Учените поеха към Антарктида. МОН им даде 300 бона

Първи тръгват логистичния екип от осем души
9 ное 2018 10:23, Петя Славова
28
Учените поеха към Антарктида. МОН им даде 300 бона
Снимка: архив, Reuters

Към Южния полюс днес потегля първата група от 27-ата Българска антарктическа експедиция. Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура.

За пълноценното функциониране на инфраструктурата е предоставено финансиране от Министерството на образованието и науката в размер на 300 хиляди лв. за построяването на нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория на Антарктида, съобщи пресцентърът на МОН.

За остров Ливингстън първи потеглят логистичният екип от осем души, заедно с двама биолози. Те са ръководители на два от осемте финансирани проекта от първия конкурс за полярни изследвания. Научният конкурс за проекти е финансиран от МОН с 200 хиляди лв. И двата проекта са свързани с изследването на морската акватория около Българската антарктическа база.

Проектът на д-р Ралица Зидарова ще изследва колонизационните процеси на морските кремъчни водорасли от Южния залив на остров Ливингстън, Антарктика, в условията на климатични промени. Той е разработен в сътрудничество с Института по океанология "Фритьоф Нансен" и с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Вторият проект е свързан с хидробиологичния мониторинг на крайбрежните морски води пред българската полярна база на остров Ливингстън и негов ръководител е доц. д-р Любен Кендеров от Биологическия факултет на СУ.

През декември и януари ще заминат останалите три групи участници в 27-ата Българска антарктическа експедиция. В техния състав са и учените, които ще работят по другите финансирани проекти.

От тази година започва и подготовката на домакинството на съвещанието на Съвета на мениджърите на антарктическите програми /COMNAP/. Световната организация координира дейностите по логистиката между отделните полярни държави в Антарктика и Българският антарктически институт е неин член от 1994 г. България ще бъде домакин на поредната среща през 2019 г. Съвещанието е планирано да се състои от 29 юли до 2 август 2019 г. в Пловдив, като ръководител на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
Цитат:"Научният конкурс за проекти е финансиран от МОН с 200 хиляди лв."А другите 100 000 от кого са .... ?!
27
5
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Пимпирска му работа - отмъкнаха пак 300 бона лесни, народни пари и беж на чист въздух, и спокойствие при пингвините...
26
6
 
6
 
! Отговори
от СУ преди 5 години
90% от тази екпедиция е екскурзия, ядене и яко пиене до безпаметност.И така вече почити 30 г.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът не е само плюскане другари. Ако мислихме като вас, щяхме да сме в каменната ера. Видя се какво направихте, от една от най-добрите страни в Европа, преди 9,9,44, сега сме на дъното заради вас. Даже малко са им дали, но на *** наука му не трЕбе, он сака да муа и да плюе. Кой ви плаща бе тролчетата ненагледни, защо не искате да се развивате, всеки ден се открива нещо ново (разстение, животно, лекарство, болест...) Защо не искате да се развивате?
24
0
 
6
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
Не съм чел коментарите, но предполагам ...Само ще кажа за случая - Кой за каквото е учил :)
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новата валута в България - бон! :))
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С парите от увеличения данък върху колите бате Ви Бойко ей такива хубави и екологични работи ще прави
21
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А за моя проект "Гробът на Адам" нищо не ми дадоха. Проектът включваше:1. Издирване гроба на Адам - изследване цялата територия на остров Цейлон педя по педя.2. Ексхумация на тялото адамово.3. Сравнителен анализ на въпросното тяло с моето.Така щях да докажа, че съм единственият жив пряк потомък на Адам и да предявят иск за реституиране на цялата планета Земя, незаконно заграбена от вас, моите братовчеди.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения научен експеримент върху който работят пимпирев и дружина е: Като се натряскаш вечерта от скука, в колко часа ще изтрезнееш според температурата вън и в условия на климатични промени. Пимпирев си изживява хипарските години само че на държавна сметка този път.
19
5
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Как не се намери един да подкрепи тези "Учени" ,защото и аз съм твърд противник на тези "изследователи"?Какво откриха от предните 26 експедиции? Защо тези не ги пратим в аналогични условия в Сибир ,че е много по -близо, а и водката е по-ефтина?Не знам тези какви нови открития правят , но вероятно стават нови свалки. Там поне няма кой да ги види. Този професор Пимпирев как не му измръзнаха топките от тези ходения всяка година или и той като Баце не обича да стои в България.Нужна е АГ болница там
18
5
 
