Изследване: Хиляди "неработещи" – работят яко в сивата икономика!

Експертът Иван Нейков очерта стъпките за преодоляване на бедността
9 окт 2018 19:12, Василия Пейчева
66
Изследване: Хиляди "неработещи" –  работят яко в сивата икономика!
Снимка: pixabay.com

Средствата за професионално ориентиране са огромна инвестиция в икономиката и начин за борба с бедността. Това мнение изрази директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков на кръгла маса за бедността и неравенствата. Форумът е под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Още по темата

"В България в Бюрата по труда им отделят по 15 минути за професионално ориентиране", даде пример експертът и добави, че в момента ситуацията изглежда без изход, защото няма нито пари, нито човешки капитал.

Той обаче очерта няколко стъпки за решаване на проблемите на неравенството и бедността.

Според Нейков всеки в трудоспособна възраст, който получава нещо от социалната сфера, трябва и да се обучава.

"Всички твърдим, че хиляди хора не работят, но изследванията на Балканския институт по труда и социалната политика показват, че те работят и то много яко, но в сивата икономика", коментира още Иван Нейков, цитиран от БТА.

По думите на Нейков десетките хиляди учители, които ще бъдат пенсионирани през близките години и вероятно обявени за аутсайдери, могат да се ползват като резерв да обучават и да ориентират професионално всички тези хора, които само получават от социалната система, но не се обучават.

Според Нейков институциите трябва да се борят с бедността по принцип, но за да има ефект от тази борба, тя трябва да е насочена и към най-голямото гнездо на бедността - самотните възрастни жени в България. Усилията трябва да са насочени към създаването на повече социални услуги.

Тезата за необходимост от повече социални услуги беше подкрепена и от друг бивш социален министър - Ивайло Калфин.

Проф. Валентина Миленкова също говори за значението на образованието за преодоляване на бедността. По данни на Евростат за 2017 година около 70 процента от хората с под основно образование са в състояние на бедност, докато при тези с висше образование - процентът е едва 16 на сто.

По думите на Миленкова при поредица от стратегии, насочени към образователно включване, на практика се оказва , че продължаваме да говорим за висок процент на ранно напусналите образование, функционална неграмотност. Тя смята, че преодоляването на проблема ще дойде с развитието на дуалното образование, което вече е доказало, че дава добри резултати при децата в застрашена ситуация от отпадане от училище.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Говорят си Меркел Микрон и Бойко.
-При нас, в Германия, за добър живот трябват 1500 Евро. Заплатите са около 2. Какво правят с останалите 500, не ни интересува.
-При нас, във Франция, също трябват 1500. Заплатите са около 2, какво правят с остатъка-не ни интересува.
-При нас трябват около 1000 лева. Заплатите са около 500, от къде взимат останалите 500... не ни интересува!
Е, за това има сива икономика! Трябва да се оцелява и всеки бачка нещо допълнително без договор.
57
0
 
4
 
! Отговори
Янко лудия преди 5 месеца
Искаме ,не искаме ще ни изсветлът ,защото парите за крадене свършиха а държавната мафия е алчна и ненаситна....сега са наред микро и малкия бизнес да го изсмучат и да се приключва с тази скапана държава
56
0
 
1
 
! Отговори
Relat преди 5 месеца
ortodoksalnite bg hramove praviat nezakonni proizvodstva....i zatui imat zlatni pokrivi....ne plastat danaci....poluchavat i nezakonni subsidii...i si razhojdat svobodno djendarskite falshivi imena, rokli i koroni...
55
0
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Еко такса за МПС се плаща 3 пъти (скоро 4) - 1 път при регистрация, втори път като акциз на горивото, трети път с винетката (затова цената за камиони и автобуси с различни стандарти е различна, а за коли е на общо основание).
5. Факта, че след пенсионирането на набор 1977 всички ще са без пенсии! Сметнаха го в Англия, няма да има достатъчно работещи.
Та единствената причина за сивата икономика е тоталната липса на доверие в държавната система!Ако се оправят проблемите, хората ще почнат да плащат
54
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
4. Дублирани данъци (ДОД е данък вход, ДДС е данък изход за едни и същи пари) Да погледнем ремонт на колата които е следствие от отвратителните ни пътища:
1 път -ДОД, после винетка, накрая ДДС за ремонта които е следствие от платените ти данъци! Е това не е ли тотален абсурд?
Друг пример - ДОД+ДДС+акциз за горива и цигари и алкохол!
ДОД + ДДС за всички стоки!
Излиза, че един път плащаш за да си вземеш заработената заплата и после пак плащаш данък за удоволствието да си купиш нужното за оцеляване
53
0
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 месеца
Причините за сивата икономика са много, но най значимите са:
1. Липсата на наследяеми индивидуални партиди в здравно и пенсионно осигуряване!
2. Липсата на натрупване на данъчните плащания (ако си се осигурявал на 3000 лева и после ти се наложи да слезеш на 1500 - при съкращаване, болничен и тн. ти плащат върху 1500, а не върху парите които си внесъл досега).
3. Факта, че колкото повече данъци плащаш, толкова по малко право да ползваш имаш (едни работещи родители нямат право на детски).
52
0
 
