"Влечение към същия пол" в учебника! Нищо нередно, отсече БХК

Споровете по темата продължават
1 окт 2018 12:15, Петя Славова
278

Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тема "Оплождане и индивидуално развитие".

Споровете бяха провокирани от графа "детство", където е посочено - "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи", а в по-късния етап от съзряването - "възможно откритие за влечение към същия пол".

"Думата джендър се обсъжда изключително много, тъй като някой я внесе в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи "род". Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея", коментира пред Bulgaria ON AIR сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.

"Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище", подчерта той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават.

След възмущенията на родителите от издателство "Анубис" излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хомосексуализмът е сексуална патология.
169
4
 
36
 
! Отговори
Училище ли е преди 5 години
В часовете по биология децата трябва да се запознаят с БИОЛОГИЯТА - наука за живота. Влеченията, интересите, изключенията, психологичните различия и сексуални желания нямат нищо общо с биологията. Биологията изучава живите организми. Според мен подобни теми трябва да са в друг час. Това е природна наука.
168
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДУМАТА *** ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЕЖДА.ТЯ ВЛЕЗЕ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК СЪС ЗНАЧЕНИЕ ХОМОСЕКСУАЛИСТ.
167
2
 
33
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Голяма промивка на мозъка ни налагат. И както е отразено в една реклама, че е хубаво да си българин..." с подкрепата на американското посолство в Бг"
166
2
 
35
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Един ден на българския народ ще му дойде до гуша и БХК ще трябва спешно да се премести в Хелзинки / за да отговаря на името си , щото в действията му нищо подкрепящо българското общество няма/
165
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичОгромната част от хомосексуалните не изпитват любов. Те са с безразборни връзки и предимно обичат само себе си и натрапват мнението си на всички останали ала оня коафьор.
164
1
 
9
 
! Отговори
Пак повтарям преди 5 години
Намерете в YouTube док. филм на VICE медия Raised Without Gender и потърсете с Гугъл тази книга, за да разберете какво ви готвят:WHO Regional Office for Europeand BZgAStandards forSexuality Educationin EuropeA frameworkfor policy makers,educational and health authoritiesand specialists
163
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Едали е аномалия или не, няма никакво значение, това нещо съществува от векове, и невиждам нищо лошо това нещо да се учи по биология, още оивече че се учи точно в тая възраст в която децата съзряват полово
162
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и каквво в Русия или едно време при нас като не се говреше за тия неща, какво нямаше ли ги, напротив, едни от най-известните артисти по времето на Тошо си бяха гейове
161
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендарето налазиха сайта под команда, и сучат минуси на всяко нормално изказване...а после някой да каже, че не са централно организирана формация, оплюваща под заповед, всеки другомислещ. А бе, диктатура отвсякъде...
160
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** да ми изброяваш някви имена на известни хомосексуалисти, как да ти кажа - На мен нищо не ми говорят.. И в крайна сметка си остава . Не ми ги хвали!
159
2
 
33
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Според госпожата с бързата мисъл, излиза, че хората в днешния си вид близо 100 хиляди години са се плодили чрез налучкване. Добре, че доживяхме да влезем в ЕС, че да може да ни научат как да Иска ми се да науча повече за репрудоктивната дейност при хомосексуалните, къде мога да запиша курс за да се образовам?Да ви на модерното образование, по голяма промивка и от комунистическото, там поне само спестяваха това което не искаха да знаем, сега биолози творят малоумщини....
158
2
 
40
 
! Отговори
Е преди 5 години
Извинете, влечението към същият пол не е ли вид аномалия у човешкият индивид, или е нещо нормално, както гласи учебника?
157
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Морские като сме православна и християнска държава, дай да въведем и задължителното постене, какво ще кажеш, по времето на постите да се забрани ядененто и продажбата на месо, алкохол, и всякакви там прегрешения :)))
156
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е що де не го пише това в учебниците, все пак иде реч за учебник в 9-ти клас, това са младежи на по 15-16 години, може да сте сигурни че днешните младежи на тая възраст вече са опитали абсолютно всичко в креватните изпълнения, що да не им се даде един по грамотен отговор на въпросите, които ги вълнуват, или си мислите че като не се говори и си заравяме главата в пясъка, тия неща ще изчезнат
155
4
 
23
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Опитват се насила да втълпят на децата ни *** и изв,ратеноста.България е православна христянска държава!Нека ГЕРБ го запомнят!
154
1
 
11
 
! Отговори
Пак повтарям преди 5 години
До ПичПромянат в МКБ на СЗО е станала след лобисткия настиск на НПО-та. В момента има натиск за разстройставата на половата идентичност, т. нар. джендъриДо всички невежиЗащо пропускаш ситуативния хомосексуализъм? Например в Спарта, еничарите, затворите, казрмите, сиропиталищата и т.н.
153
1
 
26
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Разбира се, че гей клубът БХК ще е "за".
152
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето за подобни извращения намразих ЕС, макар че първоначално им бях горе-долу привърженик. Намразих и запада като цяло, макар че обикновените хора там нямат вина, те също са подложени на тази гнусна поквара. На следващите избори ще гласувам за партия, която обещае да забрани всякаква неморална пропаганда, а идеолозите им да отстрани,от обществото в лечебни заведения от затворен тип. Предпочитам да живея в скромна, но етична и душевночиста страна. Искам свобода, а не *** робия.
151
25
 
5
 
! Отговори
До всички невежи преди 5 години
До 166 : За понятия като "п*****я" обикновено говорят невежи, слабообразовани и /или несигурни в способностите си и родителския си капацитет хора с проблеми каквито вероятно Вие имате. Не искам да съм груб, но неоправданата агресия срещу различната сексуалност и използването на груби изрази и заплахи по темата подсказва за сериозни интелектуални и поведенчески дефицити у човека.