Срив в образованието: След 8 г. без 39 000 учители

Такева: Бюджетът да финансира програми за преквалификация!
16 окт 2018 15:30, Анисия Иванова
233
Срив в образованието: След 8 г. без 39 000 учители
Архив: Булфото

След 8 години в системата ще липсват 39 000 учители, а само след 2 години - 10 000 учители. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такиева на дискусия, посветена на кадрово обезпечаване на българското образование.

"Недостигът на учители е изключително голям, затова една от основните политики е кадровото обезпечаване на системата. Преди година и половина Дирекция "Квалификации" направи едно проучване, което показва, че след 8 години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще липсват 6 млн. учители. Това изследване показа, че още от следващата година ще имаме изключително голям дефицит на учители по природоматематически дисциплини", обясни тя и допълни, в различните региони проблемът с кадровото обезпечаване е различен.

Ще се работи и по проект, с който всяка година да се обучават по 600 учители, които да получават педагогическа способност, включително и ресурсни учители.

"В системата ни има 22 600 деца със специфични образователни потребности и за тях не достигат ресурсни учители. В България има 4000 ресурсни учители, но тук влизат и педагогическите съветници и психолозите, които не са учители. Около 1460 са ресурсните учители", уточни тя.

Такева е убедена, че програмата трябва да бъде целево финансирана от републиканския бюджет, за да може след 10 години да няма такава "голяма дупка от специалисти", нужни за образованието.

Тези специалисти ще бъдат обучавани от 3 университета в България, а обучението ще бъде в рамките на 1 година.

"Убедена съм, че колегите, които имат висше образование магистър, било по инженерство, било по икономика, за 1 година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават", каза още председателят на СБУ.


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 месеца
В САЩ и ЕС са решили този Проблем , много добре . Назначават Учители Инженери , Лекари , Висшисти . Не е необходимо да си завършил за Учител за да Преподаваш на ДЕЦА .Програмата на Министерството на Образованието е писана с Комерсиална Цел - да вземат Пари някакви Неуки Професори , Шлосери и Инженери на по 100 години - познаващи Жичната Крушка и *ь*.Не пиша глупости - Как Може в България да умре Млад човек поради липса на Лекари ??? При положение че лекарите са вече около 50 000 човека на зоб .
174
1
 
20
 
! Отговори
Барселона преди 6 месеца
И.....като се втурнат тези инженери да стават учители и да получават по 600...650 лв....или икономистите.....глупости на търкалета.Тези нерви където ги хабят за да налеят акъл в главите на повечето недоносчета....и на старини задължително с деменция или депресия....
173
21
 
14
 
! Отговори
Яко е да си учител преди 6 месеца
Да си учител е яко.Преразкаваш 1 учебник на деца,които не ги интересува нищо и в края на месеца отиваш до банкомата и взимаш 600 лв.Много често даже си сам в класната стая и четеш вестник понеже никой не идва за 1-я час и всеки е на кафе или спи сладко.ОСвен това учениците те обожават понеже им завишаваш оценките и им извиняваш отсъствията,защото за да има училище трябва да има ученици и на практика никой не си гони учениците и не закрива паралелки.Аз обичам професията учител,нищо не правя и еОК
172
1
 
24
 
! Отговори
дам преди 6 месеца
И без това няма кой да учат в училищата.
Всеки втори абитуриент заминава в чужбина ...
Преди 20 години училищата имаше по 4-5 паралелки, от А до Д,
а днес се раждат по 50 хиляди от които 25 роми които, не обичат да ходят на училище.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

Заробване от северна азия!
170
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вярно ,няма такива учители и няма да намерите дори и да търсите .Защото това е частта в заробването на България дори и най-тъмното робство сме намирали начин да излезем благодарение на учители си -Ако си съхраним образованието ще се съхраним и като нация
169
1
 
32
 
! Отговори
Ника преди 6 месеца
Ами да раздадем дипломи на всички,които си мислят,че да си даскал,е проста работа.А Такева да си посипе главата с пепел,защото и тя има грехове към българското учителско съсловие.Задкулисните й договорки са известни.От театър няма нужда.
168
1
 
21
 
! Отговори
Е мека преди 6 месеца
Няма учители, лекарите напускат, медсестри - бягат презглава!

