Голям прием в частните ВУЗ-ове и държавните...

Вълчев: Те заявяват по-висок прием, тях не ги регулираме
1 окт 2018 15:45, Анисия Иванова
12
Голям прием в частните ВУЗ-ове и държавните...
Архив: Булфото

Големият прием в частните висши училища и политиката на преструктуриране, която Министерството на образование провежда, са причините голяма част от университетите да не успеят да изпълнят приема, който са заявили, каза във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Днес той беше гост на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", където беше открита 55-та учебна година.

Проблемът е, че частните университети винаги заявяват по-висок прием, отколкото могат да изпълнят, а при тях нямаме регулиране на приема. Провеждаме обаче и политика на преструктуриране и неизпълненият прием е в направления, в които през последните години ние увеличаваме бройките, но търсенето точно там е по-ниско.

И обратно - висшите училища отчитат още през юли високо изпълнение на приема в тези професионални направления, в които ние намаляваме държавната поръчка. Но нека да кажа, че неизпълнението не е по-голямо, отколкото беше и в предходните години, допълни министър Вълчев. И каза, че министерството ще продължи започнатите промени в системата.

"Факт е, че имаме различна логика в търсенето на пазара на образование и пазара на труд. Иска ми се да накараме повече студенти да избират тези професионални направления, в които очакваме бъдещ недостиг на пазара на труда - инженерните, педагогическите, природно-научните, аграрните направления", коментира министърът, цитиран от БТА.

Той каза още, че на дневен ред са и промените в Закона за висшето образование, които експертите продължават да обсъждат и, които в рамките на този месец ще бъдат предложени за по-широко публично дискутиране. Идеята е да бъдат подобрени акредитацията и стратегическото управление на висшите училища и те да станат по-отворени за взаимодействие.

Министър Вълчев обясни и това, че предстоят срещи с издателствата, които печатат учебници за средното образование. На тази среща министърът ще иска да узнае какви са причините за по-високите цени на някои от учебниците и заедно с екипа си ще търси възможности за намаляване на цените.

ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" започна днес своята 55-а учебна година. 3800 са вече студентите, които са се записали тази година във Великотърновския университет в трите степени на образование - бакалавър, магистър и доктор. Всички те бяха посрещнати от ректора на вуза проф. Христо Бонджолов и от всички декани и ръководители на катедри.

По традиция първокурсниците положиха студентската клетва, написана от поета и драматург Радко Радков, който е кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда Солензара. На церемонията присъстваха народни представители, гости от Тверския държавен университет, ръководители на институции и много родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скоро в българските училища няма да има учители, средната възраст сега е 57 години.Най-ниско платени у нас са учителите, с най-ниски пенсии.80 % от бълга-рите не уважават учителя, но идва времето на частното образование и тогаваще плащате за да могат деца ви да четат и смятат.В момента началната учителсказаплата е 625 лева...
11
0
 
0
 
! Отговори
вярно е преди 5 години
в частните вузове и магаре може да стане студент, няма изискване за успех от средното образование, в тях барманки, сервитьорки и леки жени завършиха, такивафакултети са т. н. пуцове по право които произведоха елементарни юристи, но те саназначавани за прокурори и съдии,напр в районна прокуратура гр.Варна от 47 проку-рори само 7 са завършили софийски университет,пародия на образование.
10
0
 
4
 
! Отговори
спрете финансирането преди 5 години
Частните ВУЗ-ве и частните болници да се издържат сами!Държавата да не ги финансира!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този продължава да халюцинира, че имало нужда от педагози.Пълен спад на раждаемостта за 2018 год, той педагози ще подготвя. Кого ще учат бъдещите учители, Г-н Министър?
8
0
 
6
 
! Отговори
Реалната ситуация преди 5 години
Ако някой частен университет успее да подготви толкова добри специалисти, че да конкурират тези, които излизат от държавните ВУЗ-ове, тогава към този частен университет ще се насочват много кандидати и ще плащат високи такси. Ще прииждат и студенти от чужбина.А сега какво имаме? 53 ВУЗ-а, в 80% от които качеството на подготовката на студентите е под всякаква критика!
7
0
 
6
 
! Отговори
Продължение на №6 преди 5 години
Нека да има частни ВУЗ-ове, но сами да си осигуряват средства за съществуване.Иначе какво излиза? Държавата да вади пари от джоба на данъкоплатеца, за да създава излишни специалисти, за които няма работа, а подготовката им е на по-ниско ниво от тази на учениците д добрите средни училища! тези ВУЗ-ове съществуват, само за да могат търтеите от БАН да си докарват допълнителни доходи, обикаляйки страната, за да четат остарели лекции тук и там.
6
0
 
4
 
! Отговори
Продължение на №4 преди 5 години
да бъдат освободени от задължението да плащат семестриални такси тези студенти, които са се задължили след дипломирането си да работят поне 10 г. в България.4. Редовни и задочни докторантури -само във ВУЗ-овете,за да се сложи край на гнусните манипулации, вършени в БАН на принципа "Тройкаджиите с връзки - докторанти и научни работници; отличниците без връзки - научно-помощен персонал и само в краен случай допускани до свободна докторантура с право на защита когато достигнат пенсионна възраст!"
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе колко дебилни трябва да сте за да пишете такива глупости? В една новина от вчера или от тая сутрин казвате че в България има 70 000 места във ВУЗ-овете а кандидатите са около 55 000, сега - "Студентите се увеличават................" при положение че в предната новина писахте за постоянен отлив през последните години.....
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. Бюджетни субсидии - само за държавните висши училища.2. В държавните ВУЗ-ове - по толкова места във всяка специалност, колкото специалисти ще са нужни на България след 4-6 годин3. Прием в държавните ВУЗ-ове - само на кандидати, които са с общ успех минимум (4.50) в дипломата за средно образование и да са получили на приемните изпити оценки не по- ниски отмн.добър (5).3. Стипендии не по-ниски от минималната заплата за онези, които са задължават да работят поне 10 г. в България; да бъдат..
3
0
 
6
 
! Отговори
за съжаление преди 5 години
УАСГ -един от реномираните ВУЗ-ове в БГ приемат студентите също "на кило" или по-скоро " на бройка". Та щом уни от такава величина приема "куцо, кьораво и сакато" какво да говорим за посрефствените ВУЗ-ове
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого лъже този господин. При 70 хил места във ВУЗ-вете на 55 хил завършили.... нямя как дасе запълнят.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Търновския университет записването е като да си купиш билет за театър или кино.Показваш си дипломата,казват ти къде колко свободни места има,избираш си,плащаш си и си вече студент.Няма приемни изпити,няма успех,няма нищо.Важното е да се запълни бройката.Абсолютна пародия на ВУЗ.