Вече е избрал менюто на третокласничката за първия учебен ден.

Чрез системата "електронен стол" родителите сами могат да определят бюджета за храна на детето си. Момчил е изчислил, че обикновено се вместват между 3-4 лв. за обяд на ден.

Възможностите за плащане са с кредитна или дебитна карта, или на място в стола.

Менюто се изготвя от диетолог на общината като се предлагат само ястия, приготвени от продукти по БДС.

Целта на системата е децата да бъдат мотивирани да се хранят в столовете, вместо да купуват нездравословни артикули от павилионите около училищата, където качеството на храните не може да бъде гарантирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
заяждане с храни преди 5 години
Не мога да разбера какво се заяждате с тия храни? Ако детето изяде една принцеса с кашкавал , сандвич с парче шунка или кроасан, няма да стане слон. Голяма част от учениците прекарваха със солети.Това помня,че ядях в училище. Наяждах се, дори вечер не ми се ядеше.Защо се натрапва идеята,че едно дете трябва да яде непременно плодове или супи,ако не иска? Някой от министерството все повтаряше,че детето трябва да яде само по една ябълка. А замислил ли се е,че много от децата имат чувствителни зъби?
21
0
 
0
 
! Отговори
sneji.mladenova преди 5 години
До 21st CenturyЧе какво ни има на нас - габровците, като не ни познавате и не знаете всъщност колко сме ларж и щедри, но не за глупости, а за истинските неща като наука и качествен живот, не говорете така! Габровци са стойностни хора и много трудолюбимви и спестовни! Навсякъде има добри и не чак толкова добри хора! И запомнете едно- габровеца не си дава парите ей така , за глупости, а само когато наистина си струва и си прави сметката така, че да оцелее и да е на печалба винаги! Това е!
20
0
 
2
 
! Отговори
Сандвич от къщи преди 5 години
Съгласувайте го с хлапето - това е правилният ход - научете го да отбягва храна отвън - и да се привърже към домашно приготвената - на макс!
19
0
 
0
 
! Отговори
ММ преди 5 години
Лошото е ,че онлайн няма как да прецениш дали дадена храна я бива. По важно е да оправят качеството на храната в ученическите столове.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Не е лоша идеята, но ако на детето му се яде дюнер, едва ли ще го примамят и с черен хайвер, който мама е поръчала в стола :)"Има различни начини това да се избегне. Като крайна мярка - дори лишаване от джобни.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е лоша идеята, но ако на детето му се яде дюнер, едва ли ще го примамят и с черен хайвер, който мама е поръчала в стола :)
16
1
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Занимаваме се с храни - няма да пратя детето на стол, защото имам големи съмнения относно хигиената при приготвянето на храна за много хора. Не само в стола, изобщо в общественото хранене. Предпочитам да си носи сандвич, а готвено ще яде вечерта. Мое мнение, не ангажирам никой
15
4
 
11
 
! Отговори
ан преди 5 години
ей,не се научиха тези разглезени родители и деца,че нашата система на хранене обучение и гледане на децата е по хубава от западнитеидете и вижте ядат сандвичи от кутийките с мръсни ръчички и нарязани на табла плодовеа тука столове с топла храна ,закуски сутрин ,а не разни смутита да им обострят коремчетохраната е добра но народа свикна да яде по много и затова се срещат дебелаци ,а и не се движат,не учат и все едно са дошли в училище да ядатвсяко междучасие храна,страшно е в училище веч
14
0
 
3
 
! Отговори
Браво Кико преди 5 години
Еми така е.Да не се правиме на много важни.Па после вкъщи повръщане от тежки софри и алкохол.Иначе навън много разбираме.Пък и не забравяйте,децата са хитри.
13
1
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Да,но потърпевшите за жалост са децата все пак.А това ги прави уязвими от подигравки и неразбиране.Миналата година разделението беше с черно белите учебници....
12
3
 
10
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Накарайте децата да си направят сандвичи и да си нарежат една краставица и готово.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съединени - обединени и накрая на тебе - пържолите, на мен - киселец с коприва! Общество - само при социализма! При капитализма да се говори за благородство, единство на нацията и обща кауза е демагогия! Хората затова са ви дали европейски лични карти - да се спасявате сами! Държава не ви трябва!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съединени - обединени и накрая на тебе - пържолите, на мен - киселец с коприва! Общество - само при социализма! При капитализма да се говори за благородство, единство на нацията и обща кауза е демагогия! Хората затова са ви дали европейски лични карти - да се спасявате сами! Държава не ви трябва!
9
4
 
4
 
! Отговори
До Ния преди 5 години
Бедните са абонирани за страданието още от Родилният дом - беден съм и го зная.Но и богатите също плачат от време на време,не им се получава много понеже не са свикнали но ще се научат - като руската аристократична емиграция 1920 година...
8
3
 
5
 
! Отговори
Ния преди 5 години
Същата работа , когато премахнаха униформата.По бедните отново страдат и в това отношение...
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мислиш ли, че менюто като е мислено от диетолог, ще пре децата да купуват чипс от магазините наоколо?
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 109 оу, въведоха електронна карта за стола миналата учебна година. Забележете с такса обслужване 36 лева на дете, на учебен срок, или 72 на година. Там учат около 1070 деца. Не е зле а? Бетер суджушка работа. И от виза ще им завидят на таксите. Крадат мърлячите и това е. От утре пък и даскалята ще заскимтят за пари.
5
5
 
12
 
! Отговори
21st Century преди 5 години
Бургас да вземат да станат по-цивилизовани и възпитани !! А не да се правят на мутри и нарко-дилъри !! По-зле са от габровците, а по близките курорти се правят на тежки !! Хич не съм съгласен, че е най-добрия град за живеене.Идете в "Меден рудник" и вижте за какво иде реч !!
4
7
 
10
 
! Отговори
Богат - Беден преди 5 години
Нищо ново под облаците - живеем точно 100 г назад - по времето на българският крах през 1918 - изгубена война,Ньойски договор,тотална мизерия за народа и тотална корупция по върховете...Аб-со-лют-но Съ-що-то...
3
2
 
17
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
А аз не виждам лошо, ако цените са долу- горе еднакви!Само че, не е ли по-уместно децата сами да си избират менюто според това какво им се яде, а родителите само да бъдат информирани според платформата. Все пак тези менюта се изготвят от диетолози.