Общежития... за някои. Условията – недопустими!

Дървеници, мухъл, оголени стени... Само част от "екстрите"
15 окт 2018 14:45,
131

Снимка: Монитор

Студенти на СУ "Св. Климент Охридски", които не бяха класирани на първия етап от настанителната кампания, получиха своя шанс, след като останалите ВУЗ-ове отпуснаха стаи в своите блокове.

Добрали се до заветното място в общежитие там ги чакат "екстри: мухъл, оголени стени, неизчистени бани, дървеници, изтърбушени матраци върху легла с пружини, разкъсан балатум.

Веднага след като приключи първият етап от настаняването в общежития в СУ, започнаха да се попълват местата, отпуснати от чуждите ВУЗ-ове.

Още по темата

Допълнителните стаи дойдоха основно от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Техническия и Медицинския университет, пише "Монитор".

Докато условията в първите два ВУЗ-а бяха горе-долу приемливи, това не може да се каже за Медицинския, в който допреди това дори не живееше никой.

Проблемите на студенти, които не са получили шанса да бъдат настанени в общежития, карат Стиляна Кондакова, която е първи курс и следва PR в СУ, да се възмути.

Освен че обяснява за дублираните стаи, тя обърна внимание и на мизерните условията, цитирайки част от мненията на колегите си: "Затворите и бежанските лагери са по-прилежни. Гавра... после защо младите напускали България!",

"Докъде стигнахме - да сме 2018 година и да сравняваме общежития и казарма", възмущават се студенти.

"Не мога да кажа, че тези цитати са 100% верни, но твърдя, че в тях има истина. Има забрана за домашни любимци в общежитията, а тогава хлебарките и дървениците какво правят там? И те ли вече са студенти?", възмущава се Стиляна.

Късно в събота вечер излезе и второто класиране за общежития в СУ, за всички, които бяха изпуснали срока да подадат документи и не се бяха класирали на първото. Още 308 възпитаници на Алма матер се сдобиха с покрив над главата. Добрата новина за 2/3 от тях е, че ще бъдат в стаи в някои на блоковете на СУ, като дори се виждат такива и в някои от ремонтираните.

От днес (15 октомври) имат пет дни, в които да се настанят. За разлика от тях възпитаниците на УНСС, където също имаше недостиг на места, все още са в очакване на своето класиране, въпреки че подаването на документи за него приключи още на 2 октомври.

"След разговори със студенти от първи курс се установи, че освен ненастанени първокурсници, има късметлии, които участват в дублиране на стаята им. Колко ли е прекрасно да отвориш вратата на общежитието ти и да разбереш, че там са на принципа "кой превари - той завари". Комисията дава един отговор на всички въпроси: "Нямаме стаи, три блока са в ремонт", пише Стиляна.

Тя задава и резонни въпроси защо ремонтът не е бил започнат още през на лятото и дали комисията взима предвид броя на приетите студенти с местожителство извън София.

"Защо не стартирахте по-рано подаването на документи за участие в класиране за общежития? Благодарение на това Ви поведение и отношение Вие, Великият Софийски университет, разочаровате студентите и ги отказвате от образованието във вашите факултети", посочва Стиляна.

"Защо хората бягат в чужбина ли?! Защото 2 седмици преди началото на учебната година знаят къде ще живеят следващите няколко години и с кого! А нашите студенти, влезли с изпити и високи оценки, търсят при кого да спят, защото нямат възможността за хотел или квартира. След като от университета е споделена информация, че за всички първокурсници ще има общежитие, защо не се спазва? Защо хората биват залъгвани?", завършва разочарованата студентка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
10 лева преди 5 години
До НОЩУВКИда бе и условията ще са по лоши или ще спиш с клошарите.айде айде оферта за 10 лв на вечер .Тва да не ти е преди 20 години на бунгало да спиш.
6
8
 
20
 
! Отговори
гОСПОД преди 5 години
още малко ще ги търпим тези боковски простотии! аз и жената с още една двойка на възраст 23-24 години си стягаме багажа и дим да ни няма.Жената учи в СУ и за ремонт на стаята трябваха към 1000 лева (Без труда-аз и таткото работхме) и тази скромна сума + 60 лв на месец да живее с *** .Е да ама не.България изгуби още 4 деца.Заминем ли връщане няма.Писна ни от безхаберие! Няма оправия тая ***.
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва всичко да е лукс. Аз като започвах преди 20 години да уча, прозорецът не се затваряше. Оправиха го след месеци. Радиатор протече, смених си сам тапетите, чистех си. Гадно, ама за толкова можеха родителите ми, поклон пред труда им.Бягайте навън, ама нещо взехте да се връщате, що? Далеч не всеки заминал, е завършил, за разлика от тук :) Щото там не се преписва и не става скатавката.Сега всеки студент с кола, телефон, иска лукс, ама бачкайте, то квартири има ;)Ама по-лесно да ревем ...
4
16
 
10
 
! Отговори
НОЩУВКИ преди 5 години
В България има над 1 000 000 празни жилища. Наемите вече не са високи, да не говорим, че на нощувки човек може срещу 10 лв. на ден да наеме стая с включени сметки - ток, вода, интернет, телевизия ...Стига сте ревали за тези общежития.Те са отживелица.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че оня масонски папуняк ректора, излиза окичен с дрънкулки, като калайджийка на панаир.
2
2
 
24
 
! Отговори
Бря преди 5 години
Също като в затвора,само площта е повече.Може би затова галено казват на пандиза "Академията"?
1
2
 
24
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
Цялата ни държава е такава.