Общежития... за някои. Условията – недопустими!

Дървеници, мухъл, оголени стени... Само част от "екстрите"
15 окт 2018 14:45,
131

Снимка: Монитор

Студенти на СУ "Св. Климент Охридски", които не бяха класирани на първия етап от настанителната кампания, получиха своя шанс, след като останалите ВУЗ-ове отпуснаха стаи в своите блокове.

Добрали се до заветното място в общежитие там ги чакат "екстри: мухъл, оголени стени, неизчистени бани, дървеници, изтърбушени матраци върху легла с пружини, разкъсан балатум.

Веднага след като приключи първият етап от настаняването в общежития в СУ, започнаха да се попълват местата, отпуснати от чуждите ВУЗ-ове.

Още по темата

Допълнителните стаи дойдоха основно от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Техническия и Медицинския университет, пише "Монитор".

Докато условията в първите два ВУЗ-а бяха горе-долу приемливи, това не може да се каже за Медицинския, в който допреди това дори не живееше никой.

Проблемите на студенти, които не са получили шанса да бъдат настанени в общежития, карат Стиляна Кондакова, която е първи курс и следва PR в СУ, да се възмути.

Освен че обяснява за дублираните стаи, тя обърна внимание и на мизерните условията, цитирайки част от мненията на колегите си: "Затворите и бежанските лагери са по-прилежни. Гавра... после защо младите напускали България!",

"Докъде стигнахме - да сме 2018 година и да сравняваме общежития и казарма", възмущават се студенти.

"Не мога да кажа, че тези цитати са 100% верни, но твърдя, че в тях има истина. Има забрана за домашни любимци в общежитията, а тогава хлебарките и дървениците какво правят там? И те ли вече са студенти?", възмущава се Стиляна.

Късно в събота вечер излезе и второто класиране за общежития в СУ, за всички, които бяха изпуснали срока да подадат документи и не се бяха класирали на първото. Още 308 възпитаници на Алма матер се сдобиха с покрив над главата. Добрата новина за 2/3 от тях е, че ще бъдат в стаи в някои на блоковете на СУ, като дори се виждат такива и в някои от ремонтираните.

От днес (15 октомври) имат пет дни, в които да се настанят. За разлика от тях възпитаниците на УНСС, където също имаше недостиг на места, все още са в очакване на своето класиране, въпреки че подаването на документи за него приключи още на 2 октомври.

"След разговори със студенти от първи курс се установи, че освен ненастанени първокурсници, има късметлии, които участват в дублиране на стаята им. Колко ли е прекрасно да отвориш вратата на общежитието ти и да разбереш, че там са на принципа "кой превари - той завари". Комисията дава един отговор на всички въпроси: "Нямаме стаи, три блока са в ремонт", пише Стиляна.

Тя задава и резонни въпроси защо ремонтът не е бил започнат още през на лятото и дали комисията взима предвид броя на приетите студенти с местожителство извън София.

"Защо не стартирахте по-рано подаването на документи за участие в класиране за общежития? Благодарение на това Ви поведение и отношение Вие, Великият Софийски университет, разочаровате студентите и ги отказвате от образованието във вашите факултети", посочва Стиляна.

"Защо хората бягат в чужбина ли?! Защото 2 седмици преди началото на учебната година знаят къде ще живеят следващите няколко години и с кого! А нашите студенти, влезли с изпити и високи оценки, търсят при кого да спят, защото нямат възможността за хотел или квартира. След като от университета е споделена информация, че за всички първокурсници ще има общежитие, защо не се спазва? Защо хората биват залъгвани?", завършва разочарованата студентка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 127Не съм престъпни, *** да знак ко носят Тея..
126
2
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
"Важното е че оня масонски папуняк ректора, излиза окичен с дрънкулки, като калайджийка на панаир." Абе, ти от Гетото ли изскочи, че не знаеш какво е официалното облекло на Ректора на СУ? За какви дрънкулки говориш, неграмотнико???Сигурно не знаеш и, че съдиите и прокурорите носят тоги?
125
16
 
8
 
! Отговори
Вечния студент преди 5 години
Хей селяци ***, няма да Ви настаняваме за без пари тук в София, пък и после не можем да ви изгоним обратно. Ние като ходим по квартири на морето си плащаме по пазарни цени нали така. Всички селяви вън от София. Били студенти ама още не могат да пишат правилно, да не говорим за мецане и мекането им.
124
5
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Майко, мила - привличат младите хора на България да останат...
123
4
 
