Държавата няма да се меси в приема на частните ВУЗ-ове

Ще намалеят ли така предварително планираните места?
1 окт 2018 21:21,
18


Министерство на образованието и науката предлага държавата да регулира приема и в частните университети, защото голяма част от свободните места остават незапълнени.

Тази година свободните места във висшите учебни заведения са 14 325, приетите са малко над 6 000. Ако поправките в закона бъдат приети, то приемът ще бъде намален с близо 40%.

До какво ще доведе това и ще намалеят ли по този начин предварително планираните места? Коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на доц. д-р Гиригорий Вазов – ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"В последната дискусия по закона това беше премахнато, защото в дискусията беше казано, че след като държавния бюджет не финансира нищо от гледна точка на частния бизнес, защо държавата да определя приема в частните университети?", заяви в студиото ректора на ВУЗФ.

Решението е държавата категорично да не се меси в приема на частните университети.

Конфликтът между бизнесът и образователната система винаги стои на дневен ред, а дискусията е много стара. Компаниите твърдят, че университетите не дават достатъчно подготвени кадри, а висшите учебни заведения пък твърдят, че вадят кадри, но бизнесът не ги взима. Как може да се реши проблемът?

"Бизнесът винаги изпреварва, защото се развива много бързо и иска неща в твърде кратък срок - седмици, месеци, дни. Ние, обаче, можем да подготвим това нещо за няколко години. Винаги ще изоставаме", сподели в предаването доц. Вазов.

По думите му решението е бизнесът категорично да влезе в университетите, но не за няколко часа. Ректорът на ВУЗФ предлага компаниите за бъдат част от цялата учебна програма и конкретни представители на бизнеса да преподават на цели курсове.

"Ако ви трябват такива специалисти, заповядайте", призова доц. Григорий Вазов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Частните ВУЗове са ковачницата на кадри на ГЕРБ !!! От там герберските активисти си пазаруват каквито им трябват дипломи !!!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса искал високо квалифицирани специалист, а готов ли е да плати цената или за пореден път иска "златно яйце" ама за стотинки!?
15
0
 
1
 
! Отговори
ВулвУЗела преди 5 години
Всички онивирситети са частни, защото вишето убръзувание е платено.Така се произвеждат бисери, а не кадри.А на изискванията на бг бизнеса, отговарят само на Урко роднините.
14
0
 
2
 
! Отговори
Марин преди 5 години
В частните унивдфситети влизат некадърниците. Така е било така и ще бъде.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частните университети където таксата започва от 1000 лева не може да стъпи никой нормален човек само богаташки синчета ако пък има случайно някой обикновен човек тия ще му разгонят фалилията.Държавата не се меси ми да повечето деца на депутати са там още помня как отложиха навремето въвеждането на катурите защото дъщерята на министъра беше в същия випуск.Ако държавата се намеси и ги изпита не знам четирима ще завършат ли.
12
0
 
1
 
! Отговори
конгоанци преди 5 години
За днешните политици за детето не е важно да се развива от ранна възраст интелектуално, а да чете *** литература, да гледа *** филми и да се "развива" като ... каква личност???Джендъъъърррр.... И в последствие, като отиде в университета или на работа и се сблъска с реалния живот и разбере, че ценностите му са извън всяка критика и да изпадне в депресия и да не става за нищо поне няколко години, ако въобще се оправи. Ако българите не бяха нация, а Нация... Сами се сетете...
11
0
 
7
 
! Отговори
конгоанци преди 5 години
Разковничето на добрите кадри не е в университета, а в началното и средното училище. Най - интелигентните нации са японците, корейците и китайците, според световните статистики. При тях сериозната работа в училище започва още от първата година. Днешните "демократични" препоръки са да се даде време на децата да се "оформят" като характер, да не се натоварват... А в действителност създават нации от ниско интелигентни некадърни и послушни нещастници без устрем и целенасоченост. Само с амбиции...
10
1
 
4
 
! Отговори
конгоанци преди 5 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ. В резултат на това в университетите преподавателите са принудени да работят с каквито ученици има, а в последствие бизнеса трябва да ги взема на работа. А заради очакването на работодателя за ниско ниво дори и качествени кадри не могат да се класират, защото не им вярват. Изхода е да се ограничат силно местата в университетите за да се създаде КОНКУРЕНЦИЯ. Тогава образованието ще бъде Образование. А кадъра Кадър. Ама дали заплатата ще е Заплата... Едва ли.
9
0
 
5
 
! Отговори
конгоанци преди 5 години
Бизнеса е прав. Кадрите не стават. Университетите и те са прави - бизнеса не взема кадрите. Основния проблем не е само в бизнеса и университетите, а и в кадрите. Интелектуалното развитие започва в ранна детска възраст и ОСНОВНИЯ МУ ДВИГАТЕЛ Е УЧЕНЕТО! Той дремал по паркове, кафета и дискотеки до края на средното и после се сетил, че иска да го уважават като специалист. Да, ама не. Не можеш да компенсираш липсата на развитие в основното и средното училище. СЛЕДВА
8
0
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
Държавата не била финансирала нищо в частния бизнес.Но субсидии от бюджета дава на частните ВУЗ-ове, нали?Тогава как така да не контролира за какво се харчат парите на данъкоплатците? Ако след 5 години България ще има нужда от 200 човека, обучени в дадена област, тогава защо във ВУЗ-овете (държавни и частни) да се подготвят 10 пъти повече студенти по същата специалност?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На обещания последни на купон първи по тоя повод да попитам ти отде тръгна та стана от село докато бабите ни бяха другарки пееше друга песен докато бе на зор пак същата е сега кои влияе кога си на зор аз кога бях на зор ме отряза нали
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабалюги негодници - никъде по света няма достатъчно работни места за началници..В София е пълно със завършили на запад престижни университети - икономика и бизнес и чакат да станат министри.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кварталния магазинер е завършил ВУЗФ - магистър по финанси.. Магазина на Бай-Стефан в Пазарджик.
4
0
 
4
 
! Отговори
Друг преподавател преди 5 години
До Преподавател 2Ами тия с международните отношения и финансистите стават за това - рецепционисти, секретарки, сервитьори. Аз имам преки наблюдения над подобни персони. За секретарки стават.
3
2
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Това което става в България го няма никъде по света. Може ли да имаш випуск от 60000 ученици и ВУЗ-овете да обявят прием на 55000 студенти. Да примамват младежи за студенти със джипове, екскурзии и т.н. Един вид куцо, кьораво и мало.умно да се запише за студент. Ректорите направо са по.лу.дели. Да, да, точно така. Дипломи се продават, а когато няма пари и раздават. Отсреща все пак стои държавната субсидия. ВУЗ-овете произвеждат на конвеир некадърници. И всичко е за пари.
2
1
 
7
 
! Отговори
Преподавател преди 5 години
Днес разговарях с моя дипломантка - завършва специалност "Международни икономически отношения". След двучасово интервю на английски език в "нашенска" фирма й предложили позиция "технически секретар" и възнаграждение от 450 лева. Аз ще й забраня да се съгласи!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са с държавно финансиране, държавата трябва да следи, дали няма измами, и а че не може нищо, да забранява.