Проверки: Как издават бележки за отсъствия и защо ги прикриват?

Спрени социални помощи не били проблем за някои семейства
15
Проверки: Как издават бележки за отсъствия и защо ги прикриват?
Снимка: БТА, архив

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че има училища, които прикриват отсъствията на ученици и увери, че контролът ще е безкомпромисен.

Вълчев участва в заседание на координационното звено по механизма за задържане в училище. На втората учебна година от началото му акцентът вече няма да е толкова в записването, колкото в посещението на занятията от децата всеки ден.

Според него основната причина те да не са в клас е културна - липса на уважение към образованието у малчуганите и техните родители. Респектът обаче бил по-голям, когато институциите работят заедно.

Министърът отчете, че в резултат на работата на екипите, над 9 000 деца са записани допълнително в образователната система в началото на тази учебна година.

Държавата ще работи за информационна свързаност по механизма, която да повиши контрола, ще се проверява и как се издават медицински бележки за отсъствия, стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев.

Според него трябва да се провери достатъчни ли са глобите и налагат ли се, когато трябва.

Заради натрупани повече от 5 отсъствия за периода септември 2017 г. – януари 2018 г. са спрени 55 000 месечни помощи за 2,1 млн. лв. Предстои да бъдат спрени помощи за още толкова средства.

Оказало се обаче, че част от тези семейства получават и други социални помощи и тези не им били "основна тема".
 
Все пак за първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите училище младежи намалявал - от 13,8% на 12,7%.

Седем души на почти 19 години пък поискали да учат за първи път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като спрат детските добавки за отсъствия,социални грижи дават еднократни помощи,които са по-големи от спрените детски......
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"учителите им са назначени не по професионализъм, а по партийна принадлежност и връзкарщина" - За сега само директорите се подбират по посочените критерии. Може би от догодина ще ги приложат и за учителите.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОН веднага да премахне делегираните бюджети.Те са предпоставка за нарушения.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8На високи позиции в МОН са неграмотни, какво останало за обикновените хора.Неграмотниците стават учители и подготвят следващото поколение неграмотници. Как очакваш учениците да са грамотни и образовани, след като учителите им са назначени не по професионализъм, а по партийна принадлежност и връзкарщина?
9
0
 
9
 
! Отговори
ку.хи лей.ки преди 5 години
До Анонимен 7ЗА БЛАГОДАРНОСТ, ЧЕ ТИ Е ИЗВИНЯВАЛА ОТСЪСТВИЯТА, ТИ СЕГА Е "ИЗПЯ" ВЪВ ФОРУМА. Т.ЪП СИ БИЛ В УЧИЛИЩЕ, ТАКЪВ СИ СИ ОСТАНАЛ И СЛЕД 10 ГОД.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че и на българите вече не им пука...А неграмотни - буквално неграмотни - има и в 12 клас.Съркана и опростачена държава произведохме, та всичкото това е съвсем закономерно - каквато е долу, такова е и горе!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е батко тия топлата вода откриха ... още като бях аз ученик преди 10 години класната ни ги извиняваше ... и не допускаше човек с повече от 5 неизвинени ;д
6
0
 
25
 
! Отговори
Нашите преди 5 години
специалисти по източване на социални ситеми дори в Германия не могат да ги спрат, дето всичко проверяват и ти висят на главата пък камо ли нашата пълна анархия да успее да хване нещо. Има в БГ цели села от етноса дето са болни и освидетелствани от ТЕЛК. То извинителните бележки си е направо фасулско направо.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен, аналогично на членовете на обществото, държавата започва да изтрещява в желанието за тотален контрол и пресинг над всяко човечЕ ! Тази тотална преса върху хората, която е поета по всички възможни фронтове - от училището, през всякакви данъци, такси, цени на консумативи и храни и стигаща скоро и да "такса въздух", ще доведе до обратнитя ефект - тотален разпад и пълен нихилизъм от хората, към държавата.Много контрол, много нещо! А желанието за много контрол, говори за много страх!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бележките за отсъствия на ученици са същите като тези на депутатите, само дето децата не получават по 8 бона заплата.
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е за кво да ги вкарват в клас, да седятъ на топло ли.. то кат не иска - нема да учи. Що не кажете, че има ромчета в 4 клас, които не могат да четат и пишат?
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спиране на всички социални помощи за питиетата.Пътят им е към Германия,да се устроят там докато Меркел съвсем не е сдала багажа.
1
0
 
30
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Хе как се издавали бележки що за въпрос всичко зависи от цвета и броя на едни други бележки. Няма невъзможни неща по същия начин се издават и решения на ТЕЛК за инвалидност цели села са астматици от мало до голямо и то от един етнос.