Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп спал, докато бил женен - голяма работа - това е между него и жена му. не виждам какво се вълнува САЩ.Клинтън спа с всичко що е женско, а хилъри му прости.Тайсън веднъж го обвиниха в насилие, изцедиха го от пари и изведнъ сто жени решиха да го съдят за насилие. Стивън сегал Джулияна маргулис я бил изнасилил през 1992 г. Ами, защо сее съгласила на нов филм с него през 1997 г?
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митю Пищова likes this
145
1
 
4
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 142 - тук сбърка, не съм беден, просто не съм наивен. :)
144
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Тая като я видях бая пари е цакала за да я снимат. Те затова и завиждат стринлоте.
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Относно Роналдо - нека споменем, че има случя с жена с която е спал по ВЗАИМНО съгласие. Тя тръгва да го изкарва изнасилване. Правят сделка - да не се разгласява. Той плаща. сега тя прави книга. И той се вбеси - ще я съди за милиарди. Още повееч, че спонсориет му веднага поискаха да го изоставят, а той има ВЕЧНИ договори с тях .Той и тях ще съди. Ами Тръмп - наел порноакриса (Столрми данилс)правили секс, платил й, платил и да не говори. Обаче тя днес разгласява. защо не я съди?
142
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшна простотия, напомня ми на рекламите на мастика Пещера.Ако това рекламираха- щях да разбера.Но конкурс за таланти... ужас. :(
141
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе няма никакъв сексизъм бе! Чиста българска простащина е.
140
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистМотото на отритнатия поради собствената си посредственост мъж.
139
4
 
5
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До Анонимен Много ясно, че предпочитам да си платя директно при компаньонка , отколкото по заобиколния начин - чрез почивки, подаръци, почерпки по ресторанти, шопинг и т.н. , да се правя на клоун(демек да свалям) пред някоя с цел да влезна в нечии ***.Аз не търся обвързване, а просто секс. Така си спестявам време, нерви и пари,ядове и сексът ми е в кърпа вързан. :)
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 144Що не се вземете вие, то е ясно, че жени няма да си намерите?
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистНе е заради това, че си беден, а заради това, че си *** и беден. Най-вероятно и грозничък.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не се вземете ще създадете чудесно семейство?
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
феминистките искат да вкарат всички мъже в един калъп. Много ми е интересно, защо Никол кидман цяла година криеше, че бракът с Том Круз я е пазел от сексуални посегателства? защот въпреки признанието на Джен Анистън, че Мат Деймън я е защитил от Уайнщайн, когато той каза че не му е приятно да го сравнянат с Уайщайн под общ знаменател, всички актриси му скочиха. И той ли е космат?
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 131Обикновено само самотни неугледни мъже се опитват да оригиналничат по такъв начин. Останалите са заети или да изкарват пари или да тренират за добро здраве и външен вид.
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много хубаво интервю със Сюзън Сарандън но ,умишлено се крие. тя споделя, че не харесва Тръмп, но не харесва и движението ME too то е лицемерно, отива в другата крайност и отрича силните жени. ME too Сарандън е срещу силните мъже, но в основатаси то предполага, че всички жени са слаби. Това е лицемерие. Бързи забравихме героини като Сара конър и Елън рипли. Също така въобще не се говори за икономиката на Тръмп. в момента жените в САЩ печелят ПОВЕЧЕ отпреди.
132
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 135 - има и такива
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 130Ганьо се обидииии. :(Как са жените, купуваш ли си ги след 12, щото иначе нормалните не връзват?
130
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До АнонименАко *** е богат и особено не толкова стар - 99% ще му върже, ако е беден - няма да му върже. :)
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 134Е вие явно сте ги обиколил всички чалготеки, та знаете. Аз по такива дупки не ходя, но щом на вас ви е забавно. Ако визирате тия в студентски- там хора от София не ходят.
128
0
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 5 години
Как са котките, купуваш ли им whiskas?