7 клас, 9 клас... 260 лева! Цените на учебниците – нормални, пазар!

МОН ще прави платформа за безплатно образователно съдържание
4 окт 2018 15:15, Анисия Иванова
61
7 клас, 9 клас... 260 лева! Цените на учебниците – нормални, пазар!
Архив: Булфото

Не може да се говори за цени над пазарните при учебници след 7 клас. Според направен анализ от МОН няколко учебника по определени дисциплини са с цени малко по-високи, но като цяло средните цени са около 12 лв. на учебник, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му пазарът е конкурентен и в никакъв случай не може да се говори за монопол, печалби или завишени стойности, които да не са оправдани.

Още по темата
Той отбеляза, че издателствата са го информирали с колко се е увеличила хартията и разходите за труд. Образователният министър каза още, че в езиковите гимназии се купуват едновременно учебници и за осми и за девети клас, което води до разходи за две години.

В края на септември Вълчев разпореди проверка във връзка с високата цена на комплекта учебници за 9 кл. (260 лева). Проблемът възникна, тъй като въпросните учебници са по новите програми и няма възможност да се купят употребявани варианти. Тогава той обяви, че предстои да се срещне с издателствата, за да обсъдят възможностите за намаляване на цените.

МОН има план догодина да изгради така наречения "отворен облак" за училищата. Това е платформа за безплатно образователно съдържание, което децата ще могат да използват, каза министърът на кръгла маса на тема "Учители за дигитално образование", цитиран от "Фокус".

Министърът отбеляза, че трябва да се мотивират учителите да създават електронно съдържание. Това е една от целите на проекта. Ще има допълнително заплащане на всеки електронен урок, създаден от учителите.

Вълчев допълни, че училищата, в които се използват информационните технологии, децата имат по-добри резултати. Той обясни, че ще се работи и за това да се въведе предметът "Компютърно моделиране" в първи клас.

"Не трябва само да имаме повече деца, които да са дигитални ползватели, но и да владеят по-задълбочени умения на създатели. Идеята е те да могат да създават, програмират", каза той и добави, че това е и причината за въвеждане на предмета "Компютърно моделиране", и обученията за ИТ кариера.

WiFi вече има в 1100 училища имат. Ще бъде финансиран за още 700. 600 пък ще получат до началото на следващата година. Ще има интерактивни дъски, проектори, изброи той.

"Трябва до осъзнаваме, че днес информационните технологии променят света, в който живеем, както и начина, по който децата учат", изтъкна министърът.

По думите му има отделени 25 млн. лева допълнително за финансиране на дейности по интереси. За всичко това ще разчитаме на учителите.

"Образователната система стои пред сериозно предизвикателство, защото трябва да обучи кадри, които ще са на пазара на труда през 2050 - 2060 г. Трябва да се свържат дигиталните умения с всички останали", каза той. Според него в следващите десетилетия все повече професии ще изискват по-сериозни умения за опериране с по-сложни машини и дори създаване на софтуер.

"Ще ни трябват учители роботи, а не роботи учители", заключи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще ни трябват учители роботи, а не роботи учители", заключи министърът.Този мисли ли, когато говори?Няма безплатни електронни варианти на учебниците. Училищата плащат на издателствата за достъп. Цените на учебниците 8- 12 клас ще бъдат скъпи, защото тези, които ги купуват са малко. Масата ученици кара без учебници!Един учебник по всички предмети - това е истината! Другото е печалба за сметка на качество.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е държавата да отговори на клетите родители, на тези сиромаси, които нямат пари за учебници на децатата си, но всяка година им купуват нов смартфон за хилядарка.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ спряха и с тия УЧЕБНИ ТЕТРАДКИ, задължителни към учебника. Не може ли само учителят да си купи такава и да диктува на децата оттам домашното. По всеки предмет са, струват почти колкото учебниците.Някъде са даже повече от една.Чудят се само как още пари да докопат.След няколко години няма да има кой да ги купи,защото никой няма да ходи на даскало. Ако чакат ро***мските деца,имат да чакат.Ще затварят още училища сигурно...
53
1
 
9
 
! Отговори
глигана преди 5 години
Работят двама трудови човечеца за по 500лв. и трябва като отговорни родители да си изпратят децата на училище...обясни им на тях тъпоглавецо че са си нормални цените на учебниците и само така им се струва че са скъпи...
52
0
 
