Ректорът-плагиат от ТУ Варна – освободен!

Росен Василев станал професор благодарение на преписи
9 ное 2018 17:00, Джесика Вълчева
46

5755 гледания   |  Още видео

Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство. Това стана ясно след проверка на Комисията по академична етика към МОН.

Срещу проф. Росен Василев са постъпили сигнали, които твърдят, че академикът е станал професор и доктор на науките благодарение на дословно преписани чужди трудове.

По думите на министър Красимир Вълчев решението на Комисията може да бъде обжалвано пред съда и проф. Василев да докаже, че твърденията за плагиатство не са верни. Пред органа, който следи за академичната етика към Министерството, обаче, ректорат на ТУ Варна не е успял да опровергае твърденията за измамата.

"Комисията се състои от специалисти, които са авторитетни учени и са произнесли, че има плагиатство. Доверявам се на тяхната експертиза и становище", коментира министър Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

От ръководството на Техническия университет обаче категорично отричат заключението на доклада на Комисията, че за да стане професор, Василев е ползвал трудове на свои колеги без да ги цитира.

От университета заявиха, че от просветното министерство не са предоставили на Василев сигналите срещу него и обвиненията ще се разрешат по съдебен ред.

А министърът на образованието разкри, че Комисията работи по още три сигнала за плагиатство.
 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 месеца
До pak az: Служебният ректор трябва да организира избор на нов ректор -какво неясно има. Заради Р. Василев се наложи да се променя закона за научни звания и степени. Съгласно закона ректорът на висше учебно заведение трябва да уволни преподавател за доказано плагиатство,но авторите на закона не са допускали,че самият ректор може да плагиатства и че няма да уволни сам себе си. Сега това право има министърът и след като комисията по етика се произнесе, дойде краят на тази дълга агония за ТУ-Варна
37
0
 
2
 
! Отговори
чиста кражба преди 5 месеца
В Щатите тоя плаща огромна глоба,и след това-в затвора!С него практически е свършено!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изхвърлиха и Соня Докова от УНСС миналата година.Имало е за какво.И тя пишеше само двойки и се държеше арогантно със студентите !Да,така е !
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А професорското звание отнето ли му е?
34
2
 
0
 
! Отговори
мнение преди 5 месеца
ЗА ЕТИКАТА НА КОМИСИЯТА ПО АКАДЕМИЧНА ЕТИКА НА МОН, ИЛИ КАК ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ РАЗБИХА И АКАДЕМИЧНИТЕ СРЕДИ

новината е в следващия пост
33
1
 
1
 
! Отговори
pak az преди 5 месеца
Да попитам и тук – този служебен ректор какъв е и каква му е ролята? И какво точно, според министъра, ще стане с настоящия ректор? Принципно, това е изборна длъжност и интересно по какъв закон и параграф може да бъде отстранен законосъобразно не от този орган, който го е избрал?…

И сам си отговарям – след справка със Закона за висшето образование, чл. 35, че ректор не се отстранява чрез назначаване на служебен и че само Общото събрание може да му прекрати ма
32
4
 
8
 
! Отговори
айде пак преди 5 месеца
До Анонимен

Навремето единствените, които ставаха професори и доценти бяха другарите от БКП ама викаш тя демокрацията виновна.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
дърт комунист
Много бъркаш. Занимавам се с компютри професионално на мн. високо ниво.
Ако отвориш един ПРАВЕЦ ( имам един да ти дам да погледнеш в него )
Вярно е че крадем процесора, ама хората които са го правили са знаели какво точно правят.
Няма част която да не си е на мястото.

И самия Правец е 64 годишен, като натисна копчето тръгва (това е показателно). Можеш да вземеш 10 изречения, но трябва да ги разбереш и доразвиеш.
30
0
 
10
 
! Отговори
A.K.A.-демек преди 5 месеца
Ректор на ТУ, академик - за плагиатство ?!???
Ами за корупция ?
29
1
 
6
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 месеца
Познавам лично този човек и неговия манталитет - г-н МИНИСТЪР ГОРАНОВ ВАШАТА КОМИСИЯ Е СВЪРШИЛА ПЕРФЕКТНА РАБОТА !!
28
1
 
3
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 месеца
Познавам лично този човек и неговия манталитет - г-н МИНИСТЪР ГОРАНОВ ВАШАТА КОМИСИЯ Е СВЪРШИЛА ПЕРФЕКТНА РАБОТА !!!!!!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Физиономията и прическата МУ , ми напомнят за чекистите след Октомврийската революция.Оказа се,че е ***.
26
1
 
3
 
! Отговори
kukla преди 5 месеца
Ами че то ако е само тоя професор добре, ама май 90% от българските професори са такива. За западните не знам. Преди няколко години имаше една вълна от разкрития за плагиастство срещу станалите министри в германското правителство че били плагиати. един външен министър на Меркел си подаде оставката. Няколко си затраяха и скандалите бяха потушени. Мисля че така беше за сегашната военна германска министърка, нейния научен труд по гинекология бил също плагиастстван. Но си е военне манистърка още
25
0
 
4
 
! Отговори
95819 преди 5 месеца
УВОЛНЕН, а не освободен. Или "той ще освооди поста". РекторАт е едно, а ректорЪт е друго. Научете български език и тогава ни занимавайте!
24
0
 
7
 
! Отговори
хлевоуст преди 5 месеца
А-хаха. В ЗРАСРБ е написано черно на бяло, че един концерт- примерно в Търну Мъгуреле на млад напъващ се за учен музикант е равностоен на монография с единствен автор. Едното се подготвя за 20 дни, а другото може и две години да не е готово. Това е България. Приемат се закони, които са в помощ само на неуки и връзкари, защото иначе не могат да помиришат преподавателско място в детска градина, камо ли в университет.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя преписа от мен. А аз си преписвах редовно.
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя е учил в СССР. Там бяха най много висшисти на глава от населението на държавите от целия свет.
А щом е и преподавал в България знаеме вече , какъв продукт е произвел
21
0
 
10
 
! Отговори
Неук преди 5 месеца
Плагиатството е напаст, но още по-голяма такава е нищо-писането. Масово се предават трудове с обем далеч под минимално допустимия. В тях няма наука, а има нещо средно между преразказ на лични мнения и свободни съчинения без тема. Комисията която проверява няма как да се изкаже за наличие на плагиатство, а същевременно уж ученият няма абсолютни никакво понятие по материята, ама нали е на мама и тати единствен/а - ще става професор. С промените в ЗРАСРБ съвсем се оляха и допуснаха такива "мозъци".
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То щом от такова ниво вишиста е менте . Какво ще излезе от тия които учат при него.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Познавам кадър на ГЕРБ , който стана професор по икономика с преписване. Опитаха се да го лансират на национално ниво, но не успяха.