6
 
! Отговори
1000 лева преди 5 месеца
Ромите ли или пенсионерите опоскаха парите за Хитрино!?
51
6
 
15
 
! Отговори
Дебелия преди 5 месеца
В Тикволандия е така. Народа беден, западните капиталисти пълнят гуши
50
10
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 месеца
ако имаше как ромското малцинство да се образова в квалифицирани професии и успешно интегрира тогава по голямата част от недостига на работна ръка ще е разрешен
ниските квалификации сред българите или липсата на такива като сериозна професия ни задържа от добро развитие дългосрочно
ако започнем да внасяме работна ръка то задължително трябва да бъде високо квалифицирана
все пак без съмнение е че от както влязохме в ЕС в сравнение с преди това нещата потръгнаха българина вече разполага с повече
49
0
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
До 50: За съжаление така е със солидарната система. Плаща който има а ползват в повечето случаи други. За да има справедливост трябва да е 50/50 поне. 50% солидарна
останалото лични вноски които ги вземаш на 100% дори и за наследниците остават кгоато гушнеш букета. А тези които имат по малки заплати соц. система.
48
0
 
38
 
! Отговори
Мили ми 42 преди 5 месеца
За колата данък винетка а пък и акциза за всеки литър бензин по лев си го плащат.Както и много косвени данъци.А за пенсията и доктора баща ми и майка ми имат 44 и 42 години трудов стаж пенсии по 230 лв.Когато майка ми се разболя извадихме 3 бона като за добър ден.Нищо че нямаше нито една пропусната вноска в живота си.В заключение хората биха си плащали данъците ако виждаха че има смисъл,ноняма смисъл ти да плащаш а някой далапа на твои(и хиляди други)гръб.
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Откак проумях че за нискокачествените услуги предлагани от държавните чиновниции не заслужават да им се плащат данъци съм овътрил бюджета с около 200 кв не изисквайки касови бележки. и то за 1-2 месеца. Когато видя старание у държавния апарат, а не отбиване на номера, тогава и аз ще се старая да пълня хазната, дотогава ще укривам всичко каквото мога.
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
У наше село всички роми получават пощи за безработни независимо дали работят.
45
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е на това се казва наглост, да заграбиш икономиката създадена по Татово време,да обереш спестяванията на хората, да "усвоиш" над 20 млр. лева еврофондове, да "усвоиш " над 20 млр. лева заеми, и накрая да обвиниш пчеличките че не носели мед! И защо нямало Хора по тая територия, няма и да има.
44
4
 
26
 
! Отговори
бай х преди 5 месеца
До 42
като кара кола по асфалт - плаща винетка ,
като отиде на лекар -пак плаща
Защо да плаща данъци .... за да има какво да крадат айдуците
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До БАБА КУНА
Сивата икономика е много отпреди ГЕРБ. не се оправдавай Андрешко.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една от най-големите грешки в ДЕМОкрацията е, да `земеш една бутилка рИкия и да мислиш, че `ше стигне...
41
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 40
Лепи плочки и гледа крави, ама иска да кара колата си по асфалт, светофара да работи и при нужда да иде на лекар. Само че тия работи идват от данъци и осигуровки. А като остарее почва да реве, че пенсията му е 200 лева.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Що е то сива

Айде, айде ... 10% нямат. АМа все се бият в гърдите, какви патриоти са.
39
1
 
35
 
! Отговори
Що е то сива преди 5 месеца
икономика.Мои познат е майстор прави бани и хорат доволни и той и се скъсва от работа.Друг е жичкаджия и гледа пчели.Други гледат крави и продават мляко.Тоест хора които произвеждат продават работят.И оцеляват.А държавата се побърква че не може да им бръкне в джоба с данъци.Същата държава дето се хвали че си е събрала акциза от тютюн,ама не ще да си събере акциза от ЛУКОЙЛ въпреки че е в пъти по голям.