Всеки трети в BG висшист. На дъното - в Северозападен район

Статистиката е за хора на възраст между 25 и 64 години
9 окт 2018 08:20, Петя Славова
64
Всеки трети в BG висшист. На дъното - в Северозападен район
Снимка: архив, Булфото

Около 28 процента или почти всеки трети наш сънародник на възраст 25-64 г. е имал висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния статус на тази категория българи, показват данни от анализ на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г.

През миналата година около 31 процента от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са притежавали висше образование, предаде БТА.

Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование. На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население.

В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20 на сто или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист.
Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и 4 колежа.

Най-висок брой висши училища е бил регистриран в район Югозападен - 25 университета и 4 колежа. В районите Южен Централен и Североизточен е имало съответно - 9 и 7 университета. Най-малко висши учебни заведения са били регистрирани на територията на район Северозападен - едва 1 университет. На територията на район Северен Централен е имало 5 университета, а в район Югоизточен - 3.

Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3 процента при общо 207 хиляди безработни през миналата година.

На обратния полюс най-висок е бил делът на на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45 процента от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва родната статистика.


На регионално равнище сред петте региона в ЕС с най-висока концентрация на висшисти са били четири региона във Великобритания - "Вътрешен Лондон - Запад" - 72 процента висшисти сред населението на възраст 25-64 г. В район "Вътрешен Лондон - Изток" е имало 60 процента висшисти, а в районите Оксфорд и Северозападен Лондон - по 55 на сто висшисти в трудоспособна възраст.

Единствен друг европейски регион, който се приближава до това качество на образованието е белгийският район Валон - с 57 на сто жители с квалификация висше образование.

Топ-5 на европейските държави с най-висока концентрация на висшисти се оглавява от Финландия - 43,7 на сто, Великобритания и Норвегия - по 43 на сто, Исландия - 42,5 и Люксембург - 40 на сто от населението в трудоспособна възраст са притежавали квалификация за висше образование. Тези страни общо взето, са и сред държавите в ЕС с най-висок жизнен стандарт и най-добро качество на живот, отчита Евростат.

При съседите ни ситуацията е следната - в Гърция 31 процента от трудоспособното население на възраст 25-64 г. са били висшисти, в Румъния - 17 на сто, а в Турция - 18 на сто.

Като цяло нивото на образованост на европейците се е повишило като за 10-годишен период броят на висшистите в ЕС е нараснал с 8 процента - от 23 на сто през 2007 - до 31 на сто през 2017 г., отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: есЕвростатнсивисшисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книжка за мотика се взима за 1 месец. В малките градове си вадят по 700-800 лева. В по-големите стигат до 1100 лева. Още на 18 години, можеш да я заработиш тая работа. Студента, обаче, почва на 19-20 да учи и завършва на 23-25 години. И почва на 510 лева заплата. След 3 години ще стигне мотокариста, след още 3, я вземе 150 лева отгоре, я не. И като сметнеш всичките години, когато първият е работил, а вторият е пилял... Все тая.
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от завършилите природни науки трябва да им дават диплома по литературна химия. Някои от тях, които продължат в университетите, преминават през нивата: предател, подавател, предавател, и накрая преподавател. Пълна фонетична еволюция! Нещо като защитите, които правят на темата "ода за малката зелена буца маджун, която са намерили една лятна утрин под мишницата си".
47
0
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
от висшист до висшист има голяма разлика,спомням си как колеги в моя университет идвах просто за да си поживеят а не да образоват и натрупат знания за да използват след това,също % на тези които си купуваха изпити и дипломи е огромен ,бих казал че едва 30-40% е качествения матрял напускащ университетите от които едва 30-40 % с по перспективни и търсещи се специалности като се вземе и в предвид некачествените методи на обучение и картинката е плачевна
46
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Броят на висшистите се е увеличил за сметка на ненужните специалности ( психология, цоциология, политология и подобни ) което няма как да има принос в качеството на живота..
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един кандидатстуденстки изпит,бориш се с 500 човека за 1 място,само 2 поправки на година или прекъсваш,само 3 прекъсвания за периода на следване(слаб успех,здравословни причини и майчинство)Незаверка на семестър при 3 отсъствия на предмет.Така беше!И дипломите бяха истински!
44
8
 
28
 
! Отговори
Отто фон Бисмарк преди 5 години
Дипломите в България не струват дори хартията на която са напечатани!
43
15
 
