Раздор в институциите: Храната в училище – вън от столовата

Плодовете и млякото – на неясно място, раздадени неясно от кого
6 окт 2018 11:30, Петя Славова
32

Столичното 144-то СОУ "Народни будители" се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Причината - плодове и мляко вече няма да се раздават в училищната столова, а на неясно място и неясно от кого.

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска. Инициативата имаше за цел да ги насърчи да ядат полезни храни в училище, както и да подкрепи семействата с ниски доходи.

Децата получаваха храната в училищния стол. На 25 май т.г. Министерството на земеделието промени наредбата, изключвайки посредниците в лицето на училищните столове и приемайки, че договори се сключват директно с производителя.

Директорът на столичното 144-то училище обаче се отказва от програмата, заради съмнение, че наредбата е лобистка, предаде Bulgaria ON AIR.

Отправихме въпрос към Министерството на земеделието и храните кой трябва да раздава храната на децата. В късния следобед от там ни отговориха, че не фирмата, която е спечелила правото да доставя храна, а учителите трябва да раздадат безплатните плодове и мляко на учениците.

По закон помещението, в което се хранят деца, трябва да има нужните разрешителни. Такива са училищните столови. Уви, там няма да може да се раздават храните.

Според земеделското министерство при липса на помещение - директор и учители трябва да раздадат храната където им е удобно. А тя трябва да е доставена в индивидуални опаковки.

Заради хаоса около реализирането на новата наредба, програмата все още не е започнала. Докато се разберат институциите, децата остават ощетени, предаде Благой Цицелков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ТОВА КОЙ РАЗДАВА ДВЕ МНЕНИЯ НЯМА.ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ФИРМА НА ЧОВЕК ОТ ГЕРБ.ПОМНИМ, ЧЕ ТОЛКОВА ВАЖНО НЕЩО КАТО ДОСТАВКАТА НА ДИСКОВЕТЕ ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР БЕШЕ ПОВЕРЕНА НА ФИРМАТА НА 72 ГОДИШНА МАНИКЮРИСТВА ОТ САЛОН ЗА КРАСОТА.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Столова трябва да има задължително,така е удобно и за родители и за деца,не всеки родител има редовно работно време,не всеки родител има достатъчно финансови възможности,а децата трябва да са нахранени добре и разнообразно.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TitoСандвичите,сухата храна трябва да се избягва при децата,това не е здравословно.Именно столовата трябва да са тези,които да решават и да има инспектор,проверяващ качеството на храните.Някога в училище имахме лафка в която се продаваха закуски с топло мляко,билков чай,боза,може и айран,сладки неща,но не от тези сладки неща с химия и единствените сандвичи бяха лютеница със настъргано сирене.Отделно имахме столова с предястия,ястия,десерти по избор.Отваряха на обяд 12 часа и до надвечер р
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ПИТАМ КОЙ РАЗДАВА СЪЩОТО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ- КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА- ЗАЩО ЕДНИТЕ МОГА, А ДРУГИТЕ НЕ.
23
3
 
15
 
! Отговори
Tito преди 5 години
Няма нужда да се раздава храна в училище. Това е много нехигиенично, а и учителите не са сервитьори, за да ги заставят да вършат и тази работа. Всеки родител трябва да се грижи за детето си и не би трябвало да му е проблем да направи един сандвич за собственото си дете. Аз имам три деца и досега не съм ги оставила гладни да ходят на училище и без закуска.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не го еня за вашите деца. Интересава ги само как да вземат едни пари.
21
1
 
18
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 години
Тази Програма е за ДАНС и Главния Прокурор . Много пари открадна ГЕРБ и Борисов от Децата .Лошото е че тези от ГЕРБ нямат елементарни човешки рефлекси - Крадат от ДЕЦА и Онкоболни .
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре да намалят данъците на семейства с деца , а да няма програма .
19
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
идеята бе добра и аз все още си спомням за това, как я предложих и за това, как тя бе осъществена и превърната в днешния макрон, вчерашната меркел и онзиденшния обамов. не не ви е за пръв път да разпъвате на кръст готините идеи, юдеи!
18
1
 
19
 
! Отговори
1111 преди 5 години
до 1 Точно така ,тази програма е отбии номер,да се ОГКРАДНАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ!
17
0
 
3
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
Не свинята ,с прасетата...
16
1
 
16
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
Ако знаете какви *** дават на децата-като дежурен учител съм присъствал на раздаването,такива плодове и свинята няма да яде ...Покафеняли банани, миризливи кроасани....Ужас!
15
0
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Това са ГЕРБ-крадат и от храната на децата ни!
14
0
 
12
 
! Отговори
Суека преди 5 години
Д*еб*или коват законите и крадат българите ... ама нейсе !
13
0
 
11
 
! Отговори
Име преди 5 години
митът за това, как пазарът бил подчинен на саморегулация отново, за кой-ли-път рухна, като "демократична ценност" след цунами. раздърадора в "институциите" произлиза от там, че те ме могат да си поделят районите на влияние на партийните мафии. а здравословната храна за децатаси остава един предизборен мит, от митологията на разпространителите на фалшивите новини по уж "честните медии". децата ги хранят с менте храни, а нас с менте новини.
12
0
 
8
 
! Отговори
dreb преди 5 години
Част от закуските не стават - кроасаните например са ужасни и не ги ядат децата. Но пък обикновените бисквитки са много вкусни и дори нямат палмово масло и Е-та. Сиренцето също е вкусно и истинско. Имам 2 деца в начален курс, закуските се консумират в класната стая. Дават се на накуп на всеки клас т.е. класната или дежурен ученик ги взима от стола /поне досега беше така/, носи ги в клас и там се консумират. За целта децата си носят малка покривчица за чина, да не цапат и правят трохи.
11
0
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз искам да обърна съвсем сериозно внимание на това, докъде може да дегpадира едно общество в условията на "демокрация". "бизнесмени" тровят децата, които са бъдещето на нацията и бъдещите работници, за които същият този "бизнис" ривье, че нямало много от тях, но в същото време за техните си печалби го унищожават (бъдещето) масово, целенасочено и с pядко mъпо упорство. после ще вкарват деца от чужбина, за да има "бизнесът" еФтина, но без-мозъчна работна ръка. и кой поощрява този геноцид? кой????
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Красимир Ко стов неска имах един емисар които ми обсъди жигулката кога бе ми господине ти когато бе жигулката едва прохождаше и се молеше да си при нас сега ако ще говорим за жигулката това бе 1980 ми пии си хапчетата и бирата и не ме занимаваи с глупости а да попитам какво търсиш под вола теле ли да ти не окача рога гледаи
9
0
 
17
 
! Отговори
Удри преди 5 години
до 7Не е комично положението.Трагично е !!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа