Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пита се кой го пробута този за водещ , артист , културтрегер , като се настъпи гурото му , такива излагации лека-полека ще започнат да отпадат от телевизиите ни , на които , забележете ,ние плащаме ,за да гледаме нескопосаните им протежета
166
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 170Аз съм чудесен идвам и те тваря и ще те гледам като писано яйце.
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъже като вас са причина жените да не искат да раждат деца и да се омъжват за чужденци
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистГнусноооо
163
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 163 - в alo.bg , раздел компаньонки. :)
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 165Той е режисьор на тая реклама.
161
6
 
3
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 161 - ако имам дъщеря, не виждам нищо лошо мъжете да се заглеждат по нея. Нормално е. Освен това заглеждането НЕ Е физически контакт!
160
3
 
6
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Много обичам да чета на засегнат *** коментарите. Жените какви били, какви можел да има, ахахахах, а ти какъв си ***? Ми излез и имай, какво стоиш тук и се хвалиш сам, щото няма кой друг иначе. Добре, че си активирал мама и баба да ти цъкат палчета на коментара.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митьо Пищова ги сапунисва по няколко часа той е уникален.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистКъде ги намираш, в нета ли? Защото на живо е ясно, че те отбягват.
157
0
 
2
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Много по-млад съм от Митьо Пищова, мога да му бъда син :)
156
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден като имате дъщеря и я пратите в университета и видите ей тоз ви чичо така да я зяпа тогава ще видим дали ще е за вас нормално или не.
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистМитю, ти ли си, майка?
154
3
 
8
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 153Не, благодаря - мъжемразки не ми трябват. И нямам желание да се женя, след като мога да имам много и хубави. :)
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се нядявам Роналдо да я осъди. Окей, навил се е да даде пари, за да не му петнят името, ама тази е много алчна, а ***....свършили са и парите, и исака още да го цеди. Обаче никой не й казал, че договорите не могат да се нарушават. Иска ми се Роналд и спонсориете да осъди - как ще се отмяташ от договор? Ам подбитго му било реномето. Ами да не сте подписвали! жив човек е това. вие само славата ли гледате.
152
1
 
7
 
! Отговори
Гнусничко преди 5 години
Коментиращите ми напонят на Реджеп Иведик, сигурно така и изглеждат.
151
3
 
9
 
! Отговори
Азия Ардженто преди 5 години
Защо никой не пише че една от първите обвинителки на Уайщайн - Азия АРдженто - Е ТОРМОЗИЛА МЪЖЕ С ГОЛИ СНИМКИ? ЧЕ се отървала от обвинине, като е дала пари. че приятелката й (която също е част от ME TOO)e знаела и си е мълчала....
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 153Връщай се в Анадола, моля.
149
3
 
2
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Иначе Роналдо силно се надявам да я осъди тази Майорга , за да се спре това лицемерие , че той бил уж я "изнасилил".
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 143Дай на Аз съм сексист да те огледа, ако си хубава ще те вземе .