Вълчев отсече: Джендър идеята няма място в училище!

Над 3500 учители и експерти проверяват учебниците
26 окт 2018 16:15, Анисия Иванова
32
Вълчев отсече: Джендър идеята няма място в училище!
Снимка: ФБ

И като министър, и като родител, не смятам, че "джендър идеологията" трябва да бъде проповядвана по какъвто и да е начин в училище. Уверявам ви, че ако има текстове в учебниците, или други прояви в образователната система, които проповядват "джендър идеология", ще предприема действия за преустановяването им. Това може да стане с искане на промяна на съдържанието на учебник, спиране на анкета или нещо друго, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елена Аксиева за нередности в учебник по биология за девети клас, които, по думите й, противоречат на Конституцията на Република България, предаде БТА.

Още по темата

В учебника пише, че "в зряла възраст младите хора достигат социална и полова зрялост", а другото дискутирано е, че има "хомосексуализъм", каза министър Вълчев.

"Нали не очаквате да скрием от 16-годишни деца термина "хомосексуализъм, а що се отнася до термина "сексуална идентичност", очевидно е от контекста, че става дума "за сексуална ориентация, а не за социална роля", отбеляза той.

"Аз самият не мога да видя в текста, който визирате, внушаване на "джендър идеология". Не съм нечувствителен към проблема и затова допуснах, че може да нямам "око" или не съм толкова голям специалист по "джендър идеология", като вас", с тези думи се обърна образователният министър към Елена Аксиева.

Вълчев отбеляза, че се е консултирал с различни специалисти, но и те четат и не виждат "джендър идеология". Отделно от това, авторите на учебника са уважавани учени, а не "джендър идеолози", заяви министърът.

"Съзнавам, че темата е актуална и привлекателна за политическо говорене и дори усещам надпревара в "антиджендър реториката", но, ако възприемем вашата логика да осъждаме и забраняваме всичко, което периферно, звуково или по някакъв друг начин, кореспондира с термини от "джендър идеологията", рискуваме да забраним цялото сексуално, здравно и дори гражданско образование", коментира министър Вълчев.

Той добави, че така рискуваме да забраним и говоренето за равнопоставеността на половете, рискуваме и "антиджендър" говоренето да прерасне в истерия или цензура.

Според образователния министър имаме нужда от положителен обществен разговор на какви ценности да възпитаваме децата си, на какви знания и умения да ги научим, как да ги направим добри хора и пълноценни граждани, как да им преподаваме сексуално образование, което изисква деликатност на преподаването. Тези разговори не трябва да водим в условията на морална паника, заяви министър Вълчев.

Той информира, че за този учебник по биология не са отпускани държавни средства, тъй като купуването на учебниците за девети клас не се финансира от държавата.

"По искане на народни представители сме сформирали не само комисия, но и "механизъм" за преглед на съдържанието на учебниците, както и на текстовете в тях с дискусионни и спорни моменти", каза министър Вълчев.

Той уточни, че над 3500 учители са се включили в този "механизъм" за четене на учебниците, както учени и преподаватели от висшите училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
иван програмист преди 5 години
В българия няма гейове защо трябва да учиме децата на нещо което не съществува досега като не се е изучавало та какво я колко ни е хубава държавата учете ги на селскостопански работи не на глупости
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички назначени уважавани специалисти са само с едно единно мислене, другите просто не са специалисти и така се стига до интересни тълкувания
27
1
 
3
 
! Отговори
ДО 28 преди 5 години
Много си прав , за Елтън Джон . Но не намираш ли разлика ?Всички ли Деца да станат Сър Ел ? И то да се учи в Училище как се става така .Много добре си го написал , и за това едвам се сдържам да ти кажа че си п .
26
5
 