Важното е да има СТАБИЛНОСТ и ХАСФАЛТ!
И че рестартирахме АЕЦ БеляНЕ!
И върнахме военната служба!

УРА, другари СИКАЖИИ!
167
0
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 месеца
Какви са тези учители дето още я търпят тая да им е шеф на синдиката и да живее на гърба им. Като е толкоз отворена що не се захване с инспекторатите от където смърди отвсякъде и откъдето иде цялата мизерия. Образованието е по-политизирано от каквото и да е. Шефьт на инспектората според партийната си принадлежност коли и беси. Учители могат да станат само удобните. Пък директори само най-удобните. Щото малко-малко, ама и оттам се краде
166
16
 
13
 
! Отговори
Учител Тарикат преди 6 месеца
На времето се напивах всяка вечер и завърших с 3-ка учителския. Сега ходя на работа,чета един учебник по История и го преразкавам на децата.В края на месеца си взимам 600 лв ,задето мрънкам под носа си в 1 класна стая,а децата са на кафе та някой път като няма ученици си тръгвам по-рано от работа. С тея 600 лв дет ги взимам като си платя сметките оставам на нулата,но без друго живея с мама и татко та да плащат сметките,нямам деца,щото съм беден и мързелив.Но все пак не правя нищо,а взимам 600 лв
165
1
 
22
 
! Отговори
Halloween преди 6 месеца
Тази дърта вещица що не се е пенсионирала, да освободи място за млади хора, ами и акъли дава.
Бг у-щата произвеждат предимно тикви и кратуни ... и маймунекенки и мудели.
164
3
 
20
 
! Отговори
Шнорхел преди 6 месеца
Учителите да учат рoмски щото след няколко години само на тях ще преподават
163
2
 
13
 
! Отговори
Още 8 г. хрантутене преди 6 месеца
на мастодонта БАН и чак тогава висшистите от БАН да станат учители или университетски преподаватели?! Де е Киро - на кирия!
Те и сега обикалят разни измислени колежи и филиалчета на ВУЗ-ове и четат там остарели лекции, докато заплатите им в БАН си вървят, като полагаема им се социална помощ. Докога бе?
Според техните отчети, на всеки вложени 10 лв бюджетни пари, икономическият ефект е за 2 лв. Но реално може и да не е така, може да е и по-малко.Доклади на регионални конференции четат и учителите
162
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо тя вдигна стачката?
161
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заради такива като тая дърта номенклатура Такева образованието е на това дередже.
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до дАнъдън му или Йо
YOU WANT ... MONEY.
159
0
 
21
 
! Отговори
учител преди 6 месеца
Янка Такева е един от главните виновници за разпада на образователната система !
Учителите са без всякаква възможност да влияят на възпитанието на децата ...
158
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ И ДИ-ВАЦИ САМО ДА ОСТАНАТ, ЩЕ Е ... ЛУКС.
157
7
 
5
 
! Отговори
аноним преди 6 месеца
Като си спечелих честно конкурса защо е назначен друг човек?Как директор на уще ме питат ти защо не си дала децата си в нашето квартално уще а учат в съседното и щом като е така защо си дошла да кандидатстваш в това?Учителите калинки70%.Вчера се водих на 11 тролейбуси. УЧЕНИЦИ ОТ 149 с 2 възпитатели.Учителите седнали отпред и си говорят извръщам глава и само подтикват слушайте.На учителите не им пука шест за децата,ако са до тях какво ще им стане.А бяха млад мъж и млада жена. Всички в 11 бяхме в
156
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой няма да иска да работи професията колкото и високи да направят заплатите- децата са невъзпитани, агресивни, без задръжки, а в по горните класове бият учителите си и това е гордост за тях.