"Цар на историята" – настолна игра за историята ни

Ученици подлагат на изпитание знанията ни за значими дати и събития
19 сеп 2018 13:30, Анисия Иванова
11
"Цар на историята" – настолна игра за историята ни

Предприемчиви ученици от столичното 19 СУ "Елин Пелин" създадоха настолна игра, с която малки и големи ще могат да се запознаят с ключови моменти от историята на България.

Младежите, под ръководството на своя класен ръководител Калин Радулов, са използвали методиката на неформалното образование, за да направят "Цар на историята" – живо доказателство, че сухите факти могат да оживеят, за да разкрият една наистина славна картина на нашето минало.

Зад внушителното заглавие "Цар на историята" се крие увлекателна настолна игра, която неусетно ще ни накара да запомним важни дати от родното минало, докато се забавляваме със своето семейство и приятели!

Битката при Ахелой е след покръстването на българите, нали? Но със сигурност е и преди цар Петър да започне гонения срещу богомилите? А дали е преди, или след обявяването на Велики Преслав за българска столица?

В "Цар на историята" това са въпроси, които често ще си задавате, когато дойде вашият ред. Има само една цел – да бъдете първият играч, който изиграе всичките си карти вярно.

Играта стимулира интереса към българската история, развива логическото мислене и събужда състезателния дух, но най-важното – поставя в центъра на своята мисия родолюбието и знанието.

"Цар на историята" може да бъде играна от всекиго – от деца, които тепърва откриват славното минало на България, до професионални историци. Никой не е застрахован от загуба, защото всяка една от 130-те карти може да обърне развоя на играта във всеки момент.

"Цар на историята", която само за три дни след обявяването си предизвика интереса на десетки хиляди души в социалните мрежи, се издава от сдружение "Българска история" и скоро може да бъде открита в търговската мрежа.

Сдружението е известно с активната си работа за популяризиране на българската история. Един от най-известните им проекти е съвместната документална поредица със ЗАД "Армеец" – "Българско военно чудо", която в 10 късометражни филма разказва за най-големите постижения на Българската армия в периода след Освобождението.

Поредицата предизвика огромен интерес както сред всички над 1500 ученици, пред които беше представена, така и в социалните мрежи. Над 1.5 млн. са гледанията на филмите от поредицата във Facebook, а над 400 000 души са я гледали  в YouTube. Дискове с филмите от "Българско военно чудо" бяха изпратени до над 120 училища в страната.

Авторите й са категорични, че са подготвили нова изненада, която ще бъде естествено продължение на "Българско военно чудо". Междувременно те продължават да измислят нови и интересни начини за популяризиране на българската история и играта "Цар на историята" е един от тях. Тя е налична за предварителна поръчка в електронния магазин на издателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Цар на волята си преди 5 години
Днес попаднах на новината за откриването на играта в НДК и се зачетох в статяита и коментарите. Българи, играта си я купих преди две седмици и за разлика от разбирача, който нито я е държал в ръцете си, нито я е виждал на живо, съм я играл. Спукахме се от нови и нови игри вече две поредни съботи и недели! Да, това са карти, но в тях е вложен огромен смисъл. Всяка карта е образование, а правилата са такива, че никога не омръзва! Подкрепяйте такива проекти, подкрепяйте България и българщината!
10
1
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Изгледах филма за полковник Серафимов, много е добър, въздействащ, трябва да се прожектира и в училищата. Знаех за полковника от историята, но краткият филм не само опресни знанията ми, даде ми повече. Браво на авторите. До 5:Вместо да учиш децата си, че са роби и да им внушаваш омраза и прочие, нека да видят филма. Миналото не е повод за омраза, това са уроци, които са безценни. И мюсюлманите празнуват Освобождението, вярвай ми.
9
2
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Винаги се питам нашите съседи и те ли са били в робство?! Те изграждат държавите си (говоря за всички балкански страни без Т-я) смело и с яснота за бъдещето, само ние твърдо и упорито рушим собствената си държава. Роби та роби. Е, добре, какво печелиш от това като втълпяваш на детето си, че дедите му са били роби.
8
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Хахаха! Разгледах играта и ми хареса! Учениците са я мислили главно за ученици, а като гледам секцията с коментари тук е добре и другите да я вземат и се образоват. Интересно кой в България ще има финансите да направи игра в стил Уаркрафт и след това да я продадае за над 30 кинта при положение, че масово хората недоволстват като им искаш пари за нещо различно от алкохол и цигари. А тесногръдите фанатици да не смеят да четат на Вазов Под ИГОТО, че заглавието ше ги засегне. АХАХАХА, смешно еееее
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Не е точно така. Защото при "Иго"-то няма кръвен данък и продажба в робство по пазарите на Османската империя. От Wikipedia : "Състояние на чуждо държавно управление, при което дадено население е обезправено и лишено от възможността за самостоятелна политическа, икономическа и културна изява."
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен #5: Иго = робство!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се отказах като прочетох "Османско иго". Поздравления за ентусиазма, но само с него не става. За съжаление в днешните времена на усилено налагане на толерантност и коректност Историята страда много. Аз лично избягвам такива преиначавания. Моите деца знаят, че е имало робство, а не иго, присъствие и т.н. Доказателства за това са стотиците писания на автори от "онова време". Щом за тях е било робство, значи и за нас трябва да е така.
4
2
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
И аз като 3 исках веднага да я купя и също се разочаровах. Стандартна въпрос-отговор игра. Минута е много с карти. Виждали ли сте настолната warcraft? Гигантска като карти, сгради, фигурки. Като ще крадете - хванете механиката на най-успешните борд игри (няма смисъл колелото да се измисля пак) и адаптирате българската история. Малко сценарии и битки имаме, нали? Браво за идеята и реализацията, няма спор! Но това е "прахосъбирачка".
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отворих да я купя веднага. Ако не е за ученици, кой ще седне да я играе?От чист патриотизъм един два пъти.Напълнили една кутия с карти /90 със събития/ и 30 специални, каквото и да означава и айде.Измислите нещо по-интересно другия път, а тази игра да е бонус към него.Аз лично се отказах, съжалявам. Иначе шапка ви свалям за ентусиазма.
2
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво !!!
1
8
 
11
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
е то тая игра я пишат гоУемите на световната сцена, а българите са само евтини изпълнители. И между другото не сме имали по слаби журналисти от 681г.