Общежития... за някои. Условията – недопустими!

Дървеници, мухъл, оголени стени... Само част от "екстрите"
15 окт 2018 14:45,
131

Снимка: Монитор

Студенти на СУ "Св. Климент Охридски", които не бяха класирани на първия етап от настанителната кампания, получиха своя шанс, след като останалите ВУЗ-ове отпуснаха стаи в своите блокове.

Добрали се до заветното място в общежитие там ги чакат "екстри: мухъл, оголени стени, неизчистени бани, дървеници, изтърбушени матраци върху легла с пружини, разкъсан балатум.

Веднага след като приключи първият етап от настаняването в общежития в СУ, започнаха да се попълват местата, отпуснати от чуждите ВУЗ-ове.

Още по темата

Допълнителните стаи дойдоха основно от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Техническия и Медицинския университет, пише "Монитор".

Докато условията в първите два ВУЗ-а бяха горе-долу приемливи, това не може да се каже за Медицинския, в който допреди това дори не живееше никой.

Проблемите на студенти, които не са получили шанса да бъдат настанени в общежития, карат Стиляна Кондакова, която е първи курс и следва PR в СУ, да се възмути.

Освен че обяснява за дублираните стаи, тя обърна внимание и на мизерните условията, цитирайки част от мненията на колегите си: "Затворите и бежанските лагери са по-прилежни. Гавра... после защо младите напускали България!",

"Докъде стигнахме - да сме 2018 година и да сравняваме общежития и казарма", възмущават се студенти.

"Не мога да кажа, че тези цитати са 100% верни, но твърдя, че в тях има истина. Има забрана за домашни любимци в общежитията, а тогава хлебарките и дървениците какво правят там? И те ли вече са студенти?", възмущава се Стиляна.

Късно в събота вечер излезе и второто класиране за общежития в СУ, за всички, които бяха изпуснали срока да подадат документи и не се бяха класирали на първото. Още 308 възпитаници на Алма матер се сдобиха с покрив над главата. Добрата новина за 2/3 от тях е, че ще бъдат в стаи в някои на блоковете на СУ, като дори се виждат такива и в някои от ремонтираните.

От днес (15 октомври) имат пет дни, в които да се настанят. За разлика от тях възпитаниците на УНСС, където също имаше недостиг на места, все още са в очакване на своето класиране, въпреки че подаването на документи за него приключи още на 2 октомври.

"След разговори със студенти от първи курс се установи, че освен ненастанени първокурсници, има късметлии, които участват в дублиране на стаята им. Колко ли е прекрасно да отвориш вратата на общежитието ти и да разбереш, че там са на принципа "кой превари - той завари". Комисията дава един отговор на всички въпроси: "Нямаме стаи, три блока са в ремонт", пише Стиляна.

Тя задава и резонни въпроси защо ремонтът не е бил започнат още през на лятото и дали комисията взима предвид броя на приетите студенти с местожителство извън София.

"Защо не стартирахте по-рано подаването на документи за участие в класиране за общежития? Благодарение на това Ви поведение и отношение Вие, Великият Софийски университет, разочаровате студентите и ги отказвате от образованието във вашите факултети", посочва Стиляна.

"Защо хората бягат в чужбина ли?! Защото 2 седмици преди началото на учебната година знаят къде ще живеят следващите няколко години и с кого! А нашите студенти, влезли с изпити и високи оценки, търсят при кого да спят, защото нямат възможността за хотел или квартира. След като от университета е споделена информация, че за всички първокурсници ще има общежитие, защо не се спазва? Защо хората биват залъгвани?", завършва разочарованата студентка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я,ми дайте Веднага и на мен 2 стаи по 20лв ! - нищо,че са мръсни .Моето семейство РАБОТИМЕ и плащаме наем 600 лв + 150лв парно + 30 лв вода +20вход- общо 800 лв !!! Ей,големи сте тарикати - чалга на корем ,квартира без пари ,че и ремонт искате ,ама сте студенти - Моля ?
86
3
 
16
 
! Отговори
Rado преди 5 години
3-мата наематели ще вложат по 200-250лв първоначално и ще си я стегнат доста добре стаята, иначе на месец по минимум 250 на споделена квартирка и така
85
6
 
