Общежития... за някои. Условията – недопустими!

Дървеници, мухъл, оголени стени... Само част от "екстрите"
15 окт 2018 14:45,
131

Снимка: Монитор

Студенти на СУ "Св. Климент Охридски", които не бяха класирани на първия етап от настанителната кампания, получиха своя шанс, след като останалите ВУЗ-ове отпуснаха стаи в своите блокове.

Добрали се до заветното място в общежитие там ги чакат "екстри: мухъл, оголени стени, неизчистени бани, дървеници, изтърбушени матраци върху легла с пружини, разкъсан балатум.

Веднага след като приключи първият етап от настаняването в общежития в СУ, започнаха да се попълват местата, отпуснати от чуждите ВУЗ-ове.

Още по темата

Допълнителните стаи дойдоха основно от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Техническия и Медицинския университет, пише "Монитор".

Докато условията в първите два ВУЗ-а бяха горе-долу приемливи, това не може да се каже за Медицинския, в който допреди това дори не живееше никой.

Проблемите на студенти, които не са получили шанса да бъдат настанени в общежития, карат Стиляна Кондакова, която е първи курс и следва PR в СУ, да се възмути.

Освен че обяснява за дублираните стаи, тя обърна внимание и на мизерните условията, цитирайки част от мненията на колегите си: "Затворите и бежанските лагери са по-прилежни. Гавра... после защо младите напускали България!",

"Докъде стигнахме - да сме 2018 година и да сравняваме общежития и казарма", възмущават се студенти.

"Не мога да кажа, че тези цитати са 100% верни, но твърдя, че в тях има истина. Има забрана за домашни любимци в общежитията, а тогава хлебарките и дървениците какво правят там? И те ли вече са студенти?", възмущава се Стиляна.

Късно в събота вечер излезе и второто класиране за общежития в СУ, за всички, които бяха изпуснали срока да подадат документи и не се бяха класирали на първото. Още 308 възпитаници на Алма матер се сдобиха с покрив над главата. Добрата новина за 2/3 от тях е, че ще бъдат в стаи в някои на блоковете на СУ, като дори се виждат такива и в някои от ремонтираните.

От днес (15 октомври) имат пет дни, в които да се настанят. За разлика от тях възпитаниците на УНСС, където също имаше недостиг на места, все още са в очакване на своето класиране, въпреки че подаването на документи за него приключи още на 2 октомври.

"След разговори със студенти от първи курс се установи, че освен ненастанени първокурсници, има късметлии, които участват в дублиране на стаята им. Колко ли е прекрасно да отвориш вратата на общежитието ти и да разбереш, че там са на принципа "кой превари - той завари". Комисията дава един отговор на всички въпроси: "Нямаме стаи, три блока са в ремонт", пише Стиляна.

Тя задава и резонни въпроси защо ремонтът не е бил започнат още през на лятото и дали комисията взима предвид броя на приетите студенти с местожителство извън София.

"Защо не стартирахте по-рано подаването на документи за участие в класиране за общежития? Благодарение на това Ви поведение и отношение Вие, Великият Софийски университет, разочаровате студентите и ги отказвате от образованието във вашите факултети", посочва Стиляна.

"Защо хората бягат в чужбина ли?! Защото 2 седмици преди началото на учебната година знаят къде ще живеят следващите няколко години и с кого! А нашите студенти, влезли с изпити и високи оценки, търсят при кого да спят, защото нямат възможността за хотел или квартира. След като от университета е споделена информация, че за всички първокурсници ще има общежитие, защо не се спазва? Защо хората биват залъгвани?", завършва разочарованата студентка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"Завършила съм английски университет,пишете глупости..."Аз на снимки изпратени от дъщеря ми ли да вярвам или на хорски приказки?Впрочем в частната квартира(строена между двете войни) банята им беше с балатум(!?) и мухъл,естествено.В самия университет-цветно.кожи преподаватели за по-евтино...Изгоряхме си май с тези 50 000 дето отидоха там,ама нейсе...За студентския кредит не искам и да мисля-да се оправя наследницата.
46
1
 
12
 
! Отговори
Длюбимец преди 5 години
За дървениците незнам, но някоя от по-едрите *** може да си я опитомите и да я разхождате в градинката пред общежитието.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До the ghostИ щото ти си живял като прасе в ***, трябва задължително и всички останали да го направят.
44
2
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
"Хубавата дума "срамота"...Децата си или прасета ще отглеждаме в тези стаи?" През соца беше още по-зле. Така, че нищо ново под слънцето.
43
2
 
