Училищата ни разчитат на дарения от бивши възпитаници

Модерни микроскопи, компютри, книги... даже и кухни
13 ное 2018 08:00, Петя Славова
8
Училищата ни разчитат на дарения от бивши възпитаници
Снимка: архив, Reuters

Кухни за общежитията, модерни микроскопи, компютри от последно поколение, книги са само част от нещата, които училищата са получили като дарение от свои бивши възпитаници, предава "Монитор". Оборудването, закупено от завършилите, не само подпомага обучението на настоящите ученици, но и улеснява работата на учителите.

Един от примерите за меценатство е в Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Там в ролята на съвременните Евлоги и Христо Георгиеви влиза сдружение на бивши възпитаници "УКТЦ Завинаги". Те осигуряват средствата за четири кабинета, оборудвани с компютри и лаптопи, обясни директорът Трифон Трифонов.

Сдружението издържа и клуба по роботика в училището, спонсорирайки участието му в различни участия в България и чужбина. Друг бивш възпитаник – Иван Борисов, който е завършил през 2007 г., пък помага да цялостния ремонт на физкултурния салон и оборудването му с баскетболни кошове, волейболни мрежи. В гимназията в Правец се оказа, че има и дарители, които все още учат, но са решили да помогнат. Началото на този месец Виктор Кънчев от 11-и клас подарява кухня за общежитието, за да могат учениците да си готвят. Той осигурява готварска печка, микровълнова фурна, както и две перални за 460-те деца, които живеят там.

Миналата година бивши възпитаници от випуск 2002-ра година на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас пък поставят началото на дарителска инициатива "Предай нататък".

Те започват от социалните мрежи, а след това и кампания за набиране на средства, като събират около 9 хил. лв. След допитване до директора на гимназията те закупуват за кабинета по биология модерен мултифункционален и интерактивен дисплей за часовете по природни науки.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
не са мищоци, дават,никой не си е взел компютър под мишница. Стига сте плюли.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Даскалята да освен да хленчат за пари и да се оплакват, какво друго правят. Като не им стигат парите, да ги повежда директора и пред магнолията на оня папуняк от Банкя. Ама те не, натискат си парцалите, уж курсове, уроци, екскурзийки, дмс-та и хоп годината минала. Директора пък го играе по-надебело, той директно муфти едни 30-40 процента кешбек, за да може да си му под някаква форма в училището,например доставчик. Гладни мишоци.
6
1
 
1
 
! Отговори
кокиче преди 7 месеца
А учителките на дарения от настоящи ученици.
5
0
 
7
 
! Отговори
На директори не дава преди 7 месеца
Ей сега след църквата и училищата искат пари. И да имам защо да давам? Никой на мен никога не ми е помагал. Вече няма и толкова ученици. Директорите ще се облажат.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 2

Не е нужно, да си милионер, за да помогнеш. Има мног хора, които биха могли, да отделят 4-5000 лева за подобна кауза, без да им се нарани особено годишния бюджет.
3
2
 
7
 
! Отговори
Имат да чакат преди 7 месеца
Имат да чакат. Като помня колко гадни бяха даскалите, а аз бях от зубарите, мразени от готините в класа и самите даскали.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Милионерите да помагат.Те пък са се влюбили в парите:лошо.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато държавата абдикира от основните си функции, настават врема, в които хората се грижат едни за други.... Или настават диви и хаотични години, докато се постигне отново някакъв баланс и спокойствие, нужни за нормално развитие. В момента сме по средата.