За по-добра среда в школата – 1,5 млн. за иновации

Просветният министър откри STEM център във Втора английска гимназия
8 окт 2018 17:00,
5
За по-добра среда в школата – 1,5 млн. за иновации
Снимка: БТА

Предвиждаме през следващата година в бюджета на Министерството на образованието и науката да се отделят около 1,5 милиона лева за насърчаването на иновациите в училищата. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на STEM център /за математика, природни науки и техника/ с виртуални лаборатории за учене, изграден по проект за иновация във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън", предава БТА.

През тази година има около 300 иновативни училища в страната, а през миналата година 185 бяха проектите за иновации в училищата, каза министър Вълчев. Това е втората учебна година, в която училищата предлагат иновативни проекти, след като влезе в сила новия Закон за предучилищното и училищното образование. Училищата в страната са около 2400.

Във Втора английска езикова гимназия днес откриваме един от STEM центровете, които се създават в различни училища, като това е проект за иновации в природните науки и математиката, каза министър Вълчев.

Той обясни, че иновацията в гимназията се изразява не само в подобрената материална среда и в използването на новите технологии, но ще има и интегрирано обучение по природни науки и математика. Това позволява да се търси връзката между биологията и химията например, като в един учебен час ще преподават няколко преподаватели.

Обучението по природни науки и математика е ключово за житейската реализация на учениците, и за допълването на микса от компетентности, които очакваме да има всяко дете, което ще се реализира в следващите десетилетия на пазара на труда, заяви министър Вълчев. Той отбеляза, че по природните науки и математиката се отчита по-значително намаление на образователните резултати и затова учениците трябва да бъдат мотивирани за изучаването на тези предмети.

Ще стимулираме обучението по природни науки и по математика, и чрез дейностите по интереси за учениците, което ще представим до края на месеца, обяви министърът.

Той отбеляза, че ролята на МОН и на държавната политика е да насърчава иновациите в училищата. До края на следващия месец ще организираме дискусия и ще представим доклад от първия мониторингов доклад за иновациите, които бяха реализирани за първи път през изминалата учебна година. Голяма част от тези иновации са повлияли благоприятно върху мотивацията за учене на учениците и върху техните резултати, като е създадена по-добра среда в училищата, коментира министър Вълчев.

По думите му в новия център във Втора английска гимназия ще може да се осъществява съвместен подход на обучение, като екипи от преподаватели от различните природни науки ще преподават на учениците. По този начин по-лесно ще се изграждат междупредметните връзки в обучението по природни науки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втора база сричащи.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какви иновации бе , каккви 2 лева. Всяко второ училище се накипри с прозвището иновативно . Нито база , нито пари за иновации .Само един гол мерак на директорите да бъдат иновативни.
2
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От заглавието не става ясно за коя школа става дума. За ШЗО, за Симеоново или...?
1
0
 
6
 
! Отговори
? преди 5 години
Това е по 5000лв на училище ако има 300 кандидата. Нещо като 2 лаптопа за администрацията.Срамно. Да беше по 50000 на училище да направят нещо, но с 5000лв може да си купят една нова интерактивна дъска... Това е.