Общежитие мое, ад мой: Проблемите на първокурсниците

Освен покрив общежитията предлагат и мухъл, дървеници...
Обновена: 17 окт 2018 15:02 | 17 окт 2018 11:00,
101

Малко след началото на академичната година, в пълен контраст с емоциите около приема и старта на висшето образование, голяма част от студентите са шокирани от условията на живот в общежитията, критериите, по които се настаняват студентите и не на последно място - дългото чакане на опашки, за да се плати месечният наем.

Още по темата

След първия етап от настанителната кампания някои от първокурсниците в СУ биват настанени в стаи на Медицинския университет. Младите хора обаче освен покрив над главите си, получиха дървеници, мухъл и изтърбушени легла.

"Проблемът тръгна от това, че успехът ми не беше достатъчно висок, за да получа общежитие на първия етап от класирането. Затова ме настаниха в стая на МУ София", разказа пред Bulgaria ON AIR Радослав, един от студентите.

Други младежи пък са били настанени в блокове в столичния кв. "Княжево", където условията за живот били нормални, но неудобство им създавало това, че кварталът е краен се налага да пътуват за лекции всеки ден по над час.

От настанителната комисия обясняват, че към момента няма никакви свободни места в общежитията на СУ "Св. Климент Охридски".  Три от блоковете били в основен ремонт и заради това се наложило в момента да се ползват стаи на други университети. Но обещават, че студентите ще бъдат преместени, след като работата приключи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
10
 
! Отговори
52, преди 5 години
Никаква теория не се овладява както трябва, без студентът да вижда как практически се прилага ученото от него в процеса на самото обучение.Другото е нашенска работа-назубрил учебника, не можещ едни натоварвания да си сметне.Такъв и за работа не става.Така не се учи.Това не следва да е модел за добро образование. Теорията и практиката, ако не вървят съвместно,правят от ученото буламач.Чакай ти на 40-50 години трудов стаж...Той не може да почне.И след 2-3 години забравя и това, което е накълвал.
52
3
 
4
 
! Отговори
AнoH преди 5 години
2. Коментира се, че има чалготеки, кръчми и т.н. Драги столичани, младежите от провинцията не са си ги донесли от село. Тези заведения са собственост на софийски"бизнесмени", приближени на кмета и правителството. Често се коментира,че в сътветния квартал само се пие, купонясва и т.н. Всъщност посещаващите заведенията в Студ. град в по-голямата си част са от София- вижте софийските автомобили и тълпите абитуриенти през месец май. Много хора по кръчмите очевидно не са студенти.
51
2
 
11
 
! Отговори
AнoH преди 5 години
В коментарите под статиите за Студ. град има две основни опорни точки:1. "За токова пари-толко!" Ами не - общежитията са скъпи като се направи сметка. Имаш около 30 кв. м стая за трима души. Всеки плаща по примерно 30 лв. Държавата доплаща още толкова. Получават се около 540 лв, ако се отнесе за 90 кв. м площ. Т.е. клони към обичаен наем за София, но пък условията са ужасни. А те са такива защото администрацията краде. А тя не е "от провинцията". Целта е максималната печалба, а не би трябвало.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49,Не може всичко и теория и практика и т.н. да се научи за 4-5 г. Важното е теорията добре за 4-5 г., а останалото след това има време 40-50 г. трудов стаж и ще се научи във фирмите.
49
5
 
9
 
! Отговори
49, преди 5 години
Има отпаднали, не споря. Но нормално образованието на хората не е като нашето - тук виреят зубрачите - назубрят учебника и го издекламират, пишат им 6 и самочувствието им се помпа. А познания реални - няма. Не в зубренето на факти е доброто образование. А в практическото решаване на задачи, свързани с теорията, която ще научиш. Но там само на гола памет и преписване не може да се кара.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44, Отпаднаха имаше 2 два записаха Машинни инженери в Бохум отпаднаха в момента са УНСС работят телефонисити.. Момиче медицина в Кьолн отпадна в момента записала социология в Берлин.. Момиче информатика в ТУ Мюнхен отпадна - срам е и не потдържа контакти с никой.. Завършиха икономистите ..
47
1
 
10
 
! Отговори
45, преди 5 години
Ми то само в България завършва всяко, което запише университет. Нормално е да не завършат всички. Но пък достатъчно много наши студенти и учат, и завършват и работят след това в чужбина. Да, плашат се върналите се тук, понеже там се иска наистина яко учене, за да преминеш. Обаче като схванат върналите се в България, че тук вземаш изпит само като се явиш, и бързо-бързо се записват и се дипломират. Само дето тая диплома после за никъде няма да им трябва.
46
3
 
