Клето образование. Учиш тук, работиш тук! Иначе – връщаш парите

Държавата да поема част от образованието само в специалности, приоритетни за бизнеса
Обновена: 21 сеп 2018 18:17 | 21 сеп 2018 18:15, Джесика Вълчева
439
Клето образование. Учиш тук, работиш тук! Иначе – връщаш парите
Снимка: архив Reuters

Бизнесът настоява – студентите държавна поръчка трябва да работят в страната си за определено време, а ако не желаят – да връщат сумата, поето от висшето учебно заведение. Това каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Страната ни е загубила близо 30 години от това, че младежите, завършили университет или средно специално училище, са напуснали пределите на държавата и са потърсили професионалното си развитие в чужбина веднага след дипломирането си.

Според Иванов сумата възлиза на близо 25 милиарда лева, а средствата са абсолютно невъзвръщаеми.

Изпълнителният директор на АИКБ заяви, че тези хора са допринесли за развитието на икономиката и БВП не на родината си, а на други държави, въпреки че са получили образованието си безплатно у нас.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България предлагат да се промени начина на финансиране на университетите. Те предлагат държавата да плаща само обучението в специалности, за които има реално търсене на пазара на труда.

Идеята висшистите задължително да остават и да работят в България за известен период от време по думите им не ограничава свободата или правото им на придвижване и работа.

"Всеки има право да имигрира, но и държавата има право да си търси направените инвестиции за образование", обясни Иванов.

Предложението държавната поръчка да бъде възможна само за направления, които са приоритетни за бизнеса и за които има реална реализация на пазара на труда, е по известен начин дискриминираща, обаче.

С две думи – ако искаш да учиш висше образование държавна поръчка, то ще учиш това, с което можеш да се реализираш в страната си. А не дай си Боже потърсиш развитието си в чужбина след това – дължиш неустойка заради сумата, която държавата е поела. Сякаш се обвързваш с някакъв договор. Трябвало да "върнеш услугата" едва ли не.

Студентите търсят развитие в чужбина, защото за жалост бизнесът там им предлага много по-добри условия на работа в сферата, в която уж родната образователна система бълва кадри. Проблемът е, че бизнесът не се съсредоточава върху това да се привлекат младите професионални кадри, а още по-силно да накарат свежата работна ръка да търси развитието си другаде.


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
405
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре дошли в социализма! Така беше! Сега отново крачка(и) назад, защото обществото все още не функционира.
Между другото да информирам, българското образование след 90-а г. в Европа вече не е общопризнато, има приравнителни за някои фирми.
404
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
То за лекари, инженери и програмисти има работа и смичъл, ама всичките му там политолози, психолози и подобни тъполози работа по специалността йок, както у нас, така и в чужбина, та по-добре да отиват да берат ягодите по UK и да внасят по някое евро в страната. А най-добре приемът за тях да се намали до 5-6 човека на година и всички тунеядстващи университетски даскали да се изгонят.
403
2
 
0
 
! Отговори
дел преди 5 месеца
Кой си ти бе Добрин Иванов, където искам там ще ида да работя.Що за такива студенти не им пратите данъчните че и в затвора да ги вкарвате.Не правим ли работите на Ердоган а? Аналколу с тая политика на грабеж и бедност която я води твоя приятел Бойко който те финансира,ей тъй като куче ще лаеш че нямало кой да работи.Така ви се пада.Границите са отворени и всеки може където поиска там да иде да живее и работи.А ти Добринчо иди и се гръмни.
402
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами ако българския бизнес иска да има работна рака нека започне да се конкурира с работодателите извън страната!!!!! Актуализирайте работната заплата, така че да е равна на средно европейската, осигурете социалните придобивки, които получават служителите в една европейска страна, спазвайте законите на труда, плащайте редовно трудовите възнаграждения, осигурявайте реално работниците си, а не да криете данъци. Тогава ще привлечете работната ръка!
401
0
 
0
 
! Отговори
Робовладелчески стро преди 5 месеца
Винаги съм казвал, че най-естественият строй е робовладелческият - ако може съвсем да не закрепостим хоратам; А защо въбще да могат да избират какво да учат - робовалделците ще казват и няма хък-мък; Да върнем и държавното разпределение, а? Липсата на кадри не се оправя така - простаци!
400
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А бизнесът какво ще предложи в замяна? Като почнат да плащат образованието на отличните тогава да претендират за каквото и да е. Сега хем не плащат нищо, хем стажове няма, хем с големите претенции.
399
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До султански указ ли е?