21
 
! Отговори
Завършил преди 5 години
Ще ви издам една тайна - дипломата не дава работа! Накрая само си загубил време и пари (семестриални такси, наеми, храна, сметки и прочие...) А времето - да повтаряш като папагал 4 години учебниците на надути професори.Да имаше кой да ме светне преди 4 години...Сега работя, НО си намерих работа с връзки, а не с диплома.Пропуснах да кажа, че на всичкото отгоре не работя по специалността (както 99 % от завършилите)!!!
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и образование да имаш накрая обявите за работа за 700 800 като ги видиш и се чудиш как да намериш някакви пари да отидеш в чужбина
41
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ме разплачете от смях! Сегашните ТУ-та са си живи люпилни за неграмотни инженери, които не могат да застанат на малкия пръст дори на един човек, завършил ТМЕТ /механо- и електро-техникум техникум за незнаещите/ преди 20 и повече години. Един чертеж не могат да разчетат, ка-моли да го направят. Не са виждали машини през плет, една желязно-въглеродна диаграма гледат като първолак квадратно уравнение. Същата стока са като всичкото друго що е нов висшист у нас - фурда, нелепица, качамак.
40
1
 
16
 
! Отговори
43, преди 5 години
Никак даже не е така. В чужбина се влиза често пъти лесно, макар че за топ-университети хората си имат доста високи изисквания, на които малко завършили у нас отговарят. Обаче и за останалите най-често още в първи курс окапват над 50%. Понеже има контрол и цедка. А тук цедка въобще липсва - каквото влиза, такова излиза. И с каквито знания е почнало, със същите се дипломира, ако не е затъпяло допълнително по време на следването си.
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти остави, аз инженери знам, които не могат да сметнат част или процент от цялото и измервателни уреди са виждали само, когато си мерят температурата.
38
3
 
20
 
! Отговори
Край преди 5 години
Българите си раздадохме дипломи за да не работим. Нали това беше целта. Познавам магистър по икономика който не може да сметне процент с калкулатор. /леко е слабоумна но тя не е виновна/.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега Масачузетския......хахахах! Няма място за сравнение межи MIT и останалите университети. Но иначе и чуждите университети като цяло не са кой знае колко различни от нашите. Ако примерно в България ги направим както преди, да се влиза само с изпит и да има много учене, от това ще спечелят само университетите в чужбина защото всичките тия мързеливи българи ще отидат да учат там...... а това е просто бизнес за пари навсякъде по света.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад човекИ в Масачузетския технологичен институт да отидеш (който е Номер 1 в световен мащаб) и там никой няма да те държи за ръчичка и да ти казва... "Хайде сега, кликни на това бутонче, после ще кликнеш на онова другото бутонче" или пък "Дай си сега ръчичката, да държим заедно това парче метал, което ще изследваме". Няма такъв филм. В университетите се дават академични знания. С тия знания се върти науката, за да има прогрес. Уменията стават с практика и много труд. Десетилетия труд.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад човекТи и за доктор да учиш в Медицинския, пак няма да получиш "нормални знания", за умения пък да не говорим! Умения пък въобще. Но пък така е било и в миналото. Просто държавата ни в миналото е била по-"аграрна" и хората тепърва са се ориентирали към по-големи центрове, защото е имало процес на строежи на градове и индустриализация. Значи не е виновно времето или "режима". Обаче и с кратките курсове на частните "академии" днес, там пък хептен нищо не получаваш като знания и умения.
34
2
 
6
 
! Отговори
Млад човек преди 5 години
До АнонименНямам нищо лично към завършилите ФМИ и ТУ. В крайна сметка обаче не може всички да сме ги завършили и това не ни прави мързеливи и ***. По отношение на завършилите там моите наблюдения са, че само диплома не става да придобиеш нормални знания
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад човек"Благодарение на тази статистика като "умните" HR-ки чуят, че си завършил нещо различно от ТУ и ФМИ моментално те пращат в категорията "не става"."----Ходи ти да го завършиш тогава, вместо да ревеш, че HR-ките ти казват, че си негоден. Ахаааа, ти явно искаш с бърз 3 месечен курс от Академи-то на Наков, защото те мързи да си напрягаш мозъка. Ясноооо...
32
3
 
20
 
! Отговори
Joko преди 5 години
"Всеки трети в BG висшист " ! ! ! Това не е за хвалба, а е индикатор за безсмислено прахосани средства !
31
19
 
8
 
! Отговори
Млад човек преди 5 години
Благодарение на тази статистика като "умните" HR-ки чуят, че си завършил нещо различно от ТУ и ФМИ моментално те пращат в категорията "не става". Това, че си решил да учиш психология не означава, че си се търкалял и си се чудил какво да правиш. Затова пък тук виждаме уникалния парадокс чистачките да са по-грамотни от инженерите.
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има толкова много висшисти просто защото се откриха всевъзможни университети,които просто са пунктове за търговия с дипломи.Дипломите просто се продават и купуват.Тези висшисти с купени дипломи нямат абсолютно никакъв интелект и знания.В напредналите държави нормата е 1 университет на 1 млн.души.В България има 50 унивеситета?!