Специална хартия, шкафчета... Ще олекнат ли раниците?

2.9 млн. лв е дало МОН за справяне с проблема
Обновена: 17 сеп 2018 11:30 | 17 сеп 2018 11:27, Петя Славова
5
Специална хартия, шкафчета... Ще олекнат ли раниците?
Снимка: архив, Булфото

Новата учебна година започва, но проблемът с тежките раници на учениците остава. За да реши проблема, МОН са наредили учебниците да се печатат на олекотена хартия, а където може се разделят на две, за да не се налага децата да ги носят. Ако има възможност, може да има и електронни учебници, предаде bTV.

Още по темата

Министерството на образованието е отделило 2,9 млн. лв. за поставянето на ученически шкафчета, където децата да могат да оставят част от пособията си. Такива има в 591 училища в страната.

В някои учебни заведения има възможност за въвеждане на блокова структура на учебните часове, което намалява бройката на предметите в даден ден и по този начин децата ще носят по-малко учебници и помагала.

Миналата година петокласничката Теодора Божкова потърси правата си пред властите заради тежестта на ученическите раници, а постъпката ѝ впечатли хиляди в социалните мрежи. Сега Теодора вече е в VI клас и смята, че взетите мерки ще бъдат от полза на учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вместо да учат по един час всеки ден един предмет, да ги разделят на 3 дни едно, два дни - друго и така - хем децата ще задълбочат знания в една тема, хем ще се подготвят за изпити за два предмета макс, а не за 7, както се случва някой път, хем ще носят по два учебника... на много места по света се прави така, какво толкова сложно има!
4
0
 
12
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Абе, кви пособия, кви милиони пак? До 4-ти клас трябва само тетрадки и моливи да носят. Учителя да преподава, може и с мултимедия и да си записват. Какво е това чудо: сборник задачи за трети клас!? Всичко което излиза от печатниците е просто бизнес и родителите могат сами да прекратят този рекет.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Специалната хартия" ще е лека вестникарска хартия. Сега се конкурират с истинска специална гланцирана хартия, а учебникът става три пъти по-тежък.
2
0
 
8
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Каква специална хартия бе... едни шкафове и готово...
1
0
 
11
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Дам, почна, въпреки нареждането отгоре пак се искат пари за това и онова, също така трябва да се закупят скъпи учебни помагала. Образованието е безплатно, ама само на хартия...