Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател
Обновена: 22 окт 2018 09:36 | 22 окт 2018 07:00,
197
Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?
Снимка: Reuters

Над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, сочи доклад на екрокомисаря по образованието Тибор Наврачич. Това означава, че почти всеки втори ученик не може да осмисли текста.

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател, като в доклада се посочва още, че нещата не се подобряват, а напротив – влошават се.

През 2014 г. процентът е 39.4%, през 2017-а той вече скача на 41.5%.

В доклада се проследява изпълнението на шест образователни цели, които страните членки трябва да изпълнят до 2020г. Според една от тях процентът на децата с недостатъчни знания и умения по четене, математика и науки трябва да падне под 15 на сто.

Другите са свързани с ранното отпадане на учениците от образователната система, обхватът на децата в предучилищно обучение и нивото на заетост сред новозавършилите.

При работещите новозавършили имаме чувствително подобрение - от 65.4% на 77.7%. Средно за ЕС процентът е 80 на сто. Важен акцент, който трябва да се изпълни е и висшистите между 30 и 34 г. да стигнат до 40%.

По този показател страната ни има подобрение – от 30.9% през 2014г., то през 2017г. висшистите между 30 и 34 г. са достигнали 32.8% от всички.

"България прилага реформи на всички нива в образованието, то е сред политическите приоритети. Въпреки че мерките все още не успяват да се справят с предизвикателствата има целенасочени усилия за намаляване на ранното детско отпадане от училище", отбелязва еврокомисар Тибор Наврачич, цитиран от "Монитор".

За да докаже твърдението си той дава пример с увеличаването на учителските заплати, въвеждането на дуалното обучение, подобряването на дигиталните умения и подобряването на включващото образование.

Същевременно Наврачич не пропуска да отбележи, че страната ни традиционно инвестира малко в предучилищното и началното си образование. В доклада си той посочва, че това са области, които са ключови за равния старт и за превенцията на неравенствата в доходите.

Еврокомисарят отбелязва още, че родният модел на финансиране бил ревизиран, с цел да се отделят допълнителни ресурси за децата в неравностойно положение в училище.

Освен това отчита подобрение и по отношение на знанията на българските ученици по гражданско образование, което също е в резултат на скорошни мерки на България.

"Предизвикателството да бъдат включени ромските деца в училище обаче остава голямо, а педагогическото съсловие застарявало", констатира той.

В заключение еврокомисарят посочва, че уменията на висшистите и на тези, които завършват професионално образование не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на пазара на труда в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
11
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
Всеки нормален човек, който е прочел повече от Винету, знае, че най-големите престъпници на планетата са банкерите...
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги мразех неонацистите и сега не ги харесвам но вече ги разбирам.Увличат се по тази идеология защото тя създава поне едно фалшиво усещане за издигане над изтънялото материалистично капуралистическо само изяждащо се стадо.Но нищо те и роби трябват на тая планета а от продажника и материалиста по добър роб няма на единия бутни пари на другия храна и вече са готови и краката да ти целуват с тия *** сигурно фюрера Тръмп е истински горд най-накрая смаза Европа.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малеев, божкееее.... Как хулите свещения българско народ.... Предатели и родоостъпници....
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 105Не знам братле.. Нарко дилърите въртящ милиони, ама банкерите въртят трилиони ;)
101
1
 
8
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Златния телец ще погуби цивилизацията ни, ако се продължава така. Ти ис идеален пример за дебилщината на 80% не от народа ни, а от цивилизацията ни.Наркодилъра или наемния убиец изкарва сигурно 10 пъти повече от брат ти. Ако ти кажат, виж кво, да работиш нормално е пълна загуба на време, ела да убиваш и да продаваш дрога, на тях ли ще повярваш, само защото изкварват повече пари?Четенето на художествена литература изгражда и обогатява човек, научава го да мисли и разбира света около себе си.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тези дето още не са обожествили парите или някой друг модерен псевдосбсолют първо училището е точно за да те учи на норми и морал а като не щеш отивай да ставаш наркопласьор или да се гониш с други подобни на теб в Афганистан а който пък на всичко за пари е готов рано или късно е готов и за обратна любов и ей така капитализма роди *** идеологията.
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е заради тези,които им пишат текстовете и учебниците. .
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До титиТа тъповати са новите българе, няма спор.-Това е вярно!
97
3
 
1
 
! Отговори
Стенли преди 5 години
До 97Ама сега, ще ме обиждаш ли? ***! Всичките бедняк-имтелигнети сте такива. Нищо немпризувеждатв, само хленчите. Не мщокмагатв, само хулите. Ако ще си безполезен, поне не пречи.
96
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да българския народ отдавна е генератор на безсмислени глупости като парица царица и преклонена глава сабя не я сече, но реалността е обратната има някой който няма пари но има мозък да владее потока им и така бързо си ги набавя и превръща в роби тия дето парицата им е царица а преклонената глава тая идва я опитаха в средна Азия като идваше Чингиз хан знаете ли защо не знаете за това точно така никой не оживя че да разкаже за кофти резултата от експеримента
95
1
 
10
 
! Отговори
тити преди 5 години
До СтенлиВ края на деня казват англетата, на български е в края на краищата. Дори това не ти увира тъпата глава. Та тъповати са новите българе, няма спор.
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95Тестов или изпитвания, аз учих всичко наизуст. Все тая, да ти кажа. Който му се учеше, се научи.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтенлиВиж, каквото и да си говорим, в края на деня, народът е казал "Парица - царица".--"Светият Граал" на офцете!
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84Работи в JPMORGAN & Chase. И твърди, че е една от най-добрите компании на света и помагат за развитието на световната икономика.
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?-Тестовата система - търсете там вината! "Въпрос с 3-4 отговора, единият от които е верен!" - това НЕ дава знания, така НЕ се учи! Тотално сбъркано "обучение"! Това не ги учи да мислят с разбиране, за да може да намерят верният отговор! - Изпитване - на дъската, устно! Разсъждение по темата! Доказване на теорема и т.н..- Контролни - без заданени отговори, само условие на задачатаТЕСТОВАТА СИСТЕМА Е ГРЕШНА, ТЯ РАЖДА ТЪ ПИ ОЛИГО ФРЕНИ
90
7
 
3
 
! Отговори
Лорт Тенренти преди 5 години
Умните деца вчера, взимат парички днес. Тъпите деца... Ами не взимат. Аз съм за - който завърши с под 5.00, да не му се дава ни работа, ни помощи и да мре. Малко натурална селекцийка, сейш' ли се?
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това"Толкова ли са се увеличили, а говорите, че социалните били под милион. Сигурно гонят 2 милиона, ако се разходите из северозапада ще видите, че на практика българско население има само в областните градове с тенденция да намалява. В селата са малцина.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей за тва сте бедни, носите втора ръка и ползвате китайски стоки 24то качество.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84Ако детето не разбира... Има Макдоналдс да дава работни места ;)
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 88Пърп... Говориш зА преди юнооооооооого години. Аз не живея в 19 век, а в 21 век. Вече робство няма.