Срив в образованието: След 8 г. без 39 000 учители

Такева: Бюджетът да финансира програми за преквалификация!
16 окт 2018 15:30, Анисия Иванова
233
Срив в образованието: След 8 г. без 39 000 учители
Архив: Булфото

След 8 години в системата ще липсват 39 000 учители, а само след 2 години - 10 000 учители. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такиева на дискусия, посветена на кадрово обезпечаване на българското образование.

"Недостигът на учители е изключително голям, затова една от основните политики е кадровото обезпечаване на системата. Преди година и половина Дирекция "Квалификации" направи едно проучване, което показва, че след 8 години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще липсват 6 млн. учители. Това изследване показа, че още от следващата година ще имаме изключително голям дефицит на учители по природоматематически дисциплини", обясни тя и допълни, в различните региони проблемът с кадровото обезпечаване е различен.

Ще се работи и по проект, с който всяка година да се обучават по 600 учители, които да получават педагогическа способност, включително и ресурсни учители.

"В системата ни има 22 600 деца със специфични образователни потребности и за тях не достигат ресурсни учители. В България има 4000 ресурсни учители, но тук влизат и педагогическите съветници и психолозите, които не са учители. Около 1460 са ресурсните учители", уточни тя.

Такева е убедена, че програмата трябва да бъде целево финансирана от републиканския бюджет, за да може след 10 години да няма такава "голяма дупка от специалисти", нужни за образованието.

Тези специалисти ще бъдат обучавани от 3 университета в България, а обучението ще бъде в рамките на 1 година.

"Убедена съм, че колегите, които имат висше образование магистър, било по инженерство, било по икономика, за 1 година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават", каза още председателят на СБУ.


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янке! Всички училища в Прованса са пред закриване. Едва се събират 10 деца в клас. Раждаемост няма. Народа емигрира.
Какви учители търсиш?!
Къде ще работят?!
14
1
 
22
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Тъй като след 8 години ще преобладават ученици с по-тъмен цвят на кожата,редно е ромската интелигенция да създава педагогическите кадри ,та да са по-близо до душевността на учениците!!!
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко учители ще има след 8 години, но знам, че председателка пак ще е мумията Янка Такева, която ще се махне, когато стане на 120 години. Номенклатура. Какво да правиш.
12
5
 
15
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
ГЛУПОСТИ,във училищата масово се работи до обяд,или айде до 14;00часа.като няма учители ,на две смени ,хем по-големи заплати, хем ще се понапълнят и училищата не само да ходят 100 деца в училище с капацитет 300........И ТАЗИ НЯМА ЛИ КОЙ ДА Я МАХНЕ ВЕЧЕ БЕ....
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деца НЯМА да има след 8 години! Деца!
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно си знае баба, едно си бае.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голем праз. Той и Боко Тиквата е с килийно образование, но това не му пречи да е трети мандат премиерин.
С такова просто племе всичко може.
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая пак излезе! Няма ли да я пенсионират вече!?
Сега ще пълни гушите на преподавателите от институтите за преквалификация. Не се наядоха!
7
1
 
31
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 1 година
Като знам,че тая мум$я има диплом за детска учителка ,няма нужда да ви обяснявам колко е елементарна ...Знае три приказки и четири песнички...
6
2
 
31
 
! Отговори
инфо преди 1 година
Отдавна и е време за пенсия!
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дайте път на младите Янкеееееее. с такива изкопаеми като вас каква промяна искаме ??
4
1
 
30
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
Ем нормално. То след 8 г. няма да има и българчета за ученици, за кво са ни учители. То нормалните хора с и без малки деца бягат яко дим на запад. Янка ша преподава на шведчетата.
3
0
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 1 година
Янка на какво е замязала, бррррр.
2
0
 
59
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Г-жо Такева няма ли най-накрая да си седнете на задника и да напуснете топлото кресло на шеф на СБУ заеман вече от 40 години? Не се ли уморихте вече само банкети и коктейли да ходите? На президента дават най-много 10 години вие от 40 и не се наситихте. С нищо не помогнахте на образованието , защото тази простотия делигирани бюджети в образованието вие трябваше да се противопоставите, защото не може качествата на един учител да зависят от това дали ромчетат му ходят на училище и дали учат.
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко Такева, след 8 години и деца няма да има.