Образование и бизнес – иновативни идеи и творчески подход

Конференцията на Bulgaria ON AIR събра учени, музиканти, актьори
14 ное 2018 16:23, Анисия Иванова
4
Образование и бизнес – иновативни идеи и творчески подход
Снимка: Bulgaria ON AIR

Културата и изкуството са неизменна част от развитието на образованието – коментираха експерти на международната конференция "Образование и бизнес: Без граници"

Образованието трябва да учи младите хора да мислят извън рамките, да насърчава иновативните им идеи, а бизнесът да подкрепя творческите подходи на новото поколение. Около това мнение се обединиха експерти от сферата на образованието, науката и бизнеса по време на деветото издание на международната конференция "Образование и бизнес: Без граници", което се организира от национална политематична телевизия Bulgaria ON AIR.

Събитието се проведе на 13 ноември в хотел "Маринела" и събра на една сцена експерти и творци, които заедно дадоха отговор на въпроса как се създават устойчиви връзки между образованието, бизнеса, културата и изкуството. 
"Създаването на интересни идеи, провокациите и добрите творчески решения са изключително важни. Трябва да научим младите хора да бъдат силни в идеите си и смело да правят онова, което искат", коментира известният продуцент и актьор Камен Воденичаров.

По време на форума се чу и гласът на младите, които са категорични, че в днешния свят на глобализацията, граници пред образованието и бизнеса няма.

"Границите падат не само по отношение на територия, но и по отношение на интересни и иновативни идеи и инициативи. Забелязвам, че все повече млади хора се интересуват от развитието на образованието си и от развитието и нуждите на бизнеса" коментира  Арно Пигелер, ученик в 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов".

Той е инициатор на проект "Модел Република България" -  първата по рода си симулация на държавната власт в България, която дава възможност на повече от 50 ученици и студенти от цялата страна да вземат конкретно решение като влязат в ролята на министър, народен представител или президент.

Към ученици е насочена и част от проекта "Наследство.БГ", който представлява център за върхови постижения, целящ да популяризира културното и природното богатство на България. "Създаваме Асоциация ученически клубове в "Наследство.БГ", защото искаме да привлечем младите хора към тази дейност. Затова установихме контакти с Асоциацията на българските училища в чужбина, като първият такъв клуб вероятно ще бъде в българското училище в Брюксел", обясни проф. Иван Илчев по време на конференцията. В рамките на проект "Наследство.БГ" се създава нова инфраструктура, която ще позволи на учените да кандидатстват в проекти, в които досега не са имали възможност.

"По този начин ще можем по-пълноценно да си сътрудничим с бизнеса. Освен това ще успеем да достигнем до нови резултати както в научната сфера, така и в социалната сфера, икономиката", обясни проф. Илчев.

Според доц. Светла Димитрова, директор на Етнографския музей "Етър", музеите, образованието и бизнесът са в тясна връзка. "Чрез различни експозиции образоваме младите хора за света в миналото. Опитваме се да съчетаем модерното с миналото. Затова и бизнесът има своето място в музеите, откъдето всеки може да си тръгне със специално изработен сувенир", коментира доц. Димитрова.  

Сред гостите на деветото издание на международната конференция "Образование и бизнес: Без граници" бе и посланикът на Япония - Масато Ватанабе. Той отбеляза, че българите имат афинитет към японската култура, доказателство, за което са няколкото учебни заведения в България, в  които се изучава източният език.

"Следващата година ще бъде паметна за нас, защото ще отбележим важни годишнини за двустранните отношения между България и Япония. През 2019 година се навършват 119 години от първия двустранен контакт между двете страни, и 80 години от установяване на дипломатически отношения", коментира Масато Ватанабе.
Годишнините ще бъдат отбелязани в няколко града в България, в които ще се проведат с редица събития, представящи японската култура и изкуство.

Конференцията беше микс от всичко, разбивайки границите – комбинация от експертност, от цвят, от музика и изкуства. Изпълнения на Берковската духова музика и Тимочките веселяци вдигнаха градуса и настроението на присъстващите. Беше изградена и специална втора сцена, където зрителите и гостите имаха възможност да наблюдават как се плете гайтан и как се избработва глинен съд. След края на панелите самите те можеха да изпробват уменията си в специално изпработеното етнографско ателие.

Конференцията "Образование и бизнес" е част от политиката на Bulgaria ON AIR да насърчава и разпространява проекти в подкрепа на образованието. Образователната мисия е и основен приоритет за цялата Investor Media Group.

Всяка година политематичната национална телевизия организира две издания на конференцията – през пролетта и през есента. "Образование и бизнес“ ще се завърне и през 2019-а година с още полезни и любопитни открития, които имат потенциал да изградят мост между образованието и бизнеса.

Събитието се организира със съдействието на "Асарел-Медет" АД, А1 и Lenovo България. Институционални партньори са: Френско-българската търговско-индустриална камара, Италианската търговска камара, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Българският форум на бизнес лидерите, ICAP, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българското дружество за връзки с обществеността, Българската асоциация на ПР агенциите, Българската търговско-промишлена палата, Българска стопанска камара, Българската асоциация за управление на хора, Българска асоциация на рекламодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
10 преди 5 години
Всеки си пее неговата песен.Липсва обща координация между тях.Всички казват какво ,а никой не казва как.,с какви средства ще се реализирт тези цели.Нито едно от изказванията не бе педагогически издържано.Ученикът не може да се учи направо в производствени условия,а в учебни центрове,подговвителни за производствения процес.ДВАТА ПРОЦЕСА ИМАТ СВОЯ ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА,СВЪРЗАНИ СА ,НО НЕ СА ИДЕНТИЧНИ.Смесването им ще нанесе повреди и в двата процеса.Вече имаме исторически опит от това,но го повтаряме кат
3
0
 
2
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Насочвайте се към образование насочено към компютърни наУки.ИТ сектрорът е един от малкото оазиси на нормалност в българската икономика - с добри заплати , социални пакети , интересна работа и т.н.
2
3
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Хубаво събитие с полезна насоченост. За съжаление простаците няма как да оценят.
1
2
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
,,Образование и бизнес без граници,, Въйй *** и те за образование ми приказват .А те не са групировка световно известна като информатори на ДС и по късно на МВР .Те са стартъп :))) Стари *** ,ама тарикати ;)