13
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
И в същото време десетки деца чакат за лечение в чужбина или у нас, но нямат пари
17
4
 
7
 
! Отговори
а преди 5 години
някое свободно островче или къщичка дали ще се намерят наоколо, за един преятел от бакя питам.
16
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДОГОВОРА Е СКЛЮЧЕН С КУХА ФИРМА КОЯТО ЩЕ ИЗДАДЕ КАСОВИТЕ БЕЛЕЖКИ ЗА ПЛАЩАНИЯТА!!!*** ДОКАЗВАЙ ПОСЛЕ, ЧЕ ПАРИТЕ НЕ СА ДАДЕНИ :D АКО СЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА ЩЕ КАЖАТ, ЧЕ ВЯТЪРА Я Е ОТВЯЛ БАРАКАТА ЗА 300 БОНА!А ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА 200 БОНА ЩЕ Е ДАЛИ ИМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ!! ДА ИМА ТОВА И 5 ГОДИШНИТЕ ГО ЗНАЯТ ВЕЧЕ!ГЕПБ ЗНАЯТ, ЧЕ ИМ Е ТРЕТИ ПОСЛЕДЕН МАНДАТ И КРАДЕНЕТО СЕГА ЩЕ Е НАЙ-ОЖЕСТОЧЕНО!
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари хвърлени на вятъра.
14
3
 
12
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
И за какво се харчат тези 300 бона (тъй се говори на пазара,а не в журналистиката,но след това всички рИвета ,че малко им се плаща) ,ние нито имам шанс да хванем някоя педя земя там,нито пък да поставим някоя научна станция ... бедни сме и нямаме ресурс за тези неща,но видимо се лобира от някой посредник,тази сделка.
13
2
 
19
 
! Отговори
асфалдо риос преди 5 години
Хубаво е там ама малко хладно.На малдивите една тропическа станция да барнем,с 300 бона шса спукам от иследвания
12
4
 
8
 
! Отговори
Браво! И това го има преди 5 години
Как да кандидатствам МОН да ми финансира хобито? Обиколих банки и големи организации, не щат да ми дават пари ей така като спонсори. МОН ми е последната надежда!
11
4
 
16
 
! Отговори
ами преди 5 години
Някой може ли да ни светне,имаме ли изобщо ползи от тези експедиции, и ако има какви са? Като им дадем тези 300 бона, какво ще ни се върне на нас като полза,какво печелим? Надявам се някой тука да е наясно и да ми обясни...
10
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АНТАРКТИКА НЕ Е СОБСТВЕНОСТ НА НИКОЯ ДЪРЖАВА ИМА ПОДПИСАН БЕЗСРОЧЕН АНТАРКТИЧЕСКИ ДОГОВОР НИТО СЕГА НИТО СЛЕД 30 ГОДИНИ НИТО СЛЕД 100 ГОДИНИ ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ!!!КАКВИТО И НЕЩА ДА НАМЕРЯТ НА АНТАРКТИКА ТЕ НЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРИЯ !!ЦЕЛТА ТУК Е ДА СЕ ОКРАДАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА КАКТО ВИНАГИ НО ПРИ ГЕРБ Е ТАКА КРАДЕНЕ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЕТЯТ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ХОДЕНЕ НА КОМАНДИРОВКА ДО АНТАРКТИКА ВАЖНОТО Е ПАРАТА ДА СЕ ПРИБЕРЕ !
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случая най крадливи са пимпирев и хората му защото не обявяват от тези 300 бона колко са за разходи и колко за командировъчни...що ли питам, половината са за джобните им