Такъв султански указ не е имало никога, атакисте!
Такива укази издаваше вашата комунистическа партия, чиито идеи и лозунги вие носите в главите си и днес.
398
5
 
2
 
! Отговори
султански указ ли е? преди 5 месеца
Учиш тук, работиш тук и да допълня...Умираш тук. Все едно сме под турско робство и така гласи султанският указ, иначе прекосиш ли пределите на страната, те чака смърт.
397
2
 
4
 
! Отговори
Клетниците на 21 век преди 5 месеца
Образованието е толкова ,,клето",както сте написали в статията,че скоро студентите ще ги събирате от улицата и тогава думата студенти ще бъде изместена от думата ,, клетници''. Виктор Юго е писал романът ,, Клетниците" през 19 век, а ние в България ще видим неговата адаптация през 21 век,само дето ще се казва Клетниците-студенти на Окаяна България днес".
396
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом плащаш като данъкоплатец, парите ти отиват за образованието на ТВОЕТО дете. Не му позволявай да отива в чужбина! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ТВОЕТО ДЕТЕ ИЛИ ТИ НЕ ХОДЕТЕ В ЧУЖБИНА! ДОРИ НА ЕКСКУРЗИЯ! А ако желаеш да определяш житието и битието на моето дете, трябва да платиш на него И на мене суми, които едва ли са ти по джоба. Така че, трай си. Ако смяташ да ми ограничаваш правата трябва да си платиш. Много, при това.
395
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами БГ бизнеса да прави като немския - да си внесе готови обучени кадри от където иска по света. Нали все това обясняват по телевизиите - щели да внасят украинци и т.н. Има лека подробност обаче - немския бизнес не е от "отговорни другари", назначени от Луканов за милионери, и немците плащат на образованите си кадри.
394
1
 
7
 
! Отговори
до Бизнесмени преди 5 месеца
Бизнесмени, тя държавната поръчка НЕ е безплатна.Както предлагате излиза, че държавна поръчка, трябва да има само за някои специалности, а за другите да се води Платено обучение. НИКЪДЕ, НЕ сте написали,че ВИЕ ще плащате таксите на студентите завършили по държавна поръчка,тоест какво ще връщат на държавата студентите,ако после откажете да ги наемете? Защото накрая се уреждат хората с връзки.
393
0
 
5
 
! Отговори
Petrov преди 5 месеца
Тази скъпоценна земя дала началото на велики българи и родове, откупена с толкова кръв и страдания, сега е безразлична за повечето, предпочитайки финансовата независимост в чужбина, която е много относително и субективно понятие.Например според някои е унижение да чистиш тоалетни тук, а в чужбина- не! ;)
392
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доста сложно, груби нарушения на човешките права са това! Можете да духате супата г-н Иванов. Ние които сме зад граница се срамуваме от хора като вас! И да с нашото образование което дори зад граница получихме, освен да ви вземем да ни косите градините, друга работа за вас нямаме :) такаче градинарченце не се изказвай неподготвено! :)
391
6
 
9
 
! Отговори
Л.Л. преди 5 месеца
Напълно нормално изискване. Ако плащам аз като данъкоплатец, не виждам защо парите ми трябва да отидат в чужбина като някой си е наумил да бяга като плъх. Защо трябва да плащам желанието му да ме презира. Парите на българският данъкоплатец трябва да остават в България, а не да финансират Германия, Франция или Англия. *** да се образоват на свои разноски, пък да бягат накъдето искат по света.
390
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами крайно време беше!!! Аман от черногледи, неблагодарни и меркантилни българи. Тази страна кой ще я спасява - останаха само мутрите, ромите и ...бежанците!!!
389
0
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
Те предлагат държавата да плаща само обучението в специалности, за които има реално търсене на пазара на труда. - НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН! ЩЕ ОСТАНАТ 5-6 СПЕЦИАЛНОСТИ 4 УНИВЕРСИТЕТА И БЕЗПОЛЕЗНИ БЕЗРАБОТНИ ДАСКАЛИ ПРОДУКТ НА БКП. ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗИ ОКОЛО 5 ГОДИНИ, И СЛЕД ТОВА ЩЕ ЛИКВИДИРАМЕ И ГОРЕОПИСАНОТО - "ЗА БЕЗ ПАРИ" РАБОТЯТ САМО БЪЛГАРСКИТЕ "БИЗНЕСМЕНИ"(КАТО ШИШИ)
388
6
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
Клето образование. Учиш тук, работиш тук! Иначе – връщаш парите - АМА РАЗБИРААААА СЕЕЕЕ, ПАРИ ЩЕ ВЪРНА КОГАТО НА ТИКВАТА МУ ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ
387
1
 
3
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 месеца
Тази тема нали я дъвкахме и вчера.
386
2
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 5 месеца
До Анонимен 381 Ето за това не си собственик на фабрика за самолети. Не се вписваш в картинката.