Учените поеха към Антарктида. МОН им даде 300 бона

Първи тръгват логистичния екип от осем души
9 ное 2018 10:23, Петя Славова
28
Учените поеха към Антарктида. МОН им даде 300 бона
Снимка: архив, Reuters

Към Южния полюс днес потегля първата група от 27-ата Българска антарктическа експедиция. Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

За пълноценното функциониране на инфраструктурата е предоставено финансиране от Министерството на образованието и науката в размер на 300 хиляди лв. за построяването на нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория на Антарктида, съобщи пресцентърът на МОН.

За остров Ливингстън първи потеглят логистичният екип от осем души, заедно с двама биолози. Те са ръководители на два от осемте финансирани проекта от първия конкурс за полярни изследвания. Научният конкурс за проекти е финансиран от МОН с 200 хиляди лв. И двата проекта са свързани с изследването на морската акватория около Българската антарктическа база.

Проектът на д-р Ралица Зидарова ще изследва колонизационните процеси на морските кремъчни водорасли от Южния залив на остров Ливингстън, Антарктика, в условията на климатични промени. Той е разработен в сътрудничество с Института по океанология "Фритьоф Нансен" и с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Вторият проект е свързан с хидробиологичния мониторинг на крайбрежните морски води пред българската полярна база на остров Ливингстън и негов ръководител е доц. д-р Любен Кендеров от Биологическия факултет на СУ.

През декември и януари ще заминат останалите три групи участници в 27-ата Българска антарктическа експедиция. В техния състав са и учените, които ще работят по другите финансирани проекти.

От тази година започва и подготовката на домакинството на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктическите програми /COMNAP/. Световната организация координира дейностите по логистиката между отделните полярни държави в Антарктика и Българският антарктически институт е неин член от 1994 г. България ще бъде домакин на поредната среща през 2019 г. Съвещанието е планирано да се състои от 29 юли до 2 август 2019 г. в Пловдив, като ръководител на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До 5 До номер 2КОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ!!БЪЛГАРИЯ ИМА БАЗА НА АНТАРКТИДА КОЙ ЗНАЕ ОТ КОГА ДОРИ ПО ВРЕМЕТО НА ПЪРВАНОВ ДАВАХА ПАРИ ЗА НЕЯ!ПАРИ СЕ ДАВАТ СЕГА ЗА ДА ПРАВЯТ ИЗМИСЛЕНИ ПРОУЧВАНИЯ НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНИ!АМАН ОТ КРАДЛИВИТЕ ГЕРБ!!!
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5И какви с какви "дейности" си по запознат?? Нали пише: Ще зяпат водорасли и ще броят пингвини. Ако си мислиш че заради бараката там ще делиш Антарктида горчиво се лъжеш. Но продължавай да се надяваш...не пречиш на никого.
6
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
300 БОНА Е САМО НОВОТО СЪОРЪЖЕНИЕ!ОЩЕ 200 БОНА ЗА ПРОЕКТАИ ЗАПЛАТКИТЕ :DЕТО ТАКА ГЕРБ ПРИБИРА ПАРИЧКАТА :DПОЛЗА ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ -00000000000000000000000000000000000000000
5
14
 
9
 
! Отговори
До номер 2 преди 5 години
Базата в Антарктида е най-ценния бъдеш актив на България. След 30 години, когато държавите стъпили на Антарктида започнат да си я поделят за експлоатация на природни ресурси, то ние ще вземем парче от този пай. Така че нашето присъствие и дейности там са високо ценени в световен мащаб, и преди да правите прибързани заключения, моля проучете внимателно дейностите които се извършват там и световните договори за Антарктида.
4
6
 
14
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Най-бедната държава в ЕС със станция на ... Антрактида. Я сега ти да видиш. Интвресно ми е да прочета кой търсят там и какво са открили за последните 30г. Когато парите не са твой се харчат най сладко. Предлагам да направим първата станция на луната, може даже заедно със Сомалия кооперация да направим. Най бедните и корумпирани държави откриха луната, страхотно звучи.
3
12
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 1:Баце силно се съмнявам баш в Антарктида някой да ходи за едното пиене и ядене или "ексурзия". Не мисля, че тава са кой знае колко много пари. Тъй че седете мирни малко с тъпппите си коментари...
2
8
 
25
 
! Отговори
Моряк и половина преди 5 години
На това му се казва пилеене на данъци! На кого е нужна тази лаборатория!?
1
7
 
28
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 5 години
Може ли да бъдат написани имената на всичките участици в екпедицията, защото отдавна се твърди, че една част от тях са "куфари".Отиват да ядат и пият на чист въздух.