България първа сред 9 държави: 29% от ромчетата в "ромски училища"

"Интеграция, когато всички деца ходят заедно на училище"
Обновена: 17 сеп 2018 19:31 | 17 сеп 2018 19:15, Елка Василева
77
България първа сред 9 държави: 29% от ромчетата в "ромски училища"
Снимка: Дойче веле

В България някои училища предпочитат да не записват ромски ученици. Други пък са отбягвани от български деца. Факт е, че днес близо 1/3 от ромските деца в България посещават "ромски училища". Дойче веле гостува на едно от тях.

Ирена Цукева сочи към стената, на която са окачени няколко картини. Те всъщност прикриват огромна дупка. Боята на радиаторите се лющи, касите на вратите се разпадат. "В момента правим ремонт, а до първия учебен ден остават броени дни", казва директорката на 106-то училище в София. Тя обаче е оптимистка, че ремонтът ще приключи навреме.

Фасадата на сградата също се нуждае от боядисване, но не защото старият слой боя е износен: "Вижте тези пречупени кръстове, драсканици и обидни надписи. Вече не успяваме да ги почистим", казва Цукева.

България - първенец в една мрачна класация

Това е дело на младежи от квартала, казва директорката. В нейното училище 98% от учениците са ромчета.

"През 2000 година беше приет нов закон, който позволява на родителите сами да избират в кое училище да пращат децата си. Тогава нашето училище стана атрактивно за ромските семейства от квартала, а всички останали пренасочиха децата си към по-централни училища", казва Цукева, която е свързана с това училище вече 40 години. В него тя е била ученичка, по-късно учителка, а от 15 години е и негова директорка. С времето то се превърнало в т.нар. "ромско училище".

Това не е единственото подобно училище в България. По данни на Агенцията на ЕС за основните права през последните 5 години делът на ромските деца, които посещават сегрегирано училище, се е увеличил от 16% на 29%. Така България заема челното място от общо девет страни от Южна и Източна Европа, включени в изследването на европейската агенция. "Ние нямаме право да делим децата по етнически признак. Винаги обяснявам на моите ученици, че всички сме българи, защото сме родени в България", казва Ирена Цукева.

В България предразсъдъците срещу ромите са широко разпространено явление, а политиците не предприемат нищо срещу него. Даже обратното: често те наливат още повече масло в огъня. Така например през есента на 2014 година в изказване пред парламента председателят на партия "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) Валери Симеонов нарече ромите "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни", чиито жени имали "инстинкти на улични кучки". В тази връзка през 2017 той беше осъден за реч на омразата. По ирония на съдбата Симеонов, който днес е вицепремиер, е също така председател на Националния съвет за интеграция на малцинствата.

Директорката Ирена Цукева се бори активно срещу политиката на изолация и сегрегация. Тя получава подкрепа от Росен Богомилов - единствения ромски учител в нейното училище. Днес той се е превърнал в пример за децата, но пътят му дотук не е бил никак лесен.

"След като завърших университета през 2013 година, започнах да си подавам документите в различни софийски училища. Канен бях и на интервюта за работа, но накрая винаги ми отказваха", спомня си учителят. Дори на няколко пъти аргументирали отказа си с това, че той е ром. Ирена Цукева била единствената, която го приела - при това с отворени обятия и с много надежди. Така вече от пет години Богомилов преподава в 106-то училище история и география, а от началото на септември 2018 е и заместник-директор на училището.

"Интеграция ще има, когато всички заживеем заедно"

Росен Богомилов е успял да постигне мечтата си - въпреки трудностите и препятствията по пътя. Но и на неговите ученици няма да им е по-лесно, тъй като днес почти нищо не се е променило. "Интеграцията ще се случи тогава, когато всички заживеем заедно и когато всички деца ходят заедно на училище", казва учителят и добавя, че няма как да говорим за интеграция, когато ромите живеят в т.нар. ромски квартали, а децата им ходят в т.нар. ромски училища.

Росен Богомилов и Ирена Цукева искат да дадат на ромските деца добра основа за бъдещето. Те знаят много добре, че ключът към това е образованието. От 10 години насам в 106-то училище и родителите на децата, както и други пълнолетни роми могат да наваксат пропуснатото и да завършат училище. Миналата година от предложението са се възползвали 82 души. Всички те са положили изпити, които са издържали успешно. Най-възрастният от тях е бил на 60 години.

