Седмица след старта: Проблеми пред образованието

Недостиг на учители - математика, информатика, ниско заплащане...
26 сеп 2018 21:12,
12

Учебната година в българските училища започна преди седмица за съжаление с няколко хиляди първокласници по-малко. Проблемите пред образователната система все така стоят.

Има сериозен дефицит на учители в цялата страна, като през последните 15 години преподавателите са намалели със 70%. Близо 4000 преподаватели се търсят в цялата страна, а една от причините за острата липса е, че над 5000 специалисти се пенсионират всяка година.

Още по темата

От друга страна младите и току-що завършили преподаватели пък трудно се насочват към професията заради ниското заплащане. Това е и причината от догодина учителската заплата да скочи на 920 лв.

"Предметите, при които се усеща дефицит са в природните науки, математиката, информатиката и информационните технологии", коментира в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Учителската професия е призвание и кауза, но идеалистичната представа някак помръква пред ниското заплащане. Именно това демотивира и младите преподаватели да бягат от системата на образованието. Как може системата да ги стимулира да останат?

"Искаме да увеличим поетапно заплащането на учителите и до края на четири годишния период то да стане дсвойно. Това е един от лостовете преподавателите да бъдат привлечени", сподели в предаването зам.-министърът.

Най-голямото търсене на учители има и в най-големите градове, заради броя на учебните заведения. Търсене на кадри има в София, Пловдив, Велико Търново, Русе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нека българите да нямат учители ида изчезнат поради това като народ, в тази уродлива държава ума не се цени, това е държава на мутри, плейметки/*** по старому/,държава на елементарния труд и елементарните хора.Само 1% от завър-шиилте педагогика стават даскали.Учителите са най-презряното същество в Българияи най-ниско платеното и с най-ниски пенсии.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига вече с тази липса на учители! Направете си справка,за едно място кандидатстват 20-30 човека,а млад човек не може да се вреди от пенсионерки.
9
1
 
5
 
! Отговори
Бумеранг преди 5 години
Няма деца....няма учители.....всички бягат навън.....Защо ли? Много просто бе ***-*** жадни за злато и пари!!!!!! Защото не плащате. Защото крадете за себе си. Защото от просто семе управник и добър бизнесмен не става. Бедняците не са добри стопани и управници....те знаят само да взимат, защото им е заложено генетично да нямат.За да има шанс образованието да се оправи ДНЕС, НЕ УТРЕ ИЛИ 2020,....ЗАПЛАТАТА НА УЧИТЕЛЯ ТРЯБВА ДА Е 2500 ЛВ. ЧИСТО!!!! В Европа е между 2500-3000 евро!!!!!
8
0
 
18
 
! Отговори
Учител от Варна преди 5 години
Вчера си получих заплатата в голямо училище във Варна - чисти 674лв., 10 години стаж.Ако искаха да направят професията привлекателна, щяха отдавна да изчистят бюрокрацията и да увеличат заплатите до прилично ниво. Много отдавна.
7
0
 
25
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Не заблуждавайте хората. 920лв ще е основнта заплата. След одръжките се получават около 700лв чисто за получаване. Магазините в МОЛ-овте в София изпитват недостиг на кадри при 1000лв заплата, вие искате млад човек да стане учител за тия смешни жълтици...
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалната новина в българското образование за затворници на облекчен режим се търсят мъчители.
5
2
 
26
 
! Отговори
Ще скочи преди 5 години
А да скочи, ама едва се отлепи от земята. 920 лева са си мизерна заплата, особено в големите градове. И то от догодина, когато други 5000 учители ще са напуснали. Така политика на спасението не се прави. Спира се санирането, което може да почака и се прехвърлят пари към по важни сфери.. При положение че заплатата трябва да е поне 1600 лева. Примерно, завършвам математика и има две посоки - 920 учител, 2500 лева програмист. Бойко какво ще посъветва внучето си? Нарича се пазар на труда
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега ви занимаваха с лирата турската , а ето и реалностите образование, хляб, газ, убийства от алчност.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Не си го слагай! Лошата новина се търси, затова пишат глупости и създават истерия.Друг е въпросът, че се преувеличават лошите неща. Никой не търси учители. Няма трагедия. Търсят се деца. Масово паралелките са незапълнени, ще бъдат закрити. Учители има много. Обаче ще набутат всякакви нереализирали се партийни членове в училищата да получават държавни заплати, а не да учат децата на нещо. Затова си измислят недостиг на учители.
2
8
 
3
 
! Отговори
наму преди 5 години
А бе човек преди 89-та имаше новини само одобрени от партията.Как така ще пишат за убийства или за педофили ?Никой нямаше право да излага на показ недъзите на социализъма!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спра да чета новини. То отвориш 2-3 пъти дневно сайта - само тегавини, ниски заплати, протести, обезлюдени места, убийства, наркомани. Не искам да политизирам темата, но преди 89-та не помня да е имало нещо подобно. Дори след 89-та не помня да е било толкова зле положението.