10
 
! Отговори
the ghost преди 5 години
И ние ( и не само ние ) живяхме преди близо 30г. в кофти общежития, но нямахме нито фотоапарати нито социални мрежи за да се оплакваме. Къпехме се свода, загрята с бързовара, а се поливахме с компотен буркан. Е, оживяхме.
42
1
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
"Каквито общежитията - такава държавата" Какво искаш от държавата и какво общо има тя??? Ама номерът е да пишем и да плюем. Общежитията са собственост на Университетите. Те ги ремонтират. Те ги реновират. С каквито средства разполагат - толкова.
41
3
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Хубавата дума "срамота"...Децата си или прасета ще отглеждаме в тези стаи?
40
1
 
11
 
! Отговори
Алеко Константинов 2 преди 5 години
..... Имайте предвид , също така ... че над 80 процента от НАИСТИНА ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ МЛАДИ БЪЛГАРИ ... завършват и веднага изчезват в Западна Европа и Америка за ИСТИНСКИ ЗАПЛАТИ и ИСТИНСКО ПРИЗНАНИЕ НА ТЕХНИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ !!! Познайте КОИ остават да "учат" тук ... По чалготеките из Студентски град ... Разбира се , има и "хубави зрънца" , но те са нищожно количество ... в сравнение с ЧАЛГА МИСЛЕНЕТО НА "ЕВРОГ_ЙСКА" ОСНОВА ... !!!!! В този смисъл ... КАКВО ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ТОГАВА ТАМ ?!?
39
1
 
8
 
! Отговори
До Роки преди 5 години
Пич две години съм бил на общежитие в Студенстски град Свищов бл. 8 и две години на квартира , но това бяха годините до 89 . Когато бях втори курс бях на квартира , а мой приятел спортист ми плащаше и общежитието за годината / 3 лв. за месец/. Условията в общежитие за мен са били съвсем нормални за тези 3 лева щом оставаха пари и за заведенията в Свищов и за пътуване почти всяка седмица.Но начело на този страхотен институт по мое време бяха двама великолепни ректори като Св.Калчев и Мет.Кънев
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито общежитията - такава държавата
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактЗавършила съм английски университет, пишете глупости. Условията в общежитията са повече от чудесни. Парите са малко за тамошните стандарти. Ако ги обърнете в лева сигурно ще ви се видят много, но защо някой би обръщал в лева изобщо...
36
1
 
9
 
! Отговори
Sonq преди 5 години
Може да се отремонтира стая за 1000 лв и после да плащаш само по 50 лв на месец, което е ОК според мен.
35
2
 
11
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 5 години
... Че какво , бе ?!?! ... Това дори са ПОЧТИ ИДЕАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ в стая от Студентско общежитие !!! ... С оглед на това какви "млади хора" ги използват в последните 20 години "Демокрация" ... Повечето от тях все едно излезли от "БАЙ ***" или "ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ" ... Чалгари , тревомани , наркомани , охранители по чалга дискотеки от НСА , млади "ММ бойци" ... Изобщо - "ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ЕЛИТ" на МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ... Вие какво искате да видите ?!?! Петзвезден хотел ли ?!?! :) ;) :)
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаниЖалко е че според вас единствения начин българин да изкара пари в чужбина е като бере ягоди. Сменете малко обкръжението. Влиятелни българи на високи позиции има във всяка една държава по света. Но когато мама е чистачка а тати-общак, гроздето изглежда киселко.
33
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Англия,студентско общежитие в средна ръка университет-11 000лв наши пари на година.Условията естествено не са като българските,ама и въобще не отговарят на парите.В частните квартири е още по-зле.Впрочем там ударно строят общежития-явно има значителна печалба.
32
2
 
13
 
! Отговори
някой смятал ли е? преди 5 години
Колко е субсидията на СУ? Колко са студентите? Колко имоти СУ държи да си прашасват и да се рушат? Колко раздут е хорариума за да има за всички наши ченгета работа и хонорарче за лекции, които дори не се провеждат? Колко инвестиции СУ е докарало с научните си разработки? Колко още този лайнарник (СУ) ще седи на държавна издръжка? Мен ме е срам, че съм го завършила, това не е университет, а прашасал ченгеджийник за безработни наши хора
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В затвора условията са по-добри
30
3
 
5
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
Оставкааааа
29
1
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Мисля ,че е крайно време и специализираните органи да се поинтересуват от хората получили "благодата " да настаняват студенти в общежития и техните доходи , защото моя колежка имаща приета първокурсничка в София и приета за общежитие когато е поискала да бъде в стая с момиче от града ни са и поискали 800 лева на ръка и въпросът можело да се уреди , а когато са видяли и мизерията в стаите са се отказали и разбира се не са дали тези 800 лева.
28
4
 
14
 
! Отговори
Роки преди 5 години
И аз съм живял 5 години в общежитие само че в Свищов. Пак си беше мизерия ама ние си чистихме при настаняването, килим, хладилник си беше от нас. В смисъл сам си създаваш условията. Това че някой иска условия на хотел, няма как да се случат нещата. Бил съм в общижитията в Сф. и честно зимата стояха на отворен прозорец защото не се стоеше от жега от парното. Така че танту за кукориго ако ме разбирате.