Миниматурите след 7 клас ще се оценяват онлайн

Учители – на обучение за електронната платформа
6 окт 2018 08:00, Петя Славова
15
Миниматурите след 7 клас ще се оценяват онлайн
Снимка: архив, Булфото

Националното външно оценяване по български език и литература и това по математика след 7 клас вече ще се проверява онлайн. Учителите, които ще оценяват резултатите от т.нар. миниматури пък ще минат допълнително обучени за работа с електронната платформа. Това обясниха вчера зам.-министърът на образованието Деница Сачева и експертът в МОН Силвия Кънева при представянето на проекта "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти".

От две години оценяването на матурите след 12 клас се извършва онлайн в няколко центъра в страната, като по този начин не се налага учителите да пътуват до столицата. Това лято изпитните работи от националното външно оценяване освен че ще са през юни, ще бъдат проверявани и като тези на 12 клас.

"По места отново национални комисии ще оценяват тестовете, те ще се разпределят между членовете им на случаен принцип“, обясни Силвия Кънева. Така изпитът на дете от Видин може да се проверява в Ямбол, даде за пример тя. Класирането отново ще се извършва по региони, но ще става по-бързо, отколкото преди.

За да бъде въведена тази практика, трябва да бъдат обучени учители, които да оценяват и да работят с електронната платформа. Това ще се случи именно по проекта „Квалификация“, представен вчера. По него ще бъдат обучени общо 52 900 педагогически специалисти, а при възможност техният брой ще нарасне, обясни зам.-министър Сачева. До края на 2018 г. през различни курсове се планира да минат 11 200 от тях, като по проекта се поставя акцент върху педагозите между 34 и 54 години.

Продължителността на обучението може да бъде от ден до седмица в зависимост от тематиката. Освен обучения за онлайн оценяването на матурите, ще има и такива за прилагане на дигиталната платформа SELFIE, благодарение на която училищата могат да оценяват готовността си за дигитална трансформация. Сред останалите теми са "Иновативни педагогически технологии в училищното образование", "Педагогически модели за превенция на отпадане на училище", "Съвременни методи на оценяване" и други.

Общата стойност на проекта е 19 911 123 лв. и ще се изпълнява в рамките на три учебни години като следва да приключи до 31 декември 2022 г. За обученията ще се присъждат между 1 и 3 квалификационни кредити. Регионалните инспекторати на образованието извършват организирането на курсовете. Те ще могат да се провеждат от специализирани обслужващи звена, от висши училища, научни организации, както и обучителни организации с одобрени от МОН програми. Възложител могат да са по-големите училища и детски градини, а в по-отдалечените от РУО.

 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
за по лесни измами преди 5 месеца
Като е онлайн, е още по-лесно да се мами с резултатите.И пак ще се знае кое дете, в кое училище трябва да влезе предварително.Тая онлайн система са ненужни пари от бюджета, вместо да се дадат за безплатни учебници за всички класове. Що не пише колко пари са дали да влезе в сила,системата им? Дори вече няма толкова деца,че да не могат дасе проверят толкова писмени работи. Като кандидатствах в 7 клас оценките излязоха след 1 седмица,а класирането след 1 месец,от средно голям град съм.
11
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
Това лято изпитните работи от националното външно оценяване освен че ще са през юни, ще бъдат проверявани и като тези на 12 клас.

Написано през октомври!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И някой като хакне системата всички ще имат шестици или двойки!
9
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 месеца
...eeehh kakav jivot be predi vsichki "demonokratichni" zapadni prostotii da ni zaleiat kato kofa s fekalii I da ni gi nalojat kato standart !!! Ama nie sme si nai- vinovni ,che sami I bez boi im se predadohme !!!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо не кажат,кой измисля непрекъснато "иновациите в образованието",да съберем,и дадем по някой лев.Дано спрат с простотиите.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ще е, както се казва на английски, истинско shitshow с поредната "IT" фирма.
6
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Нито "миниматурите", нито "максиматурите" оправдават средствата, които се харчат за провеждането им. От училищата излизат масово неграмотни ученици.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А за софтуера колко пари дадохте, с тях можехте да направите нещо смислено.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това не е онлайн оценяване. Как си ги измисляте тези глупости.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До annybody

Миниматурата в 7-ми клас е най-малкия проблем в образованието. Особено пък що се отнася за такъв глупав изпит като "тест". Напъна за избор на "независими" оценяващи, които да не допускат "човешки грешки" е меко казано смехотворен. Вие явно сте от другите на които като им кажат "компютър" и вече смятат че са върха на развитието. Компютъра е просто машина.
2
9
 
1
 
! Отговори
annybody преди 5 месеца
До Анонимен 1
На баба Гицка като й продумат за компютър, и тутакси я налягат рептилите и теориите за световната конспирация. Ирационалният скептицизъм дори не се нуждае от информираност също като магаре на мост.
Защо матурите да не се преглеждат он-лайн? Вероятността от "човешка грешка" се намалява, а и се улеснява контрола върху проверката.
Преди да се впуска в обвинения, човек първо трябва да е добре осведомен, да си провери източниците и едва тогава да псевдо-остроумничи и клевети.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аха. Имало било 20 милиона за разпределяне от поредния "проект". Трябваше да го напишете най-отгоре да не си хабим зрението да четем за поредните недомислици, които се явяват обвивка, така да се каже носеща честота на главната идея, скрита вътре. Миниматура... А гигаматури ще има ли или мегаматури или микроматури или наноматури или архиматури ? Ей така за крадене на пари. Защото друг смисъл абсолютно няма в тая измислица.