12
 
! Отговори
44, преди 5 години
Що си съчиняваш? Имам познати деца - медицина, фармация, инженерство, архитектура в Германия - ми учат си и имам и дипломирани вече познати. И нито едно от тях не е от НЕГ София. От провинцията са децата. Просто учат. Останаха си там, разбира се. Няма да се връщат тука я, да си губят времето и живота! И икономиката им не се учи като тук - явил се на изпит и ти го дават. Това е също сериозна наука, но си иска сериозен университет. Не като УНСС и подобни места за прекарване на времето.
45
2
 
9
 
! Отговори
nnn преди 5 години
Тези стаи изглеждам малко по-добра от тази, в която аз се нанесох в бл. 24 преди 15 години и някак оцелях 4 години в нея. ОБАЧЕ.... си я пребоядисахме, изчистихме - О, Боже, сами! Донесохме си перденца, стар килим и стана доста обитаема. Е, никой не се е гътнал от легло с пружини, стига са мрънкали. Освен това, само няколко блока не са ремонтирани все още. По наше време ПВЦ дограмата и някакви нормални плочки в банята не съществуваха като понятие.
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
иска ви се , но няма да завършите на запад - пълно е с такива опитали един-два семестъра и се завърнали и записали УНСС .. Толкова са уплашени че дори ТУ-София не записват , А УНСС че е лесничко..
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се изхвърляйте бабалюги - Германия не е за всеки , 30-40 отпадат.. От моя клас в немската завършиха само икономистите един гей и едно момиче.. 60% от заминалите в Германия отпаднаха - най-добрите отпаннаха и то добри специалности - медицина , информатика и електроинженер .. Завършиха само икономисти професия безработен.
42
1
 
9
 
! Отговори
Пецката, преди 5 години
Затова не предпочетох Амстердам. Много е уредено образованието в Нидерландия. Страхотно е. Преподаватели, лекции, семинари, практическо приложение. Има и добро кредитиране за работещи до 2 часа дневно студенти. Работата плюс кредита - това си е прилична сума за издръжка. Като сметнеш, че таксата е мижава от тази година - струва си. За транспорт също има подпомагане добро.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, че 30 лв. наем, ако е такъв, е нищо и човек може и сам да си оправи стаята. Но за какво харчат парите собствениците на общежитията? Държавата ги спонсорира. Предвидени са пари за ремонт. Кой ги опапва редовно? Къде отиват? това, на кадрите горе, е недопустимо.А че нашето образование е с много ниско качество - това е вярно, но е друга тема. Точно това ме кара да не оставям моите деца да си губят времето тук. Някакви лекции на по 50 години, давност ги хванала. Теория суха и нищо повече.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да наема двама души да ми помагат за 3 дни, заедно с консумативите ще ми излезе едни 200 лева. Откъде да извадя 200млева.."Няма да наемаш, а ще им помогнеш от своя страна. Хем плащачи, хем нямат пари.
39
0
 
9
 
! Отговори
Пецката преди 5 години
До Анонимен 28Прав си за Нидерландия. Но там се оправят само най-читавите. Но, пък, ако учиш в UvA, лекциите са ти разбишкан из целия Амстердам...
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студентите в Германия могат да работят 15-20 часа седмично .. Упражненията са задължителни .. Трудно е да си направиш график трябва да взимаш по 22 кредита на семестър и да си удължиш обучението.. Ще завършиш баклаварър ако работиш вместо за 3г. за 5г. Познавам хора учили 7 години за бакалавър
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като почнат с тъпите коментари, че 10 кила латекс бил 5 лева. Ами като е 5 лева защо не са ремонтирани общежитията"-Да си ги боядисат сами, така ще ценят труда си и няма да оставят *** след като се изнесат.
36
0
 
9
 
! Отговори
31, преди 5 години
Ако родителите нямат средства, не е нужно да се учи в Англия, където образованието си е платено минимум 9 хлд. паунда на година. Върви в Шотландия. Върви в Дания или Швеция - там и такси няма даже. И се поинтересувай от различните видове кредитиране - има много добри предложения. Тук, пак питам, какво ти отпускат, с каква лихва и от кога почваш да плащаш? Спомени и банката. Нека видим реална информация, след като предлагаш бг студентски кредит като изход.
35
0
 
11
 
! Отговори
Габровец, преди 5 години
То хубаво си мечтае Дончев, но който е самостоятелен и с акъл в главата си работи навън, дори и тук да е завършил.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Да наема двама души да ми помагат за 3 дни, заедно с консумативите ще ми излезе едни 200 лева. Откъде да извадя 200млева... Сега разбирам, защо толкова младо момичета проституират...