Диян Стаматов: Субективизъм в училище? Рядкост!

Бившият зам.-министър смята, че бюджетът за образование е добър
4 дек 2018 22:25, Екип на Bulgaria On Air
10

Половин милиард лева повече ще има в бюджета за образование през 2019 година, а средната учителска заплата ще изпревари средната работна за страната.

Бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов коментира в студиото на "Денят ON AIR", че това е най-благоприятният бюджет в тази сфера от много години и допълни, че увеличението на учителските заплати представлява смела крачка, защото то ще е реално още от 1 януари.

"Този бюджет наистина е много добър за развитието на средното образование. Дава се възможност за развитието на малките училища да се чувстват много по-комфортно. Средствата за тях са доста повече, тъй като в групата на делегираните бюджети се дава възможност да се финансират не само брой ученици, но и брой паралелки, добавят се средства за уязвими групи, за извънкласни дейности, които дават възможност за разгръщане на всяко едно училище", подчерта Стаматов.

По думите му това ще е възможно с добър мениджърски подход от страна на директорите на съответните учебни заведения.

Диян Стаматов беше категоричен, че ръководителите на училищата трябва да са обучени, за да работят с бюджет и да управляват средствата, защото те са не само за заплати, но и за определени политики в училищата.

Бившият заместник-министър на образованието коментира и темата свързана с новината, че родители масово повдигат дела срещу учителите на децата си заради ниски оценки, които са получили.

"Учителят е най-правилният човек по отношение на оценяване на учениците. В твърде малко от случаите се подхожда субективно, когато става въпрос за оценяване на един или друг ученик. Емоция със сигурност в някои случаи има, но тя не бива да стига до съда", отбеляза още той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Диян Стаматов настоя също, че е нужно родителите да имат информация за поведението на децата си в училище, а електронният дневник е само част от този процес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОХЦЕДЯТ СРЕДСТВАТА ЗА ЗАПЛАТИ, А ДЕЦАТА - НА СТУДЕНО.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ РАБОТЯ ОТ СКОРО В ЕДНО СЕЛО. ПОЛУВИШИСТА , КОЙТО Е И С ПО- МАЛЪК СТАЖ И КВАЛИФИКАЦИЯ, ВЗИМА 60 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ПОВЕЧЕ ОТ МЕНЗАЩОТО Е ОТ СЕЛОТО.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало субективизъм?! Че вие започвате със субективизма още от назначаването на учителите и директорите. До един връзкари всичките.
7
0
 
4
 
! Отговори
48 преди 5 години
Как бих искал аз като педагог да мога да съветвам и ръководя иконом стите,какъвто е тома министърче!Г-н Министре,моля публикувайте заплатите на полицаи,военни и държавни служители,за да лъсне голямата лъжа за учителските заплати!И още нещо.Къде ви са учебните кабинети?С голи ръце на учителите не остава нищо друго освен да станат магьосници химици,биолози,физици и пр.Без база обучението си остава на много ниск ниво-зубрачество,формализъм...!Ама кой партийно назначен чиновник да го разбира!?Инак
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде оценките при нас са обективни? При точкова система за "издържал" се счита, ако са покрити 60% . В Швейцария има по-голяма скала на ОТРИЦАТЕЛНИТЕ оценки, отколкото на положителните.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те, учениците, още от първи клас ги приемат субективно, господинът плямпа за липса на субективност при оценките! При положение, че ученици "се събират" буквално, каква обективност се очаква? Друг е въпросът, че при положение масово да се пишат силно завишени оценки, при някого да не са си затворили очите заради вероятното му нагло поведение. Даже от министерството са силно субективни: при външните оценявания първо проверяват и после установяват скала за оценка.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГлупостАз съм бил учител и никога не съм знаел какво работят родителите. Това, което съм виждал, обаче, е че родителите се грижат ученика да е с възможно най-добрия таблет/телефон и да има пари за цигари. Това, че е без учебник е без никакво значение.
3
1
 
3
 
! Отговори
Пияницата Геро преди 5 години
- Къфф е тоя Диван С Табуретков с цайси?
2
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 5 години
каква е тази система ман гасари с 4 клас или 8 клас не могат да говорят пишат и четат на български! само онлайн тестове, така няма да има никакъв субективизъм при никое правителство
1
5
 
7
 
! Отговори
Глупост преди 5 години
Учителите винаги са рабитили с мнение за даден ученик - какво рабитят родителите, имат ли пари, влияние! Винаги! Но в днешно време това е закономерност!