"Нашите пълководци" оживяха във Военния клуб в София

Авторите представиха новия проект на Българска история и ЗАД "Армеец"
Обновена: 9 ное 2018 18:01 | 9 ное 2018 16:37,
3

Авторите на проекта. Снимка: Димитър Кьосемарлиев

На официална премиера във Военния клуб в четвъртък авторите от "Българска история" и ЗАД "Армеец" представиха новия образователен проект, с който да провокират интерес към изучаване на родното минало.

Пред пълна зала и над 300 души "оживяха" някои от най-големите български герои на Следосвобожденска България. Два от филмите от новата документална поредица "Нашите пълководци" на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец" бяха представени на официалната премиера на образователния проект снощи в голямата концертна зала на Централния военен клуб в София.

Десетки учители, ученици и любители на историята, посетиха премиерата и гледаха два от филмите от поредицата, посветени на българския революционер и офицер Олимпий Панов, който се включва в Руско-турската освободителна война като опълченец, и на един от героите от Първата световна война – Стефан Тошев.

"Нашите пълководци" включва 10 късометражни документални филма, посветени на забравените български пълководци – великите българи, участвали в петте войни от периода 1885-1945 г.  Освен Олимпий Панов и Стефан Тошев, поредицата представя още военните постижения на Георги Вазов, Стилиян Ковачев, Данаил Николаев, Георги Тодоров, Димитър Добрев, Георги Радков, Владимир Стойчев и Георги Векилски.

"Избрахме и по-известни личности, и по-малко познати, тъй като искахме да съхраним образователния характер на поредицата. В "Нашите пълководци" ще видите личности - някои от тях много противоречиви, както времето, в което са живяли. Ще видите политически опоненти – и в онова време е имало деление на фили и на фоби. Но ги е обединявала любовта към отечеството, подвига, героизма. Иска ни се това да е поуката от цялата поредица за съвременното ни общество – всички сме различни, но в крайна сметка не това е важно. Важно е какво оставяваме след себе си на страната, в която живеем. Всички личности в "Нашите пълководци" са оставили след себе си спомен за един подвиг, който вдъхновява и днес и заради който сме тук", обясни Константин Велев – Изпълнителен директор на ЗАД "Армеец".

"Поредицата е естествено продължение на първия ни проект с колегите от ЗАД "Армеец" – "Българско военно чудо". Сега решихме да се фокусираме не върху събитията, а върху личностите. Защото в крайна сметка събитията сами по себе си са нищо без хората, които стоят за тях", заяви от сцената Иван Кънчев от "Българска история".

"Включихме личности с различни професии, характери, различни политически пристрастия, които са част от едно общество – обществото на Следосвобожденска България. И тогава хората са имали различия и проблеми, дори повече от нас днес, но са имали и обща цел да правят добро за страната си. Затова е добре понякога да правим съпоставка между онова време и днес, да се усмихваме и да правим неща, които ще ни помогнат да живеем по-добре в нашата страна", категоричен бе Мартин Стаматов от "Българска история", който е и режисьор на проекта.

И тази година образователният проект, чиято цел е да провокира по-голям интерес към историята сред учениците, ще обиколи цяла България. От "Българска история" ще проведат открити уроци с филмите от "Нашите пълководци" в десетки училища из цялата страна.

Още в средата на ноември те поемат към Лясковец, Велико Търново, Търговище и Плевен, където ще бъдат раздадени дискове с поредицата безвъзмездно за образователни цели, за да могат учителите да разнообразяват и "оцветяват" часовете си по история.

Филмите от "Нашите пълководци" ще бъдат достъпни за всички и онлайн. Всеки вторник авторите от "Българска история" ще публикуват по един филм от поредицата в социалните мрежи (всеки вторник във Facebook и всеки четвъртък в Youtube), като епизодите могат да се гледат безплатно и в каналите на ЗАД "Армеец".

Филмите ще направят своята премиера и в българския телевизионен ефир на 11 ноември, от 16:30 часа, в предаването "Операция:История" по Bulgaria ON AIR. Всяка неделя "Операция: История" ще излъчва по един филм от "Нашите пълководци". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен, но с топки преди 5 години
Необразовани анонимници се присмиват на величието и успеха на собствените си деди. Явно това не им стига и го правят и с успеха на тези младежи. Малки достойства ли имате отдолу, че така ви дразнят така недостижимите за вас успехи на хората в миналото и настоящето ве? Ххахаха! На стената отзад разпознах Векилски и Вазов. Не знаете кого плюете бе нещастни смешки такива! Евала за проекта, евала за ентусиазма! Снощи гледах епизода за Панов и поздравявам всички замесени в неговото създаване!!!
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека сравним нашите "пълководци" с тези на истинските държави и принуса от тяхния подвиг който се бележи с днешните им успехи! А при нас така ли е?
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще се наслушаме на лъжи за велики български пълководци, велики българи, велика българия на три галактики ... пръъъъъъъъъъъъъц ...