Йотова зове: Да задържим студентите с български корени!

Вицепрезидентът иска механизъм за задържането им у нас
4 дек 2018 19:00, Анисия Иванова
46
Йотова зове: Да задържим студентите с български корени!
Снимка: БТА

Целта ни е да задържим в България чуждестранните студенти с български корени, защото държавата инвестира в тях, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Благоевград. Тя организира Студентска лаборатория "Перспективи за развитие с българска диплома" със студенти, които учат в България по две министерски постановления, съобщават от прессекратариата на президента.

По думите й над 90% от тях не само искат да получат българско образование, да вземат своята диплома, но и да следват магистратура и да станат докторанти.

"Нашето желание е да ги задържим и да останат тук, да създадат семейство, да се реализират професионално" каза тя.

"Работодателите изпитват остър дефицит на работна ръка. Спонтанно е желанието им да привличат хора отвън за всякакви работни места. Дали обаче сме създали условия и система да задържим тези млади хора. Защото би било обидно да получат българска диплома, български паспорт, да останат няколко години и да потърсят своя късмет и професионална реализация навън. Мнението ми е, че не сме готови да ги поемем", допълни тя.

Йотова обясни, че предвижда и серия от срещи с работодателски организации, синдикати, студентски общности, за да се изгради механизъм за задържане на тези българи от чужбина в страната ни.

Според нея е необходима голяма среща с българските работодателски организации, със студентските общности, на която да се обсъди как тези младежи да бъдат внедрени в българската икономическа система.

"Това е основната цел – те да останат тук, да реализират себе си и своите семейства", подчерта Йотова.

По думите й българската икономика и въобще държавата с всички лостове и механизми, които притежава, още не е изградила такава система.

"Някак си спонтанно е желанието да привличаме хора отвън за всякакви работни места и с всякакъв статут, но ние, като държава, не сме готови да ги поемем засега", каза още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
ВИЕ,КОМУНИСТИТЕ,СТЕ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО СЛЕД 09.09.44 ДО СЕГА!ЗАДРЪЖТЕ ГИ,ЗАДРЪЖТЕ ВСИЧКИ БЯГАЩИ ОТ ВАС!АМА САМО С ДЕМАГОГИЯ И ЛЪЖИ НЕ СТАВА!
40
0
 
1
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Заплати, условия за работа и перспективи ... Това е начинът. Докторанти с 500 лева? Кога и къде :) Трябва да се направи стипендия за докторанти 1500 лева, но само на качествени места (БАН, СУ, ТУ, а не в Свищов), хубави заплати след това. Същото за учители. С разни бонуси нещата не стават, те може да дойдат след основното, но не вместо него. И така в другите областти на работа. С административни мерки не работи.
39
0
 
5
 
! Отговори
дрън дрън ярина преди 5 години
То с дръж не става.Трябва и условия за работа,ама кой да ги създаде.Тия,които взеха парата я държат за собствени нужди-
38
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Абе господа управляващи - първо направете нещо децата ни да остават в България , а не след 12-и клас половината да заминават да учат в чужбина и да останат завинаги там , а другата половина - в София - и по същия начин - да не се връщат откъдето са... та после мислете за тези с български корени...
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студенти с български корени...................хаха.............България да не е Държава на гастарбайтари Българи...........хаха..........смешници само в таа сглобена Държава
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте стартова заплата поне 1500-2000 евро и ще задържите под 30 годишни .С обяви 500 1000 бруто няма да стане .Искат някой да работи за 400 лв а пенсионери с 150 200 пенсия.
35
1
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Йотова за къде иска да ги държи студентите, че нещо не ми стана ясно?
34
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
До номер 32м анонимен. Напълно си прав, че нашата държава нищо не струва в момента. Живея в Германия и мога да кажа, че и тук негативните промени са ужасни. Така е навсякъде, където американския начин на живот пусна кълнове. Хубав и успешен ден на всички тук. Не, че мразя обикновения американци, но те съсипват света и унищожават всяка възможност за нормално развитие на човечеството. Америка фърст, нали така казва Тръмпи. А другите трици да ядат.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг образованието масово не се признава. Механизма е да закрием държавните университети и на тяхно място да отворим чуждестранни топ университети.
32
1
 
5
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
30 години демокрация .Освен, че група мошеници забогатяха неимоверно, как се промени живота на българина?-По-образован ли е?-По-добре здравноусигурен ли е?-По-добре заплатен ли е?-Населението увеличава ли се?-Армията по-добре ли е?-Корупцията намаля ли?-Съдебната система независима ли е?-Премахна ли се цензурата?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дедо ТашункоАз пък ще ти кажа, че далеч не само заплатите са проблема. Няма държава, няма законност, повсеместна шуробаджанащина цари във всички държавни структури, съд и полиция са неработещи и корумпирани институции, няма здравеопазване, няма образование, народа е тотално опростачен и озверял. За сметка на това от ТВ екрана се леят високоинтелектуални предавания от сорта на Биг брадър, къртици, Ферми и подобия. Дали искам да си отглеждам децата тук? Не, благодаря!!!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите унищожиха държавата, а сега зоват... Безсрамници. Тая беше шпикерк по БНТ, а после направи кариера покрай Гоце.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете на комунистите -капиталисти да повишат заплатите.
28
2
 
14
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
При беззаконие и мутро-милиционерски олигархичен модел от *** тип, не само няма да задържите въпросните студенти, но ще губите солидна част от най-образованите и квалифицирани Българи. И освен това, другарко Йотова, с трици маймуни не се ловят. Когато направите истинска Съдебна Система, истинска Пазарна и Либерална Икономика, истински цивилизовани институции и излезете от зле пребоядисаната пост-съвеЦка соц ***, тогава може да имате някакъв шанс. Хората в Бг продължават да емигрират.
27
1
 
9
 
! Отговори
Как Ша стане тВа?! преди 5 години
Полицията ще ги задържа под стража?Или ще връщат визите?За един приятел питамНаздраве и врнсеремос!
26
1
 
7
 
! Отговори
Супер преди 5 години
Сега ако кажеш откъде да ги изкопаем тези български корени.Сега като няма вече ДАБЧ освен да направим Независима Агенция за Копане на Български Корени, съкратено НАКБК към Президентството и да се почва!:-)Сега сериозно - това е шега, нали?Щото ако не е звучи много лошо!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пос стража ли ще ги задържат. Всички нормални бягат от пропадналия гербав мафиотски тоталитаризъм.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да задържиш някого с африкански заплати и алчни работодатели!
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова, а Точкова има ли?За бухалката с (в)сичките!
22
1
 
19
 
! Отговори
Дали преди 5 години
Какви са тия политици? Гонят с ниски заплати тук родените българи, защо мислят, че другите ще останат? С бг паспорт отиваш в ЕС да работиш където искаш и можеш.