9
 
! Отговори
и какво ново пише? преди 5 години
A защо постоянно сменян програмите? Какво толкова ново има да се пише в тия учебници? Историята, географията, физиката, математиката, биологията,химията..., КОЕ Е НОВОТО в материала на тия учебници? Правят ги само по-сложни и неразбираеми. В училище помня как имаше една учителка по биология в 9 клас,разказваше урока си БУКВАЛНО ДУМА ПО ДУМА от учебника,става дума за дял екология,за най-елементарен материал.ИСКАШЕ от децата за 6 дума по дума да го ,, изпеем" същото и ние, иначе по-ниска оценка...
51
0
 
2
 
! Отговори
Р преди 5 години
До Ludoto LencheЛенче, поради що се срамиш да пишеш на кирилица. Невежа ли си, що ли ?
50
4
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...divashtinata v obrazovanieto e potresavashta !!! Kakvo e tova ...vsiaka godina se promeniat uchebnitsi ..ucheben material ...vseki si pishe I izdava..koi kakvoto mu padne ?!?? Otdelno diode novo pravitelstvo...aide pak promeni ?!??...triabva edinen standart I toi da e izraboten saotvetno s balgarskite tsennosti,realnosti ,istoria nujdi I iziskvania a ne kakvo iskala " Amerika za Balgaria " ili dr. NPO-ta ..ili pak kakvo podhvarliali ot Evropa !!! Razkatahte tsialata darjava be ! Sram I pozor
49
0
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Образователната система била предизвикателство, демек нашите в министерството ще налучкват какви кадри да обучават за да ги предлагат на ПАЗАРА на труда. И то при положение, че 3 от 5-те най търсени професии в момента не са съществували като такива когато аз бях ученик, а сега съм на 32. Стига сте се опитвали да продуцирате работници за крупните капиталисти, ами почнете да учите децата адекватно на критична мисъл и на заинтересованост, вземете за пример Финландия.....
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръжте се те и 2000 лева ще станат никой няма да се откаже от тоя печеливш бизнес
47
2
 
16
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
СЪС СИГУРНОСТ БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА КЪДЕТО УЧЕБНИЦИТЕ СА НА ТЕЗИ ЦЕНИ. ВЯРВАМ, ЧЕ В ЦЯЛ СВЯТ СА БЕЗПЛАТНИ ЗА ОСНОВНОТО, ТА ДОРИ И ЗА СРЕДНО, ОБРАЗОВАНИЕ. а В ИНТЕРНЕТ ГИ ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. А В ИНТЕРНЕТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ДО КОГА ЩЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С НАС.
46
1
 
25
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Задължително условие за одобряване на учебник да бъде наличието на безплатен електронен вариант
45
2
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като не щат да качат учебниците на сайта на Министерството, скоро ще ги намерят качени в торент тракерите
44
2
 
19
 
! Отговори
НИК преди 5 години
Какво правим с раниците на учениците. Нали миналата година едно дете беше писало писмо до Вълчев и какво се случи. Днес сутринта на сина ми - ученик в 6 клас раницата тежеше "само" 7.3 кг. ГАДНО, ПОШЛО и НАГЛО Г-Н МИНИСТЪР.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът възникна, тъй като въпросните учебници са по новите програми и няма възможност да се купят употребявани варианти.Е нали някой трябва д ги купи първият път бе.. И защо не може да си го свали детето Мими да си чете от iPad-a?
42
1
 
27
 
! Отговори
НИК преди 5 години
"Проблемът възникна, тъй като въпросните учебници са по новите програми и няма възможност да се купят употребявани варианти."Абе Вълчо защо сменявате учебните програми всяка нова учебна година. Не е ли именно заради "учителските колективи", които всяка година пишат нови учебници за да имат да захлебят, а точно в тези колективи вземат участие и доста служители на МОН и учители, които също имат пряка полза от издаването на нови учебници всяка година. Защо всяко издателство пише различен учебник.
41
2
 
28
 
! Отговори
Руми преди 5 години
В Софийския университет учебниците са им в интернет безплатно, а вие в училищата не можете да го направите. За нищо не ставате.
40
1
 
1
 
! Отговори
Раша преди 5 години
До 37 отговора е -76,а не 40. И това едва ли е за 2-ри клас
39
1
 
2
 
! Отговори
практика преди 5 години
До Анонименда, времето което се цитира е добрия стар (лош/добър) комунизъм (социализъм); същестувал е прогресивно облагане, А сега съществува пропорционално регресивно облагане (10%) ; Какво имам предвид до 2600 лв максимален осигурителен доход на месец осигуровки и данъци приблизително около 600 лв, над 2600 лв максимален осигурителен доход не плащаш данъци и осигуровки
38
7
 
5
 
! Отговори
Още един преди 5 години
До Анонимен 40Можеш да му купиш скъп телефон, но за учебници не ви се дават пари.
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм родител на ученик от 9 клас.Просто няма учебник по-евтин от 18 лева този министър говори пълни глупости .