Студентски мераци: Към Острова, Холандия или Австрия

С 20% скачат българските студенти в Холандия само тази година
25 сеп 2018 22:34,
45
Студентски мераци: Към Острова, Холандия или Австрия
Снимка: архив Reuters

29% е ръстът на ранните кандидатури от български студенти за прием във ВУЗ-ове във  Великобритания, като от началото на септември са обработени близо 100 кандидатури на български кандидат-студенти по проекта "Световно образование". Това съобщи в Националния пресклуб на БТА консултантът Николай Христанов.

Той обясни, че има засилен интерес на българите към университетите Оксфорд и Кеймбридж, за които има заявени по седем кандидатури за специалностите "Компютърни науки", "Психология", "Философия", "Лингвистика" и "Икономика". Останалите кандидати са за Университета по изкуствата в Лондон и за Университетите на Глазгоу и Единбург, и на Кингс колидж в Лондон, в които българите са пожелали да учат компютърни науки, бионауки и ветеринарна медицина.

С 20 процента са се увеличили българските студенти в Холандия от тази година заради многото специалности на английски език и заради решението на холандското правителство да намали таксите за първокурсници от ЕС с 50 процента - от 2060 на 1030 евро, съобщиха образователните консултанти. Те информираха, че сред най-предпочитаните от българските студенти в Холандия са специалностите - "Бизнес и икономика", "Програмиране и компютърни науки", "Арт и дизайн програми" - интериорен, графичен, дизайн на електронни игри, "Психология", "Медии и комуникации".

За последната година с 36 процента се е увеличил броят на българските ученици, избрали да кандидатстват в университети в Австрия, а с 39 процента - на нашите ученици, предпочели да следват в Германия.

Дания и Швеция също привличат интереса на българските кандидат-студенти, тъй като в тях висшето образование е безплатно за кандидатите от ЕС, информираха образователните консултанти. Те отбелязаха обаче, че заради многото кандидати от ЕС преди две години датското правителство завиши условията за прием - за нивото на владеене на английския език, с въвеждането на интервюта за селекция на бъдещите студенти и с квотите за чужди студенти. Заради тези промени се повиши интересът на нашите кандидати към университетите в Швеция, отбелязаха консултантите.

Те съобщиха, че за 11-те години от членството на България в ЕС се увеличават българите в университетите в чужбина. По брой на наши студенти във Великобритания България е в "ТОП 10", в Холандия страната ни е на четвърто място по студенти, след Германия, Китай и Белгия, като в Университета в Хага българите са втора по численост нация след холандците и първа - сред чуждестранните студенти.

На 29 и 30 септември на изложението "Световно образование" в столичния хотел "Маринела" ще бъдат представени над 60 университета - британски, холандски, немски, австрийски, френски, швейцарски, датски и гръцки. Ще участват и над 20 европейски средни училища и колежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
Живял в Лондон преди 5 години
В България са бедни и гладни роби на мафията.В чужбина са бедни (не толкова гладни) роби на корпорациите.Една и съща история е навсякъде.
35
6
 
13
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Какво ти образование?... Това е най-легалния и успешен начин за емигриране , особено от момичетата... На момчетата им е значително по-трудно и някои взеха да се завръщат.. Като чуя за обучение в чужбина ми завира отвътре - значи едни тарикати се правят на голямата работа и "замаскират" емигрирането си с нещо друго, наречено обучение... а след 10 г. ще имат успешен брак с чужденец / какъвто и да е /, деца - чужди граждани...така че - не ми говорете за ученолюбивите ни деца , които заминават.
34
1
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
В България образованието остана просто бизнес. При това зле менажиран, нерезултатен.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност децата отиват там,защото образованието, което се предлага, е много по-качествено,съвременно и полезно от нашето висше в момента.Независимо от тролажа тук, фактите няма как да се променят. Учи се яко,по 10 часа на ден-лекции,семинари и самоподготовка.Много не издържат и още първата година над половината студенти в един добър университет са се самоотказали.Тук куцо и сакато завършва,дори напълно неграмотни и ментално увредени хора са висшисти. Не се самозаблуждавайте,че имаме образование.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До hahaЩото за Русия искат визи и е по-скъпо от Австрия
31
0
 
