Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател
Обновена: 22 окт 2018 09:36 | 22 окт 2018 07:00,
197
Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?
Снимка: Reuters

Над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, сочи доклад на екрокомисаря по образованието Тибор Наврачич. Това означава, че почти всеки втори ученик не може да осмисли текста.

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател, като в доклада се посочва още, че нещата не се подобряват, а напротив – влошават се.

През 2014 г. процентът е 39.4%, през 2017-а той вече скача на 41.5%.

В доклада се проследява изпълнението на шест образователни цели, които страните членки трябва да изпълнят до 2020г. Според една от тях процентът на децата с недостатъчни знания и умения по четене, математика и науки трябва да падне под 15 на сто.

Другите са свързани с ранното отпадане на учениците от образователната система, обхватът на децата в предучилищно обучение и нивото на заетост сред новозавършилите.

При работещите новозавършили имаме чувствително подобрение - от 65.4% на 77.7%. Средно за ЕС процентът е 80 на сто. Важен акцент, който трябва да се изпълни е и висшистите между 30 и 34 г. да стигнат до 40%.

По този показател страната ни има подобрение – от 30.9% през 2014г., то през 2017г. висшистите между 30 и 34 г. са достигнали 32.8% от всички.

"България прилага реформи на всички нива в образованието, то е сред политическите приоритети. Въпреки че мерките все още не успяват да се справят с предизвикателствата има целенасочени усилия за намаляване на ранното детско отпадане от училище", отбелязва еврокомисар Тибор Наврачич, цитиран от "Монитор".

За да докаже твърдението си той дава пример с увеличаването на учителските заплати, въвеждането на дуалното обучение, подобряването на дигиталните умения и подобряването на включващото образование.

Същевременно Наврачич не пропуска да отбележи, че страната ни традиционно инвестира малко в предучилищното и началното си образование. В доклада си той посочва, че това са области, които са ключови за равния старт и за превенцията на неравенствата в доходите.

Еврокомисарят отбелязва още, че родният модел на финансиране бил ревизиран, с цел да се отделят допълнителни ресурси за децата в неравностойно положение в училище.

Освен това отчита подобрение и по отношение на знанията на българските ученици по гражданско образование, което също е в резултат на скорошни мерки на България.

"Предизвикателството да бъдат включени ромските деца в училище обаче остава голямо, а педагогическото съсловие застарявало", констатира той.

В заключение еврокомисарят посочва, че уменията на висшистите и на тези, които завършват професионално образование не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на пазара на труда в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
15
 
! Отговори
затлъстяло ченге преди 5 години
а на мен нищо не ми трябваше да чета, да разбирам и уча за да стана горд член на (Г)рабиме (Е)вропа (Р)ушиме (Б)ългария и зароботя няколко милиарда народни пари.
144
1
 
14
 
! Отговори
От който иска преди 5 години
Става и още как?Не ми се говори колко зъболекарки и лекари познавам, на които директно, лично бих им скъсал дипломите.Да не ви отчайвам, нещата са трагични, особено като ги задължават да не ги късат.Що турци и македонци учат платено в БГ и ми е идвало..., какво ми е идвало...Твърдя, съзнателно се съсипва образованието, не само на местно ниво!
143
0
 
3
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
Какво заглавие! Но какъв синтаксис!?
142
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПичИаз това разправям ама никой не иска да чуе. Щом учениците на една госпожа получават ниски оценки време е тя да се замисли, че това е резултат от нейното преподаване. Не може всички да са *** и неразбиращи. Пример: Маркова - преподавател по математика.
141
0
 
20
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
не се кахърете, сезона на Тиквите е, Хелоуин идва, важното е да празнуваме!
140
6
 
8
 
! Отговори
абв преди 5 години
Ами като са ги затрупали с един куп учебници с изсмукани от пръстите уроци и упражнения-това е резултата!
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 141Те си я вършат, ама МОН право това доста трудно.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До който искаВече не стане така. Светът вече приеми през този етап, където важни бяха само образованивто и семейството ти. Та дори и да се казваш Буш и да си с диплома от Харвард. Мож еи д а успееш, да се навре на някой малък държавен пост, но до там. Нито в бизнеса, нито в сериозната политика, ще изкараш дълго...
137
7
 
9
 
! Отговори
? преди 5 години
Хм,учителите не си вършат работата добре ,но заплатите им се вдигат и ще се вдигат -и за какв заслуги?
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А е, 134 - ти сигурно си мислиш, че Владетелят на Макиавели е книга с препоръки и насоки з младите хора, а?
135
3
 
17
 
! Отговори
Който иска преди 5 години
Факт е, че повечето учебници са написани на непонятен за самите творци език.Питах дете за (относителна) стойност на Пи, каза ми, продължих, а значението: Йок.Което значи, децата зубрят, а не им се обяснява с прости примери.Утре порастват, завършват, но остават на ниво зубър, няма да станат учени, а амбициозни хора с комплекс за малоценност, те ще завършат и Харвард, но осъзнаващи непълноценността си, и заемайки постове, почват да мачкат и проявяват агресия. Или се затварят в себе си - тъжно!
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До. 137И ще ни трябват двойно повече сгради и учители. България, ко си пропуснал да забележиш, е бедна страна.И не, старите селски училища не стават, защото никой не живее вече там.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 130Ронурт Грийн и Джон Грийн, са толкова а близки, колкото са Къци Въпцаров и Никола Въпцаров ...
132
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското училище е такова,че убива у децата желанието да учат.Безинтересно,ретроградно,каращо ги да зубрят ненужни работи които никога няма да потрябват.Без практическа насоченост.Започващо в час когато детския организъм още спи.С гад-ни тоалетни-не могат ли дасе дават под аренда,вместо децата да се стискат?Бг.е от много малкото държави където въпреки малкото деца се учи на две смени.Вместо една и да започва примерно от 9,00.Достатъчно ли е?Последващата неграмотност е следствие на всичко това
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По този показател страната ни има подобрение от 30.9% през 2014г., то през 2017г. висшистите между 30 и 34 г. са достигнали 32.8% от всички."Смятайте колко купени дипломи като Норките. Изобщо не ме интересуват минусите, които ще ми сложите ела те в реалността.
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132Направо от първи до 7ми клас "Хари Питър", после "Здрач" , а накрая "50 Нюанса Сиво".И какво стана с помощните училища?
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 130Робърт Грийн ще е полезен за учениците. Книги като 49 закона на власта, 50-тия закон и др негови са книги от които може да се научят много неща.
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем неграмотни, хем неморални, хем нямат социални умения, хем нямат и професионални квалификации...Ало МОН! Как е идеята за тово образование бе?
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСъс Стивън Кинг.
126
4
 
3
 
! Отговори
бай Тодар преди 5 години
Децата да ядат повече банани, в банана има витамини които стимулират мозъка!