Първият звънец удари портмонето – 125 млн. лева!

От тях 25 млн. е ДДС, което влиза в хазната всяка година
5 окт 2018 10:45,
8
Първият звънец удари портмонето – 125 млн. лева!
Снимка: архив, Булфото

Началото на учебната година глътна 125 млн. лева от семейните бюджети. От тях 25 млн. лева е ДДС, което влиза в хазната всяка година, показват предоставени на "Монитор" разчети на Националната агенция по приходите (НАП).

В тази цифра не влизат сумите, похарчени от родителите в китайските вериги или големите магазини. Причината е, че в отчетите на НАП отделна графа имат книжарите на дребно, а останалите пари, дадени за канцеларски материали минават в общия оборот.

За тази и миналата година през август ДДС-то, събрано от книжарите, е около 11-12 млн. лева, а през септември 2017 г. оборотите скачат с милион и данъкът добавена стойност достига над 13 млн. лева.

За септември тази година данъчните ще знаят след 15 октомври, когато изтича срокът за подаване на декларации от търговците.

Около първия учебен ден данъчните са започнали проверки и на онлайн търговците, които продават усилено учебни помагала, моливи, флумастери, чанти и приспособления.

От големите куриери в началото на месеца са изискани данни за извършените наложени платежи между физически лица през септември.

Не е тайна, че така при търговията в нета се укриват най-много обороти, но куриерските фирми са задължени да посочват в товарителницата си при всеки клиент какво разнасят. Алгоритъм при данъчните светва като червена лампа, когато има много превозни документи за товари на едно лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В една друга страна членка, но не талкова европейска и лъскава дадох само 37 евро за всичко необходимо за втори клас. Миналата година в БГ не ми стигнаха 150 лв, като изключвам парите за шкафове, закачалки, щори, маси и столове.
6
3
 
0
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 5Ако беше прочел докрай поуста ми можеше и да разбереш какво имам предвид...
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeus"Аз лично съм 300 лева назад за третокласник"Щом си "назад" от това, че си дал на детето си... и 11 души са ти дали + за 46 минути... ми става ясно, че заплатите от по 600лв, които масово се взимат от хората във форума са ВИСОКИ!!!!!!!
4
4
 
4
 
! Отговори
brtalnata istina преди 5 години
Родители, най-доброто, което можете да направите за бъдещето на вашите деца е да ги махнете завинаги от България! Тази държава е в процес на самоунищожение и нищо добро не очаква нейните граждани.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ууу сакън бря. Поръчах го от нета *** 1/3 от цената и сега проверки правите. Всички да плащат... Ми няма пък! Абе ей, българте? Айде малко да им кажем, да се спират на Тея, а?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помагала, учебни тетрадки, атласи и още какви ли не допълнителни материали за училище трябва ние като родители да купуваме. И за какво като по-голяма част от тях си остават почти неизползвани. Само спонсорираме различните издателства, а такива колкото си искаш. Не знам ние как завършихме образованието си без тези неща.
1
2
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Аз лично съм 300 лева назад за третокласник, образованието в България е безплатно, ама само на думи.