Училищните лафки: Чипс, вафли... Децата това искат!

Над 400 нарушения са установени при проверки
6 дек 2018 20:23, Петя Славова
15

1776 гледания   |  Още видео

Над 400 нарушения в лавките за закуски и напитки са установени при проверки от инспекторите на Агенцията по храните. Близалки, чипсове, енергийни напитки, захаросани ядки, вафли и други храни, които не отговарят на изискванията към безопасността и качеството на храните, се продават в училищните лавки.

Таня Николова, директор на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните, каза в студиото на "България сутрин", че общо проверките са над 5000. В тях са включени всякакви обекти, които предлагат, приготвят или доставят храна за училища и детски градини.

Още по темата

Николова беше категорична, че има обекти, които спазват изискванията за качеството на храните, които да се продават на децата, но има и такива, които не го правят.

"Тези нарушения, при тях сме издали над 300 предписания, за да информираме търговците какви храни трябва да предлагат в тези обекти", каза още тя.

Николова допълни, че при установените нарушения са предприети съответните административни мерки и всички тези храни са спрени от реализация, а на търговците са наложени административни санкции.

Специалистът по хранене и диетика проф. д-р Стефка Петрова пък беше категорична, че по всички обекти в учебни заведения търговците нормално предлагат нещата, които се търсят и които бързо ще продадат.

"Децата все пак наистина търсят основно храни, които са нездравословни. Това не се отнася до всички деца. Училищата трябва да предлагат лесен избор на здравословни храни", посочи също проф. Петрова.

От ефира на Bulgaria ON AIR специалистът по хранене попита какво се случва след проверките на БАБХ, установените нарушения и наложените санкции.

Таня Николова отговори, че от агенцията работят с директори, написали са 15 акта и последната мярка е запечатване временно на търговските обекти.

По думите ѝ обаче сега са написани предимно констативни протоколи, чието изпълнение предстои да бъде проверено.

Николова обясни, че дори имало търговци, които не знаели какво трябва да продават по закон.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако децата искат уиски, ще го заредят ли в лафките?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
<html>
<body>
<!--StartFragment--><span style="color: rgb(34, 34, 34); font-family: Cambria, &quot;Hoefler Text&quot;, Utopia, &quot;Liberation Serif&quot;, &quot;Nimbus Roman No9 L Regular&quot;, Times, &quot;Times New Roman&quot;, serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255); text-decoration-style: initi
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що не си заврете тези здравословни храни...там?
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нужда да спирате продажбата на вафли и други храни. Забранете продажбата на германски храни за източноевропейския пазар и техните производни и отново ще имате една здрава нация.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пете, престанете да се излагате!
НЯМА ТАКАВА дума "лаФка" !!
Думата е ЛАВКА, с "В" – със значение "Малко магазинче в училище, казарма, обикновено с обслужване през гише". Справка: https://t-rechnik.info
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Покрай училищата се върти наркотрафик за десетки милиони, те ми говорят за вафли :D
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма лошо нека ядат вафли и да пият енергийни напитки
4
5
 
1
 
! Отговори
Страхил преди 3 месеца
Че то нали вече няма училищни лавки ? Нали ги забраниха ? И то още преди 7 - 8 години. Тази информация е съмнителна.
3
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Когато аз бях в втори трети клас ни водеха на стол е тогава закуските бяха истенски не фалшиви но онази държава се е грижела за здравето на народа си
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Детските закуски са много вредни. В тях има всичко друго но не и това което е необходимо. Неможе да сравним една вафла от бай Тошово време с една сегашна. В сегашната има палмово масло подсладители и много химия. В закуските едно време имаше брашно вода захар и мая. В днешните закуски има набухватели Е-та и химия. Не случайно децата са болни от кръвно диабет и болести които не сме и сънували. Няма държава няма контрол. Има Мутри които са вързани с власта и тровят децата и хората.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставете на мира децата те имат права и могат да се хранят както искат.