10
 
! Отговори
СЗБЗ преди 5 години
Така и така бачка, поне да не живея в абслютна мизаря. По-добре в чужбина, където с работата си, ще мога, поне да си осигуря нови дрех, че и ... хей, може би и аз ще отида на море някога, без да се налага да бачкам там ....
30
0
 
7
 
! Отговори
СЗБЗ преди 5 години
И още нещо - Някой от вас, коментират, със знанията си, какво е било преди 30 и повече години, когато мама и тате са покривали всички нужди. Сега. ... Сега на студента му се налага, да работи по 20-30 часа на седмица, само и само, да си плати общака и храната. Дават му 350 лева и му казват, че трявба да се радва. Студента плаща осигуровките и данъците и остава с 280 лева. 70 за общака, 600 (да, 2 лв на ден за храна), 100 се пестят семестриални такси. Останалото е за дерехи от втората.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринОстани и гради, че да ти го вземе следващата паритя, било то чрез корумпирани чиновници или "олимпийкски надежди" с черни джипове.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34,младото поколение не иска да търпи лишения и да чака "светлото бъдеще" както го чакахме ние. Те искат всичко и го искат сега. Реализация могат да постигнат в България,но средата е отровна.Реалността в държавата не дава повод за оптимизъм,а да чакаш цял живот да се "оправим"....един път живееш.Нито университетите дават подготовка,нито работодателите коректни,нито заплащането мотивира....а средата от деградирали чакащи "светлото бъдеще".
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно 1/4 от програмистите бягат навън, какво остава за останалите.
26
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офсе, от себе си няма къде да избягат. А толкоз манипулативно, и лишено от реална себеоценка поколение, не е имало досега. Когато си разбият илюзиите в западната реалност, някой може и да се променят. Кой знае? Съдба има за всички.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да се махнат от ***.
24
20
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Който иска да се учи и в България може да се изучи добре. А колкото до връзките те се създават не само в университета. Специално медицинските ни университети са на топ ниво примерно. В техническите нямаме базата на чуждестранните университети, но за сметка на това работа има МНОГО. За икономическите мога да кажа, че ако на някой му трябват учебници има ги навсякъде в интернет. ОСТАНИ И ГРАДИ или ЕМИГРИРАЙ И ЛИЖИ. Много ми се иска всички плювачи да се изнесат и да останат градивни хора.
23
6
 
8
 
! Отговори
haha преди 5 години
Това беше предвидимо, като се има впредвид Брекзит и слабите университети в БГ.А в Русия що не кандидатствате , верно !? :)) Чакам коментари от русофилите...: )))
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много психолози,много нещо.И после се чудят защо не могат да си намерят работа по специалността.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе и в Русия може да се кандидатсва за спициална кандидатура бе! Не че нещо искам да обьркам мераклиите ама.Хем Руския език е по близьк кьм Бьлгарския, тьй че те да си решават!!!
20
8
 
25
 
! Отговори
До Додо преди 5 години
Ха-ха-ха, а къде да учат, бре? Да, университетите винаги са били извор на знание, либерализъм, хуманизъм и следователно - прогрес. Естествено, не и сегашните в Бг, в които преподават корумпирани пияници. А ти, с "призива" си, се нареждаш до твоите духовни братя, талибаните. Явно добре си се опазил от университети и библиотеки.
19
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината университети на острова са само за събиране на такси. Оня дето нарисува Д. Тръмп с клефуци, да не преподава и той в някой университет, че то сума ти и пасмина от шитхолите. Освен да си изкарват изотзад произведения на изкуствата, за друго не стават.
18
4
 
17
 
! Отговори
Образуванието шушан преди 5 години
Учат български,колкото да научат английски ,друго им не требе. И после вече по белият свят.
17
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези платени статии. За 100 кандидата голям праз. Там има милиони студенти, това са песачинки в Сахара. Дипломата е нищо, характер трябва за да пробиеш в този нприятелски свят. Иначе миеш дупета