Ученици фантоми... 5 директори – аут от училище

В 11 области проверки от МОН за присъствие на деца
12 окт 2018 09:10, Петя Славова
21
Ученици фантоми... 5 директори – аут от училище
Снимка: архив, Reuters

В 37 училища от 11 области, сред които са София-град, София Област, Пловдив, Хасково, Враца, Велико Търново и Варна, са извършени проверки по присъствието на ученици в учебните часове за изминалата учебна 2017/2018 г.,  съобщиха от МОН.

Инспекциите установили разминаване в броя на присъстващите ученици и вписаните отсъствия в дневниците и са наложени наказания на пет директори на школата, обясниха от ведомството пред "Монитор".

Заради ученици фантоми един от тях е уволнен дисциплинарно, на друг са прекратили срочен трудов договор на временно изпълняващ длъжността "директор", трети е получил предупреждение за уволнение, а останалите двама са се разминали само със забележки.

Всеки един възпитаник на дадено училище носи субсидия, която осигурява заплащането на персонала, материалната база и други разходи за учебния процес.

През 2017 г. субсидията на неспециализираните училища варира между 1404 лв. и 1740 лв. в зависимост в коя от 7-те групи попада то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Qqqqqqq преди 5 години
Vsi4ko e laja i izmama. Parvo da poglednem coi deistvitelno nai mnogo carade. Gospojta biserka vasileva. Biv6ata 6evka na riu sliven. Uvolnena za da ya nabutat v parlamenta. Ta da crade o6te pove4e.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички селски директора аут.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
явно не е проверявано както трябва - има още...всичко се прави в интерес на местните цветнокожи,само и единствено те имат права в тази държава,и то, ако са в техен интерес
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТРОЙНО НИ ОГРАБВАТЗа всичко съм съгласна, но не и за "тлъстите" заплати на преподавателите? Кви ги дрънкаш 600лв ако е тлъста заплата, тогава ти я пожелавам и се къпи в богатство и блага..Образованието е гръбнака на обществото, професията е изключително натоварваща и комплексна и за да има качество трябва и да се заплаща на тези хора. Те най-малко са виновни за каквото и да е било. Няма как да накарат никого на сила да ходи на училище
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невинни са директорите това е масово отвличане от извънземни докато е ставало директорите са били парализирани и е свършило точно преди проверките смешно е но в България може
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Делегираните бюджети още от 1995 г. бележат катастрофалната разруха на образованието. Мигновени и очевидни следствия:1. Фалшифициране на отсъствията (Инспекторатът наказва за всяко отсъствие не туарега, а учителя);2. Фалшифициране на оценките (повтарянето до 4-ти клас е забранено, за печенегите - до 12-ти клас);3.Забрана на всякаква дисциплинираност и съобразяване с авторитета на учителя и реда в училището;4. Въвеждане на абсолютна безнаказаност най-суровото наказание - "разговор с психолог.
12
1
 
18
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 5 години
Толкова ли всички са глави от контейнери за смет, че не запомниха...ПЛАЩА СЕ НА ГЛАВА...ТОЛКОВА БРОЙКИ, ТОЛКОВА ПАРИ!!!! ПОСЛЕ СЕ ОПРАВЯЙ КАКТО МОЖЕШ. Това го направиха Вълчев и Орешарски на седенката. Тази схема на финансиране работи в САЩ през 80-те години и е пълна катастрофа...нима това не се знае? Нееее знае се отлично, но на тулумите отгоре им трябват ниско интелигентни гласоподаватели с ниски заплати. Е.....вече си ги имат. Да сте очаквали друго? На зло куче-зъл прът! Ще ги лъжем!!!!
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колеги ще ви го сметна, 1500лв на дете се плаща от държавата на училището.За тези пари училищата в забутаните квартали записват *** и ги водят на отчет - те взимат 1500лв от всеки без да идва. В замяна му дават разписка че детето се учи и ТЕ взимат социалните.=> тройно сме ограбени!1. 1500 за дете към училището с фантомите2. Детски при това че детето не учи3. от детето защото 95% вероятно е на улицата и краде!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво - кои са тези училища? Защото не е проблемът с "фантомите", а и с тези, дето не пишат отсъствия, което значи, че и не се минава необходимия вариант, а се пишат фиктивни тройки! Махнете делегираните бюджети! Те са коренът на злото в болшинството от училищата.
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъмните субекти в училищата се бутат нагоре в класовете, за да има пари училището. Побойници, крадци - няма наказания, изключване, защото директорите ще загубят пари. Българското образование е на дъното.
8
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Не разбрах в коя школа са били инспекторите. Вероятно "школа" е "ащиличу" на родния диалект на спускащата.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали се сещате, че това в поредният "данък", който се плаща от всички и не е ясно кой точно го усвоява?
6
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджийските директори крадат от бюджетите, отделно се дават пари на тъмните субекти, които не знаят от коя страна е графита на молива.... Това е гербаджийското образование - купени дипломи и постове ....
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Делегираните бюджети са широка магистрала към злоупотреби.Премахване.В МОН са "мъртви души".
4
0
 
36
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Цялата ни администрация е на същия принцип, в селото живеят 100 човека, но тъй като са регистрирани още 400 в избирателните списъци, имаш няколко човека в кметството, и след последните избори - новия кмет им показа един среден и каза че ще се работи до обяд, защото не иска да си губи деня с кибицане в кабинета, и че предпочита да си нагледа стопанството
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и министърът е фантом ама какво да правим с него и с 90 % от другите министри? Как например ще има министър на транспорта като 90 % от транспорта е в частни ръце? Същото е в енергетиката и къде ли не? Колкото до училищата може и 5 човека да са в паралелка , но тези да искат да учат и да са в час. Не може качествата на един учител да зависят от това дали ром-то иска да учи и дали са го пратили на училище или са го взели да бере череши с тях. Незабавно премахване на делигираните бюджети.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гогол е написал "едно разказче" на тази тема преди 150 години и ако се задълбочите . ще видите че сме на нивото на скотския живот на руските крепостни от онова време. Жалко.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата тая история с "парите следват ученика" е предпоставка за подобни злоупотреби. Ти планува един бюджет, но изведнъж, 10 парпета ги няма (10м арчета, които по закон приемал в училище, не по желание) и веднага се започва с проблемите. Някой ще се изненада ли, ако разбере, че учели щата не са търговски дружества аи не наемат финансови анализатори, да "плануват риска"?