"Влечение към същия пол" в учебника! Нищо нередно, отсече БХК

Споровете по темата продължават
1 окт 2018 12:15, Петя Славова
278

Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тема "Оплождане и индивидуално развитие".

Споровете бяха провокирани от графа "детство", където е посочено - "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи", а в по-късния етап от съзряването - "възможно откритие за влечение към същия пол".

"Думата джендър се обсъжда изключително много, тъй като някой я внесе в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи "род". Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея", коментира пред Bulgaria ON AIR сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.

"Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище", подчерта той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават.

След възмущенията на родителите от издателство "Анубис" излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо, за села не трябва да де учи. Наши сме православна държава? Защо подтиква е към грях и разврат?! А сега и това! Който го е написал, трябва да се застави, да се извини и да се покае...
189
0
 
14
 
! Отговори
Всички преди 5 години
от БХК - *** , проклети да сте отреп-ки
188
1
 
18
 
! Отговори
отвратен от гейове преди 5 години
Това да си обратен за мен Е РАВНОСИЛНО на психическо заболяване.До 10 годишен/на си знаеш,че си момче или момиче,а от 11-12 като тинейджър, се чувстваш от другия пол. Кой ги насажда тия глупости на малките деца? От Тъпите предавания тип Вип брадър,че чак до учебниците. Който е обратен да си знае,че е ЛУД и да се ЛЕКУВА.По-добре да си живее сам такъв индивид,отколкото публично да казва,че е обратен и да излага семейството и роднините си.
187
0
 
24
 
! Отговори
Тигър преди 5 години
Същият Радослав Стоянов е организатор на гей парада в София от години наред. Ако той е част от тъй- наречения БХК, аз нямам какво повече да кажа!
186
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Норвегия отнемат деца на нормални семейства само по донос,и ги дават на гей двойки!
185
0
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 5 години
Добре де кога протестираха пенсионерите за по големи пенсии, имало закони. Сега пък когато се пропагандира нещо незаконно, живота го налагал.
184
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе умници, в 9 клас "децата" са по-наясно от Вас къде да пипат и да се пипат :)))) И към какво могат да се привличат! Стегнете се, няма нищо скандално!
183
2
 
5
 
! Отговори
до хетерчо преди 5 години
Наскоро гледах филм по канал Дискавъри посветен на този проблем.При тези дето имат влечение към същият пол има открита зона в мозъка по различна по размер от мозъците на хетеросексуалните хора.Замисли се ,че така природата изчиства грешката която е допуснала-нали те нямат потомство.Значи всичко си е наред-ако насилствено допуснем тази грешка да се разпространи тогава последствията ще са големи. Да не се бъркаме там където не знаем кое как работи!
182
0
 
0
 
! Отговори
90-те преди 5 години
В началото на 90-те на ъгъла на ул Бачо Киро и бул Дондуков(под носа на управляващите) беше заведение за ***.. Още тогава се знаеше и чудно що ли, никой не правеше и казваше нищо.. Ана сегашните "столичани" какво знаят...
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКО СЛУЧАЯ ИМА НА ЗАБРЕМЕНЕЛИ И РОДИЛИ ОТ ЕДНОПОЛОВ КОНТАКТ ? (Без употреба на материал от противоположен пол)
180
2
 
20
 
! Отговори
Хетерчо преди 5 години
От мен да знаете,че винаги когато човек върви срещу природата получава мощен удър от самата нея!Човек го има днес защото природата е създала мъж и жена и от тях да се продължи вида човек!Ако двама мъжа мислят ,че могат да се възпроизвеждат и създават поколение нека продължават с опитите....Ако успеят значи природата няма нищо против,ако не успеят природата ги заличава !
179
3
 
9
 
! Отговори
Чалгар преди 5 години
Първия *** е създаден през 1986г.в клиника в град Винипег провинция Манитоба Канада по оперативен начин! А БХК яко лапат мъни мъни.......
178
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина за пореден път демонстра своята изостаналост. Да не би информацията в учебника да е лъже? Информацията е достоверна, но трябва да е подробна.
177
0
 
11
 
! Отговори
нотариално заверено преди 5 години
Дали са включили като "болест" тия състояния в МКБ10 едва ли е толкова фундаментален аргумент. ..бездруго НЯМА лечение , нали така?!! Те и астрономите"" изключиха"" Плутон като планета - И к'во ??? По-малък ли стана ,или по-студен..или се премести по-далеч...........
176
1
 
0
 
! Отговори
рускиня до 190 преди 5 години
не съм много навътре в тези неща, и ще те повярвям като на специалист.
175
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рускиня до *** в Русия като е забранено да се говори за гейове, какво няма ли ги ? напротив процентно са много повече от останалите страни, достатъчно е да пуснеш търсачката в мамба за мъж търси мъж, или жена търси жена, за да видиш потресаващите резултати, да не говорим за най известния гей, Брежнев, какви целувки едно време перкаше уста в уста с африкаците, не е истина, големи вицове имаше тогава :)
174
7
 
13
 
! Отговори
рускиня до джендър преди 5 години
"..жените са с жени, а мъжете са с мъже"Мисля че време да осъдим *** в Страсбург за това,че натрапват своя начин на живот. Как така онеправдавате педофили, некрофили, зоофили. как така за тях да няма място под слънце. Ами и те имат предпочитания. И сега представям едни семейни двойки - зоо-хомо, или некро-зоо или педо-геронто. Уфффф! сложна работа - накрай няма да хванем края, кой кого.Само внимавай ,ако синът ти доведе геронтофил вкъщи - ти ще отнесеш
173
3
 
37
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Тук нещата загрубяват - от времето на Соца в България се учи по Биология как се прави секс между мъж и жена , сега БХК иска да се учи как се прави секс между момче и момче . Отвратявам се от ТЯХ - БХК
172
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Обществото ни все повече затъва в блатото на покварата! Поколенията ще се изродят и няма да знаят, кое е нормално и кое не!
171
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е то според умниците тук, трябва да пише че гейове в България няма, не е имало и никога няма да има, щото сме православна и християнска държава :))) ама сте смешни, естествено че трябва да го пише, щом съществува, трябва да го пише, още повече точно в тая възраст децата се интересуват от тия неща, откъде да ги научат, кой да им отговори на въпросите ?