Всеки трети в BG висшист. На дъното - в Северозападен район

Статистиката е за хора на възраст между 25 и 64 години
9 окт 2018 08:20, Петя Славова
64
Всеки трети в BG висшист. На дъното - в Северозападен район
Снимка: архив, Булфото

Около 28 процента или почти всеки трети наш сънародник на възраст 25-64 г. е имал висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния статус на тази категория българи, показват данни от анализ на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г.

През миналата година около 31 процента от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са притежавали висше образование, предаде БТА.

Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование. На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население.

В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20 на сто или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист.
Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и 4 колежа.

Най-висок брой висши училища е бил регистриран в район Югозападен - 25 университета и 4 колежа. В районите Южен Централен и Североизточен е имало съответно - 9 и 7 университета. Най-малко висши учебни заведения са били регистрирани на територията на район Северозападен - едва 1 университет. На територията на район Северен Централен е имало 5 университета, а в район Югоизточен - 3.

Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3 процента при общо 207 хиляди безработни през миналата година.

На обратния полюс най-висок е бил делът на на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45 процента от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва родната статистика.


На регионално равнище сред петте региона в ЕС с най-висока концентрация на висшисти са били четири региона във Великобритания - "Вътрешен Лондон - Запад" - 72 процента висшисти сред населението на възраст 25-64 г. В район "Вътрешен Лондон - Изток" е имало 60 процента висшисти, а в районите Оксфорд и Северозападен Лондон - по 55 на сто висшисти в трудоспособна възраст.

Единствен друг европейски регион, който се приближава до това качество на образованието е белгийският район Валон - с 57 на сто жители с квалификация висше образование.

Топ-5 на европейските държави с най-висока концентрация на висшисти се оглавява от Финландия - 43,7 на сто, Великобритания и Норвегия - по 43 на сто, Исландия - 42,5 и Люксембург - 40 на сто от населението в трудоспособна възраст са притежавали квалификация за висше образование. Тези страни общо взето, са и сред държавите в ЕС с най-висок жизнен стандарт и най-добро качество на живот, отчита Евростат.

При съседите ни ситуацията е следната - в Гърция 31 процента от трудоспособното население на възраст 25-64 г. са били висшисти, в Румъния - 17 на сто, а в Турция - 18 на сто.

Като цяло нивото на образованост на европейците се е повишило като за 10-годишен период броят на висшистите в ЕС е нараснал с 8 процента - от 23 на сто през 2007 - до 31 на сто през 2017 г., отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: есЕвростатнсивисшисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то и баце и той вишист и той докторант - видим резултат!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 Пробвай редовно да учиш и да рабитиш. Честно казано, 4 години с почти нулеви социални контакти и никакво свободно време си бяха тежки. Още не съм сигурен, дали си струваше.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност 28% е по-близо до всеки 4ти, отколкото до всеки 3ти, но както и да е :)
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, в беден район като северозапада е да са по - малко. За да изкараш висше се искат пари за тАкси, път, квартири и т. н. Ако родителите на бъдещия студент едвам свързват двата края, как да му осигурят условия. Единственият начин е задочно, но пък да работиш и учиш си е направо приключение.
5
0
 
13
 
! Отговори
Искров преди 5 години
Журналистката е специалист по всичко. Често ползва и съмнителни източници
4
10
 
13
 
! Отговори
Шнорхел преди 5 години
Срам ме е, че съм висшист в България...
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TOVA SEGASHNOTO VISHU I ZA OSNOVNO NE STAVA.I KIORAVO I SAKATO S VISHU.
2
7
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
А ,бе печатаме едни хатриики!
1
10
 
16
 
! Отговори
ВиШист преди 5 години
И какво като 30% от населението имат вишу?