4
 
! Отговори
Замислям се, преди 5 години
защото в дългия ми живот какви ли не забрани не са минавали:сега се чудя дали с това *** се плашат хората за неща,които са съществували:Аристотел,гръцки философи,любимата мечтана Сафо' на гръцкия остров.Сър Елтън Джон е от наши дни:ако пристигне със семейството си,Каракачанов ще го "презре"?А Кралицата го удостои със СЪР.Само "то" не е имало в древността или и подобни има мнго( мъже и жени) без определяне.Трябва да се замислим.Някога обявяваха за Вещици.Имаше филм с Марина Влади (1950).Не
25
4
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
В Света , тази така наречена *** Идеология се преследва от Закона - Това е подтикване на Деца момчета да се изнасилват от Мъже .Чудя се откъде поникна Семето в България на този *плод* ?
24
1
 
6
 
! Отговори
степан преди 5 години
Ще имали уволнени и наказани или и те са хора на БХК и Сорос и пак ще обърнат палачинката
23
3
 
9
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Няма смисъл да се пенявим по темата-Со.рос изтече в канала,а с него си заминават и всичките му адски творения!Можем вече да изметем тоя бо.к.лук и да започнем на чисто.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като прескочим периода 1944-1989 г. като твърде проблемен за спокоен анализ да си припомним, че в периода 1878 - 1944 г. на ВСЕКИ учебник за училищата (от началното до средното!) пише: "Одобрен от Министерството на просветата с ...(данни за документа)"!НА ВСЕКИ И ПО ВСИЧКИ ДИСЦИПЛИНИ!И тук се появяват въпроси: Сега така ли е? И ако не е - ЗАЩО? А ако е, то кой е одобрил въпросният учебник? Публикувайте състава на комисията, назначена от същия този министър. И т.н.Всичко останало е само дрън..
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е късно вече след като са вкарали подобни учебници в училище? И миналата година имаше подобни фрапиращи случаи на *** текстове.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експерименти, които изнервиха учители, родители и деца. Тях никой не ги пита, само ги задължава....
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да стигне до ученниците, трябва да мине през провврка от експерти, директори и много учители, които да си кажат мнението за всеки учебник и помагало по всичките предмети!!! А не да се взимат комисионни и да се спускат учебници и учебни програми от ***, еврейски и всякакви чужди организации, чиято цел е да объркат физически, умствено и психически децата!
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде на бас, че от целия учебник по биология, след цяла година "учене" ще запомнят едно-единствено изречение, и то е за "сексуалната ориентация".
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И много други порочни практики нямат място в училището!
16
7
 
15
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Интересно преди 89 учебниците си бяха наред, защо не ползвате материали от там? А да, шото юдеите ви плащат да ни затриете като народ, цига ни зация итурцизация до дупка
15
6
 
12
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Всъщност това което рискуваме при герб е държава на 1400г да изчезне под американския и юдейския ботуш, не под руския забележете .... Мъм мън мън само и само джендъризма да продължи. Като е тръгнал тоя соросогад да обясни в учебника по физика за геронтофилията, педофилията и бабоебството, самоубийството! Все пак на 16 трябва да са наясно с всички гадости нали! Да ви пукнат децата!
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е добре премислено. Депутатите уж отхвърлиха Истанбулската конвенция, но подмолно в учебници, в статии, в образователни материали упорито налагат *** идеологията. Няма как - някой им плаща, а както е известно, българинът ще продаде и майчиното си мляко за пари. Такива са предали и Левски навремето.
13
1
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Когато бях ученик учебниците се пишеха от учители. Моят учител по география беше автор на раздела за облаци. Имаше още двама учители за другите раздели.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя мишок соросоиден жендър какво се прави на ни чул-ни видял?Той не знае ли какви учебници е одобрил?За какво му плащаме огромна заплата?Бойкови калинки тихомълком прокарващи еврохейските директиви!
11
3
 
15
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
Е що си разрешил отпечатването на тия Джендърщини !?
10
10
 
7
 
! Отговори
Мими преди 5 години
Нещата са такива,каквито са!Дали ще го напишем в учебници или ще го премълчимтова абсолютно нищо не променя!