9
 
! Отговори
ААА преди 5 години
"Докъде стигнахме - да сме 2018 година и да сравняваме общежития и казарма", възмущават се студенти. Няма място за чудене и разсъждаване. И при нас беше така през 2000 година. Купихме материали и с общи усилия и помощ от родител, приведохме стаята в подобаващо място за живеене. Действайте, не се вайкайте. Би било редно средствата за материали да се поемат съответната институция.
122
3
 
13
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
"Фактите са такива, държавата няма пари да отпусне за ремонт." Държавата няма нищо общо с ремонтите на общежитията на ВУЗ-овете. Всеки ВУЗ решава кога и как да ремонтира общежитията си и как да харчи парите си, с които държавата ги субсидира. Това си е тяхно задължение. Те са автономни. Преценката е самостоятелна на всеки ВУЗ.На който нему харесва, просто да не се настанява. За без пари - толкова за момента.
121
7
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Колко милиона прилапаха фирмите на Герб за саниране? Или милиарда бяха? *** са, като гъдулка, и гербаджиите, и от кметството, а и ръководещите общежитията. За едно лято можеше дасирано да се ремонтират най-тежките блокове, после-другото лято -другите, третите, и проблемът е решим за няколко години само. А при напускане на стаята-комисия я пиема така, както са я получили, иначе не се издават дипоми, докато не се оправи, или включва клауза, ако я оправи сам студента, да я ползува няколко месеца г
120
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Битовият ни корпус в казармата беше доста по-добре от това, което виждам на снимките. То пък не може всички у Софията, може би наистина за тези млади хора ще е по-добре да се реализират в чужбина, не виждам причина да слугуват на мафията за 300-500 евро след 2 години.
119
1
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Кампусите и Гетата трябва , да се изнесат извън населените места .Така е в ЕС .
118
2
 
16
 
! Отговори
До 117 преди 5 години
И аз мисля така, че СУ е ремонтирал доста от общежитията си. А защо от статията се разбира, че това се случва в СУ? Ако снимките са от други ВУЗ-ове, нека да пише кои са те. И въпреки това, всеки Университет си ремонтира сам общежитията, в зависимост от ресурса, който има за целта.
117
5
 
10
 
! Отговори
До 117 преди 5 години
СУ прави ежегодно ремонти. към момента повече от половината база на университета е ремонтирана изцяло. Останали са няколко семейни блока. Това са стаи на други университети и то си е написано даже. Не ми се прави на компетентен.В никоя стая на СУ няма подобни на снимките условия. Ако има такава стая тя няма да съществува в системата и няма да бъде настанен студент там.
116
2
 
18
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
Не си адекватен. Не си в час. Не пишеш по темата. СУ трябва да си ремонтира имотите - общежитията, но е успяла да реновира само няколко. Догодина - още.
115
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са стаи на СУ, а на други ВУЗ-ове. Моля, прочетете.Фактите са такива, държавата няма пари да отпусне за ремонт. Има ресурс само да дава разрешения за застрояване на този Студентски град. Там жилищни комплекси никнат като гъбки. Интересно докога? София ще расте още малко, имайки предид застаряващото население и ниската раждаемост. За какви студенти говорим, за какви нови жилища и кооперации? А старите?
114
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махни ги тези избрали са най-лошото за снимките.. Сина тамън завърши ТУ много добро общежитие с ламинат , пласмасова дограма , сравнително нови мебели .. Неприятно е само теснотията по 3-*** човека..
113
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За наем 50-60лв. какво искате ..
112
2
 
11
 
! Отговори
Наемател преди 5 години
Колко е наемът на човек за месец за общежитие в Студентски град?
111
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мухалът в ст.общежития се дължи на мухала в парламента.а мухалът в парламента се дължи на мухала в народа
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що да се прави бе майна,парите не стигат, на първо място комисионните,за отпусналите поръчката,за мен,пък и за работницита и от къде за ремонт и материали
109
4
 
18
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
"Подобен мухъл се появява, когато има спукана тръба в сградата." Глупости. Ако има спукана тръба, има теч. Мухъл се появява при липса на вентилация на помещенията. Колко бани имат мухъл, само защото не се вентилират добре. Има безброй препрати срещу мухъл, но трябва да има желание да се направи нещо. За без пари, всеки би трябвало да си подреди къщичката сам, ако иска да му е добре. Явно, че след като Университетът вече реновира няколко общежития, няма пари за повече. Поне тази година.
108
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
епа то за тези цени на наемите какво искате !