Едносменен режим за децата в училище? Добра идея, но скъпа!

Министър Вълчев: Крайният срок 2021 г. е нереалистичен!
12 окт 2018 18:15, Анисия Иванова
18
Едносменен режим за децата в училище? Добра идея, но скъпа!
Снимка: архив Reuters

Преминаването към едносменен режим е добро, задължително от гледна точка на добрата учебна среда, но е скъпа цел, призна министърът на образоването и науката Красимир Вълчев.

По думите му крайният срок 2021 година за въвеждане на едносменен режим на обучение е нереалистичен, тъй като трябва да се осигурят средства, да се намерят терени за построяването на нови училища и тяхното влизане в експлоатация.

"Беше ясно още през 2016 година, че този срок е нереалистичен. Ние имаме над 70 общини, които имат училища, обучаващи се на две смени, като в половината от тях имаме една сграда или две или едно училища, които са на едносменен режим, т.е. проблемът е само с една сграда.

Срокът за тях може да бъде по-малък. Имаме общини, които са били на двусменен режим преди две години, когато започна този процес, и вече изцяло са преминали на едносменен режим. Община Кюстендил е една от тях, но тя е имала само две училища и възможност за преструктуриране на материалната база", каза министърът.

По думите му в най-големите градове е реалистично да се говори за срок от 9-10 години. Провеждани са разговори с кметовете на общините София, Пловдив, Варна и Бургас, като се е стигнало до заключението, че трябва да се построят нови училища или да се достроят съществуващите такива, допълни Вълчев, цитиран от "Фокус".

"В София, в южните квартали, не са строени училища от десетилетия, а има много хора, които са се заселили. Варна и Бургас имат по 30 училища, които са на двусменен режим, а Пловдив - 25. Преминаването на двусменен режим включва както строеж на нови училища, така и дострояване на съществуващи училища, така и намаляване на приема и по-равномерно разпределение на учениците между съществуващи сграден фонд и оптимизиране на ползване на мрежата. Някъде имаме излишък на база в професионални гимназии и недостиг в неспециализирани, общи училища", каза още Вълчев.

Според него с въвеждането на принципа на близост от миналата година в приема за първи клас е констатирано, че разпределението на децата между съществуващи училища е по-равномерно тази година.

"Това помага за преминаването на едносменен режим. На двусменен режим са най-търсените училища. Утвърдих промени в Наредба 10, с която се регламентира приемът за първи клас. Една от тези промени е общините да имат възможност да съгласуват приема в първи клас, когато училището е на двусменен режим и не е осигурена целодневна организация. В никакъв случай не говорим за рязко намаляване на приема в едно или друго училище, а за поетапно намаление, което ще осигури преминаването на едносменен режим", обясни още Вълчев.

Редица училища са започнали такъв процес от миналата година, обясни министърът, който участва в Съвета на ректорите в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
э23 преди 5 години
То поетапното намаление се случва по естествен начин - просто децата намаляват.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Питам МОНами радвайте се на 40 минутен час!
15
1
 
2
 
! Отговори
Питам МОН преди 5 години
А Ако в една сграда се помещават 2 гимназии, които учат в две различни смени, какво ще прави МОН? В моя град е така. Едната е математическа, а другата с хуманитарни науки.
14
0
 
6
 
! Отговори
Weis преди 5 години
Инак виждам пустеещи сгради на училища дори в София... Затваряха и закриваха училища на килограм последните 29 години...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Предполагам, че искаш, да си пратиш детето на 25 километра в пустеещо училище, нали?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ххахаха.... Ок. В някое селце може би. Я давай в претъканите вече гимназии. Сега, ще им нови Евро програми - Нека налеем по 15 милиона евра, за всяко училище, че да построи нови сгради....
11
0
 
9
 
! Отговори
Изчезват преди 5 години
Народа се топи, изчезваме с него и новото подрастващо поколение.Скоро на една смяна на училище, после ще минат на всеки втори ден и накрая ще затворят училищата... има над 50000 деца от 7-16 които учат навън. Правете си сметка, 50000. България изчезва бавно и сигурно. Забележете като се разхождате из големите градове колко по забележимо многобройни станаха индиан ците....
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера - за нови депутатски коли - пари има. За некачествен ремонт на магистралите - пари има.За вдигане на тавана на пенсиите или за едносменен режим в училище - пари няма. А междувременно мутрата на мутрите, който си скъсва *** да се мотка из света за сметка на данъкоплатците, декларира как си спестява от заплатата.Що така?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Те пък се спукаха от учене.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5И 5 училища ще затворят врати.
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добре за децата е само първа смята да има. При втората смяна децата стават късно и след това на обяд тръгват за училище и не им остава време за учене и тн.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С този делегиран бюджет никое училище не си отстъпва децата на друго. Борбата за деца е жестока дори и да нямат необходимата база. Да тръгне министъра и да провери по всеки град какво става, пък тогава да се прави на умник.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България намалява с около 50 хиляди души на година. Докато ги построите, един крат като Варна ще си е заминал
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цивилизованите държави отдавна това е факт. България не е сред тях и няма да стане в живота на никой от нас.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко училища по България пустеят, те нови ще строят.
2
3
 
23
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Нищо не е скъпо щом се отнася за бъдещето на България. Магистралите, санирането, 10млрд. заеми, ремонтите и хилядите кражби и продажби не са скъпи А. Няма думи в речника дето да опишат управленската некадърност и простотия. А за корупцията с тези нива няма смисъл. Къщата в Барселона не е скъпа и тя!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това отдавна трябваше да стане! Ама все всичко им е скъпо!