7
 
! Отговори
ревем от смех преди 5 години
До До 66Много хубаво се затапи сам.'Не дава държавата, а Университетите предлагат СВОИТЕ общежития.'Които са държавни. Щото университета е държавен. Сеш се.
84
3
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо вишис преди 5 години
До До 66Алу, грамотния, СУ ни знайш ли, че е държавен университет? Както и повечето университети в София
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай *** вишисЗначи според теб плащаш 100 лева данък, за да може после държавата да ти осигури жилище 5 звезди струващо 1000 лева месечно?
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 66Кугат си толку грамотен, че не знаеш, че СУ е градски университет.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 66Тоз пък мисли, че всички следват само в български университети. Както сам написа 'На някои манталитетът им е още в престъпния комунизъм.' и си мислят, че само в СУ могат да запишат вишуу.
80
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо вишис преди 5 години
До До 52Тоз откри топлата вода.Държавата на никого не е длъжна за нищо.Данъците ги плащаме щот няма ко друго да прайм и за ко да си харчим паритии.
79
5
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
"Когато държава ти дава мухъл, смардливо легло на пружини и разпадащ се балатум, не знам какво по точно би желал да й дадеш обратно." Аман от неграмотни в този сайт!!!Не дава държавата, а Университетите предлагат СВОИТЕ общежития. Ти не си ли следвал, че още не знаеш???Стига сте искали всичко от държавата!!!На някои манталитетът им е още в престъпния комунизъм.Ако сте отличници, ще получите стипендия и ще се преместите на квартира. Точка.
78
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не е доволен, има квартири колкото искаш, по ваш вкус - плащаш и получаваш, за без пари толкова, тарикати да умират от яд.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 65Неграмотник, който не знае как се пише мухъл, седнал да обяснява за мозъчетата на останалите. Мила родна картинка.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите на защитниците и ми става ясно, защо тоя ***-държава никога няма да се оправи.
75
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 65Подобен мухъл се появява, когато има спукана тръба в сградата.Или предлагате студентите сами да почнат да сменят тръбите?
74
1
 
18
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 5 години
Аз коги бех студент направих ремонт със съквартиранта ми. Боядисахме шкафовете и вратите. Лепихме тапети. Сложихме мокет върху балатума. Намерих си врата и я сложих върху пружината на леглото, да не виси, а отгоре метнах дюшека. Взехме си голем телевизор, плейстейшун, микровълнова, котлон, хладилник и 2 компютъра с мощни тонколони, картина. Домакинката коги влезна вътре, ахна - таквази хотелска стая не беше виждала.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64Ма така е, бееее, всички сме длъжни като очите си да пазим балатума от ерата на прабаба ми и леглото на пружина, на него трябва да се изредят минимум 5 поколения, що за глезотия. У вас леглото на баща ти ли е, като преди тва е било на неговия баща?
72
3
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Когато не проветряваш, когато не чистиш, се получава мухъл. Щом смяташ, че за мухала е отговорна държавата, значи мозъчетото ти спряло да функционира.
71
3
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
"Държавата Е ДЛЪЖНА да осигурява нормални условия, затова всички плащаме данъци, или вие сте окей със схемата 5 лева за стаята, останалите 5 милиона в джобчето, щот не съм им длъжен на тея." Нищо НЕ ТИ Е ДЛЪЖНА ДЪРЖАВАТА!!!Общежитията са на Университетите и те са длъжни да си ги поддържат. Аман !!!
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** свиняря си защитава кочиняка и тва е.
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 61Не е проблема в 5те лева, а че подобна опасна стая изобщо се предлага на когото и да е. Подобна практика в никоя от европейските държави няма, само в България.
68
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименМного добре знам какви са условията по студентските кредити,точно затова и пуснах детето да учи в Англия!Колкото до преподавателите-със сигурност тия от по-бедни държави вземат и по-малко.Впрочем,тия дето работите в чужбина,да не вземате равни заплати?Повервах...Колкото до интелигентността-не се обиждам,щом съм работник,явно не съм достатъчно умен.Ама ми дойде на акъла,че тука перспектива няма,няма и да има,та се вкарах в тоя филм.