Раздор в институциите: Храната в училище – вън от столовата

Плодовете и млякото – на неясно място, раздадени неясно от кого
6 окт 2018 11:30, Петя Славова
32

4984 гледания   |  Още видео

Столичното 144-то СОУ "Народни будители" се отказва от програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Причината - плодове и мляко вече няма да се раздават в училищната столова, а на неясно място и неясно от кого.

По три европейски програми децата в училище получаваха безплатно мляко, плод и закуска. Инициативата имаше за цел да ги насърчи да ядат полезни храни в училище, както и да подкрепи семействата с ниски доходи.

Децата получаваха храната в училищния стол. На 25 май т.г. Министерството на земеделието промени наредбата, изключвайки посредниците в лицето на училищните столове и приемайки, че договори се сключват директно с производителя.

Директорът на столичното 144-то училище обаче се отказва от програмата, заради съмнение, че наредбата е лобистка, предаде Bulgaria ON AIR.

Отправихме въпрос към Министерството на земеделието и храните кой трябва да раздава храната на децата. В късния следобед от там ни отговориха, че не фирмата, която е спечелила правото да доставя храна, а учителите трябва да раздадат безплатните плодове и мляко на учениците.

По закон помещението, в което се хранят деца, трябва да има нужните разрешителни. Такива са училищните столови. Уви, там няма да може да се раздават храните.

Според земеделското министерство при липса на помещение - директор и учители трябва да раздадат храната където им е удобно. А тя трябва да е доставена в индивидуални опаковки.

Заради хаоса около реализирането на новата наредба, програмата все още не е започнала. Докато се разберат институциите, децата остават ощетени, предаде Благой Цицелков.


 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЗА ТОВА КОЙ РАЗДАВА ДВЕ МНЕНИЯ НЯМА.
ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ФИРМА НА ЧОВЕК ОТ ГЕРБ.

ПОМНИМ, ЧЕ ТОЛКОВА ВАЖНО НЕЩО КАТО ДОСТАВКАТА НА ДИСКОВЕТЕ ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР БЕШЕ ПОВЕРЕНА НА ФИРМАТА НА 72 ГОДИШНА МАНИКЮРИСТВА ОТ САЛОН ЗА КРАСОТА.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Столова трябва да има задължително,така е удобно и за родители и за деца,не всеки родител има редовно работно време,не всеки родител има достатъчно финансови възможности,а децата трябва да са нахранени добре и разнообразно.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Tito

Сандвичите,сухата храна трябва да се избягва при децата,това не е здравословно.
Именно столовата трябва да са тези,които да решават и да има инспектор,проверяващ качеството на храните.
Някога в училище имахме лафка в която се продаваха закуски с топло мляко,билков чай,боза,може и айран,сладки неща,но не от тези сладки неща с химия и единствените сандвичи бяха лютеница със настъргано сирене.Отделно имахме столова с предястия,ястия,десерти по избор.Отваряха на обяд 12 часа и до надвечер р
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДА ПИТАМ КОЙ РАЗДАВА СЪЩОТО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ- КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА- ЗАЩО ЕДНИТЕ МОГА, А ДРУГИТЕ НЕ.
24
3
 
15
 
! Отговори
Tito преди 5 месеца
Няма нужда да се раздава храна в училище. Това е много нехигиенично, а и учителите не са сервитьори, за да ги заставят да вършат и тази работа. Всеки родител трябва да се грижи за детето си и не би трябвало да му е проблем да направи един сандвич за собственото си дете. Аз имам три деца и досега не съм ги оставила гладни да ходят на училище и без закуска.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не го еня за вашите деца. Интересава ги само как да вземат едни пари.
22
1
 
18
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 месеца
Тази Програма е за ДАНС и Главния Прокурор . Много пари открадна ГЕРБ и Борисов от Децата .Лошото е че тези от ГЕРБ нямат елементарни човешки рефлекси - Крадат от ДЕЦА и Онкоболни .
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най добре да намалят данъците на семейства с деца , а да няма програма .
20
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
идеята бе добра и аз все още си спомням за това, как я предложих и за това, как тя бе осъществена и превърната в днешния макрон, вчерашната меркел и онзиденшния обамов. не не ви е за пръв път да разпъвате на кръст готините идеи, юдеи!
19
1
 
19
 
! Отговори
1111 преди 5 месеца
до 1
Точно така ,тази програма е отбии номер,да се ОГКРАДНАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ!
18
0
 
3
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 месеца
Не *** ,с прасетата...
17
1
 
16
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 месеца
Ако знаете какви *** дават на децата-като дежурен учител съм присъствал на раздаването,такива плодове и *** няма да яде ...Покафеняли банани, миризливи кроасани....Ужас!
16
0
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 месеца
Това са ГЕРБ-крадат и от храната на децата ни!
15
0
 
12
 
! Отговори
Суека преди 5 месеца
Д*еб*или коват законите и крадат българите ... ама нейсе !
14
0
 
11
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
митът за това, как пазарът бил подчинен на саморегулация отново, за кой-ли-път рухна, като "демократична ценност" след цунами. раздърадора в "институциите" произлиза от там, че те ме могат да си поделят районите на влияние на партийните мафии. а здравословната храна за децатаси остава един предизборен мит, от митологията на разпространителите на фалшивите новини по уж "честните медии". децата ги хранят с менте храни, а нас с менте новини.
13
0
 
8
 
! Отговори
dreb преди 5 месеца
Част от закуските не стават - кроасаните например са ужасни и не ги ядат децата. Но пък обикновените бисквитки са много вкусни и дори нямат палмово масло и Е-та. Сиренцето също е вкусно и истинско. Имам 2 деца в начален курс, закуските се консумират в класната стая. Дават се на накуп на всеки клас т.е. класната или дежурен ученик ги взима от стола /поне досега беше така/, носи ги в клас и там се консумират. За целта децата си носят малка покривчица за чина, да не цапат и правят трохи.
12
0
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
аз искам да обърна съвсем сериозно внимание на това, докъде може да дегpадира едно общество в условията на "демокрация". "бизнесмени" тровят децата, които са бъдещето на нацията и бъдещите работници, за които същият този "бизнис" ривье, че нямало много от тях, но в същото време за техните си печалби го унищожават (бъдещето) масово, целенасочено и с pядко mъпо упорство. после ще вкарват деца от чужбина, за да има "бизнесът" еФтина, но без-мозъчна работна ръка. и кой поощрява този геноцид? кой????
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Красимир Ко стов неска имах един емисар които ми обсъди жигулката кога бе ми господине ти когато бе жигулката едва прохождаше и се молеше да си при нас сега ако ще говорим за жигулката това бе 1980 ми пии си хапчетата и бирата и не ме занимаваи с глупости а да попитам какво търсиш под вола теле ли да ти не окача рога гледаи
10
0
 
17
 
! Отговори
Удри преди 5 месеца
до 7

Не е комично положението.
Трагично е !!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Детето това нещо не ще да го яде и затова храня кучето с Царските закуски. Грехота е да ги хвърлям. Грехота и ги да подаря, защото не стават за ядене. Най-малко от всичко са полезни и здравословни. Излиза, че Министерството харчи наште данъци за кучешка храна.