Новата идея на Цукева и Богомилов е да назначат медиатор, който да се грижи за социалните проблеми на ромските деца и да бъде нещо като мост между ромските семейства и училището. "Случва се през зимата деца да не идват на училище, само защото нямат подходящи зимни обувки", казва директорката на училището. Затова от години тя събира дарения - дрехи и обувки за деца в нужда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: училищаученицироми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за глупости дърдори тази директорка ? Щом родителите имат право да записват децата си в училища по свой избор то е нормално, че децата ще бъдат сегрегирани. Никой не иска детето му да учи с този етнос, ако имате познати учители, те ще ви кажат защо. Ако някой иска да си записва детето в такова училище - прав му път. Защо трябва всички останали да страдат, че да имаме тиквен медал колко сме толеранти, а дацата ни да са грабени и бити от тумба *** ? Хайде сиктир !
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрях на "дОЙЧЕ ВЕЛЕ" пише...начи пропагандаааа...
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NE SME VSICHKI BYLGARI CUKEVA KAKVOTO I DA IM OBQSNQVASCH NIKOGA NQMA DA SA BYLGARI SORI
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работила съм в такова училище.Унижение,страх,побоища. На това са подложени преподавателите в ромските училища ...
37
7
 
9
 
! Отговори
неприятен факт преди 5 години
Просто нещата не могат да станат насила. По време на изврътения преход когато българския народ се бореше за оцеляване, комунистите полагаха фалшива но високоразгласена "грижа" за ромските деца с което целяха единствено сегрегация по волята на техните господари от Москва. Това озвери борещите се за оцеляване български граждани и в резултат огромно мнозинство от българите махнаха с ръка и напуснаха родината.Социализмът е зло с което трябва да се справим и тогава можем да очакваме да възродим Бълг
36
0
 
10
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 5 години
...ROMI...TCIGANI..***. ..NOT WELCOME...
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦРНИЯ ГРЪК ДОКАТО НАС, БЪЛГАРИТЕ НИ ЦЕНЗУРИРАТ, НА ТАКИВА КАТО ТЕБ ИМ ОСТАВЯТ ПРОСТОТИИТЕ!
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не искат индобългари в българските училища - много просто, на немалко места тези индобългари крадат. Немалко деца и учители са пропищяли от тях.
33
0
 
23
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Какво значи "сегрегирано" училище - никой НИКОГО не кара да запише детето си в точно определено училище. Българи са построили училището, българи са учителите, българи го издържат чрез данъците си, българи са написали учебниците и НЕ защото не искаме от боята, а защото НЯМА. Ето този учител, като бяла лястовица...*** ходят от поне 50 години задължително на училище и какво - само ЕДИН учител сред тях. Я да има едно 200 учители от ромите на година, дали ще има предразсъдъци!?
32
1
 
21
 
! Отговори
пфу преди 5 години
Много ясно че трябва сегрегация. Какво постигна комунизма като прегърна ромите и турците ? Като даде специални места за млацинства в елитни университети ? Едно голямо нищо и повече ***.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предразсъдъци? - Защото този свят е даден на дявола йехова и той си го стопанисва както си иска.
30
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До CAMBODIA POWER - Ти, хазаро-азербайджано-тюрка говориш за славянски монголи?! Такива няма, както и няма по нисшо от ***!
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е за българи, а не за роми, Афганистанци и т. Н. Имаме си корени и история и не трябва да ги затриваме. Трудно е да се интегрира нещо което не подлежи и не иска да се интегрира. А и така се размива е.
28
0
 
19
 
! Отговори
На Куково лято преди 5 години
Всички ще заживеем заедно тогава, когато питеците се очовечат.Но те не щат!
27
0
 
5
 
! Отговори
няма начин преди 5 години
До Предразсъдъци?няма начин да не сме пак първи-ние сме отличнищите на Европата. Урааааааааааааааа
26
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Калкулаторке, отношението към алкохолите не е резултат от предразсъдъци, а от факти. И е съвсем нормално да има алкохолни училища.
25
4
 
37
 
! Отговори
СС преди 5 години
ГЕРБ развъжда ромове /гласоподаватели/и затрива българите!!!Ромовете имат права,българите задължения!!!
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За едно нещо да е прав Валери Симеонов и те да го осъдят човека.
23
0
 
48
 
! Отговори
Предразсъдъци? преди 5 години
Какво значи предразсъдъци към ромеите? Ами някои просто имат непоносимост към тях, така както имат непоносимост към ***, змиите, паяците и т.н. Може ли да накарате някой да обича *** със закон или защото Тръмп ги обича? Защо трябва да приемам и търпя нравите им, обичаите, миризмите, поведението им и какво ли още не!И защо други хора трябва да са длъжни да ги търпят?
22
1
 
19
 
! Отговори
lol преди 5 години
gerb = ц и ганска партия.