Ректорът-плагиат от ТУ Варна – освободен!

Росен Василев станал професор благодарение на преписи
9 ное 2018 17:00,
46

Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство. Това стана ясно след проверка на Комисията по академична етика към МОН.

Срещу проф. Росен Василев са постъпили сигнали, които твърдят, че академикът е станал професор и доктор на науките благодарение на дословно преписани чужди трудове.

По думите на министър Красимир Вълчев решението на Комисията може да бъде обжалвано пред съда и проф. Василев да докаже, че твърденията за плагиатство не са верни. Пред органа, който следи за академичната етика към Министерството, обаче, ректорат на ТУ Варна не е успял да опровергае твърденията за измамата.

"Комисията се състои от специалисти, които са авторитетни учени и са произнесли, че има плагиатство. Доверявам се на тяхната експертиза и становище", коментира министър Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

От ръководството на Техническия университет обаче категорично отричат заключението на доклада на Комисията, че за да стане професор, Василев е ползвал трудове на свои колеги без да ги цитира.

От университета заявиха, че от просветното министерство не са предоставили на Василев сигналите срещу него и обвиненията ще се разрешат по съдебен ред.

А министърът на образованието разкри, че Комисията работи по още три сигнала за плагиатство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко беше прав за " феодалите от БАН"!
16
2
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Написал съм хиляди книги и няколко стотина дисертации. Със сигурност този е преписал от моите научни трудове.
15
7
 
4
 
! Отговори
дърт комунист преди 5 години
Другари,такива бяха времената.Ние трябваше да покажем на гнилия капитализЪм,че нямат толкова учени на глава от населението,както нашата малка социалистическа България.И чрез тия наши другари,успешно построихме социализЪма и поехме към капитализЪма.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ректор - преписвач?!?Тоя е доста изостанал. Те останалите стават професори срещу известно заплащане.Повечето носители на "научни" титли са въздух под налягане и елементарни тарикати без никакъв ценз.Имаме най-много "научни" работници на глава от населението в Европа и резултатите от тяхното присъствие са чиста нула.Време е да закрият 50-те "университета" (всъщност далавераджийници) и да оставят между 2 и 4 такива, а "професорите" да положат атестационен изпит. Който изкара, да учи студенти.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Новината" втасва от поне две-три години.Така си беше открай-време при велможите от ВАК, то не бе "професор", то не бе "академик", то не е БАН.Елементарен преглед с още по-елементарно приложение в Google доказва на място плагиатството, такива са стотици - да не говорим за великия Владко Мурдаров, има и един грък-професоро-поето-превождач в СУ, стотици са, знаят се кои са и продължаваме да им ядем попарата.Защо само наш Росенчо Василев бе, я ни виШте сичките какви сме и КОИ сме!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имаше някаква реклама на мобилен оператор преди време. Забравих за какво става дума, но завършваше с лафа "и аз бях там, и аз приказвах" Ако тръгне да се прави по-обстойна проверка на останалите доктори на науките ще стане "И той беше там (в кюпа), и той препива"
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vlady 6Доктор Живаго, само той и никой друг.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ги още много такива! Благодарение на яташко-партизанските роднини и тяхните "заслуги" в "борбата" против "фетишизма" и "калпазанизма" ги издигнаха с професорски титли, докторати и още куп Еленочоулшесковщини! Някога дипломи по "заслуга" а сега по сметка и ценоразпис!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vladyНаучна компилация и ДОСЛОВНО не е едно и също все пак.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше превеждал нямаше да го хванат. В България повечето неща се превеждат и преводача си слага неговото име на даден научен труд или статия.
7
10
 
2
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Няма нищо лошо в това човек да стане професор с прилагане на научната компилация, по този начин са създадени голям брой велики научни трудове.
6
6
 
3
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Научната компилация е доказан метод в съвременната наука - примерно едно от най-великите изследвания на същността на фашизма е създадено по този начин от покойния проф. д-р. Ж. Желев
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички крадат и преписват ,важното е че има балъци да си плащат таксите за да си веят дипломите! Българско образование няма .В момента гледаме гаф който ако се направи обстойно разледване ще излезе че такива като този има навсякъде у нас .
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното "наше" момче от БКП ли е ректора?
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Октопода на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ и Цвъки получава унизително плюееене от Алексей Петров !
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистически ректорат-***.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ректорат?