Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!

Президентът присъства на 130-годишнината на Алма Матер
Обновена: 8 дек 2018 19:56 | 8 дек 2018 19:56, Веселина Йорданова
196
Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!
Снимка: БТА

Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

Това заяви днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава поздрави ръководството и възпитаниците на едно от най-старите висши училища в България, съобщиха от прессекретариата му.

В изказването си на тържественото събрание президентът подчерта, че в годините на прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. "Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята", обърна се Румен Радев към студентите.
 
Държавният глава припомни, че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричат Алма матер този светски храм на България. По думите на Румен Радев създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменното търсене на истината.

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", подчерта още в изказването си държавният глава.

Президентът отбеляза и че истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е "мантинелата", която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществена.
 
"Не познавам млад човек, седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството", заяви още в изказването си тържественото събрание държавният глава Румен Радев.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента Румен Радев плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

На тържественото събрание и концерт по повод отбелязването на 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъстваха ректори и представители на ръководствата на университети от цял свят и дипломатически представители. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Радев и Бойко Борисов са видни възпитаници на СУ.
75
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен безделник по случайност забелязан от руската агентура и издигнат за неин Резидент.
74
14
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
много истина от учен човек.знаещ няколко езика и пилот.
73
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата! Станете ли3ачи на руски *** като мен!
72
6
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 79. Освен че си написал един куп глу.пости, виж си правописа. А и умел държавник не се става само с много книги и езици - ако беше така щяхме да слагаме за премиер само ректора на СУ или председателя на БАН.
71
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв морал в младите след като те са жертва на безкрупулните системи във всички сфери на държавата - образование, съдебна система, сигурност, доходи. За какъв морал говорим? Той се възпитава, не се подарява чрез семестриални такси. Отново глупаво изказване.
70
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента Радев е със един тир книги пред еднокнижника Борисов, владее няколко езика, умее да управлява самолет. Боце е бивша мутра, нереалезирал се пожарникар, заедно с Роско са най тъ,,пите хора управлявали някога.
69
1
 
18
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
Ами те младите я отхвърлят безизходицата - като заминават за чужбина.
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи в телевизията не знам защо наричана БНТ Бойко ВАСИЛЕВ-една от вечните АМБРИ на телевизията добре лъсна...имиджа на ГАДЕВ!!Бойко ВАСИЛЕВ-СИМПАТИЗАНТ НА БКП И НА,,,ПРОКОПИЕВ,т.е. тоя е фтентично десен червен либерал,или ултраболшевик,от старите и от новите заедно. Уляна,шефка на новините пък си е бетон червена,БТВ-УМНИКРАСИВИ,НОВА СЪЩО,САШО ДИКОВ,СТО САЙТА,сутрешните блокове,ТРИБУНАЛИ НА "НАРОДА"срещу правителството,по цял ден помия по ГЕРБ и ОП а ГАДЕВ реве за свободата на словото!!!??
67
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
66
7
 
18
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Дори Славчо Трифоноф падна в краката на Борисов Слави му дойде акъла овреме и разбра, че с плюене няма да стане. Седмицата пред парламента го отрезвиха. Слави не падна в краката на Борисов, а разбра кой какъв е!
65
20
 
25
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Росен Плевнелиев беше класа над тоя...
64
15
 
20
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
Радеф, радеф, младите хора няма да ги привлечеш със соц. лозунги. А защо не им каза, че партията, която те издигна, започна да ги прокужда още в началото на прехода. Щото пък преди не ги пускаше.
63
18
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Отхвърлете въздухаря.
62
21
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Личи му, че е въздухар... - дълго е летял във въздуха...
61
23
 
21
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Не мога вече да го гледам!Срам ме е от него! То бива да си ограничен, но това е в противоречие с това за което е призван и избран, а именно обединител на всички българи! И точно той е човека, който избягва разумен диалог с Борисов!
60
11
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Икономиката и демокрацията е бавно и мъчително занимание и правиш малки стъпки всеки ден, а понякога и две назад, това не е да се качиш на самолета и да фърчиш със свръхзвукова скорост!!! И като се приземиш, да си мислиш че си бог!!!Агент Крейг Дрейдър!ЦРУ!!!
59
16
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Дори Славчо Трифоноф падна в краката на Борисов... - унижен и безсилен ...
58
19
 
19
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Как си личи, че и в тази реч няма нито една негова дума.
57
18
 
17
 
! Отговори
уф! преди 5 години
Цялата реч беше съставена от Не, не и не.Другаря президент не знае кое Е. Много слабо!Не ми хареса.